Доста късно този път, но все пак жеста е важен. 😀 За много години на всички стари и нови посетители на моя скромен блог. А сега и към по-скучната част – отново… 🙂

StatisticsКогато правих статистика за блога миналата година беше все още зелен, недоразработен, постен и… общо-взето какъвто е и в момента, но с по-малко статии и по-малко посетители (благодаря ви, за което). Всъщност, статистиката за миналата година беше направена преди блога да навърши една година. Сега нещата се повтарят – блога не е навършил две години, но е време за равносметка.

Бях обещал много неща през миналата година, а някои все още не са завършени. Това ме кара да се чувствам доста гузно докато пиша тези редове. Ще направя кратка ретроспекция и преминавам към сухата статистика. 🙂

Статистика за 2012-та година можете да намерите тук: Постна статистика за 2012

Домейна poryazov.com беше закупен на 21 Юли 2012 г., но от секцията „Партньори и размяна на линкове“ може да видите и много друга информация за самия домейн. Самата работа по сайта започна много по-късно. Системата и дизайна бяха завършени на 2-ри Август, а първата статия се появи 9-ти Август. И така на 23-ти Август отбелязах първите 86 уникални посещения за деня.

Уникални посещения

 • Посещения: 28 264 (с около 24 хиляди повече от миналата година)
 • Отделни посетители: 23 740 (с около 20 хиляди повече от миналата година)
 • Показвания на страници: 40 958 (с около 30 хиляди повече)
 • Страници / посещение: 1,45 (с 0.5 по-малко от миналата година)
 • Средна продължителност на посещението: 00:01:11 (с близо минута по-малко)
 • Степен на отпадане: 85,65 (с 30% повече от миналата година)
 • % нови посещения: 83,89% (с 3% повече от миналата година (на годишна база))

Така при груби сметки излиза, че средно блога се посещава от около 65 души дневно. С около 40 посещения дневно повече от миналата година.

В статистиките се виждат и няколко пикови точки:

 • 18-ти Април – 582 уникални посещения;
 • 21-ви Април 506 уникални посещения;
 • 22-ри Декември 2949 уникални посещения;
 • 23-ти Декември – 4253 уникални посещения;
 • 15-ти Януари – 1514 уникални посещения;

Посещенията са от споделяне на статии във Facebook, Google+ и Twitter. Като естествено най-много посещения идват от Facebook.

Последно за посетителите и тяхната ангажираност – 231 коментара под различните статии. С близо 150 коментара повече от предходната година. Все още ми е трудно да изкарвам обощена статистика за социалната активност, но лесно се проследява с бутоните за споделяне под заглавието на всяка статия.

Материалите в блога

Към момента има 6 категории, като едната се използва единствено за SEO състезания и подобни инициативи, а другата все още стои празна. Най-голямата категория е И.Т., в която има цели 17 статии. Въпреки, че катеогрията Искрено и цинично отстъпва с много малко.

Важна промяна, е че премахнах секцията Random Wisdom (Случайна простотия). Нещата са все още записани, но не съм измислил подходящ начин, по който да ги поднеса тук.

Относно самите статии… Оказва се, че най-посещаваната е страницата с грешка 404, която има цели 87 786 посещения! Интересно, че до момента никой не се е свързал с мен, за да ми каже как точно е попаднал там. :-] Мисля си, че просто mindblower анимацията има специални сили! Въпреки това смея да отбележа, че първата година тази страница имаше 70 хиляди посещения, а през следващата година са нарастнали само с 10 хиляди.

А сега топ 5:

 1. Защо няма да дам работа – 20 712 посещения (530 посещения за миналата година);
 2. Няма да е все така… – 8000 посещения (795 посещения за миналата година);
 3. ”Защо трябва да купим Acer от www.Notebook.bg?”5335 посещения;
 4. Визитките, които привличат внимание – 4252 посещения (3010 преди);
 5. Казуса „Zamunda“4101 посещения;

Освен това забелязах, че явно „За мен“ е интересна информация и май е време да напиша нещо стойностно и там. Обещавам идните седмици да направя и това. 😉

Ето това беше едно от нещата, които обещах, но така и не изпълних цяла година. Няма да обещавам пак, за да не стане като с приказката за лъжливото овчарче. Когато ми дойде музата да се хваля – тогава. 😛

Позициониране (SEO)

Въпреки, че не съм полагал никакви грижи за линк билдинг и т.н., успях да се класирам по всички вариации на името ми (Ангел Порязов) на първа позиция. Остана да напиша някоя статия и за прякора ми (Poltargaista), за да мога и там да се застопоря. Но ето и самите данни тук.

Наложи се да променя аватара си в Google+, за да увелича CTR-а си в SERP-а. Все още изчаквам да се появи снимката ми в резултатите, но засега без успех. Ако не се появи до края на месеца – връщам оригиналния аватар.

Колкото до SEO – спечелих SEO състезанието ‘гярб вечнълс’, дълго време бях на първа страница в състезанието за ‘ACER от Notebook.bg’ само с едно изречение (в момента съм в началото на втора). А сега участвам и в състезанието за търсачката jabse, но е рано да казвам каквото и да било.

Приходи и разходи

Неизменна част от един такъв обзор са и приходите и разходите. Какво да кажа освен – кефа цена няма! Първо исках материалите на английски, които доста често намирам и прочитам – да достигат до повече хора. Затова и основно се захванах с този блог, за да превеждам всичко, което сметна за полезно и интересно. Но изглежда, че авторските ми материали са много по-четени от преводите (от преводА). Друго, което исках, беше е-мейл адреса!!! angel @ poryazov.com :-]

Тези неща не са се променили, с изключение на факта, че най-четената ми статия всъщност е преведена. 🙂 Въпреки това започнах да отделям повече време за лично творчество, а също и гост-авторство. Общо-взето се получава стабилен приток от разнообразна и полезна тематика на много различни теми.

Все още използвам чужд хост. Домейна е подновен. Имам продадени няколко… А, не, това няма да го казвам. 🙂 Имах предвид, че имам някакви приходи от блога, колкото да покрият разходите по него и да остане за скромна почерпка. Никога не е имал за цел да бъде комерсиален, така че и това е много.


Благодаря за търпението да изчетете поредния постен и скучен материал в моя блог. 🙂 Надявам се тази година да имам повечко време за нови и свежи материали, надявам се и на повече коментари от ваша страна. В крайна сметка най-четената статия стана viral именно благодарение на Вас, посетителите. Блгодаря ви!
Въпреки, че е личен блог, дано успявам поне малко да допринеса за доброто ви настроение или научаването на нещо ново!

Категории: И.Т.

Poltargaista

Ангел Порязов - Poltargaista Друго нямам какво да напиша, засега. ;-)

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *