Оказа се, че в днешно време е по-лесно да те споходи музата за креативно творение, отколкото да го реализираш на практика. В каква връзка ви казвам това?

Дойде заветния ден, в който пожелах да имам собствени визитки, които да подхождат на „корпоративната идентичност“. Исках да бъдат едновременно стилни, но и използваеми в ежедневието; исках да бъдат уникални, но все пак семпли и не-много скъпи. Да, знаех, че ще е трудна задача!

Странна визитка 1

След известно време прекарано в размишления се роди визитката, която да е в перфектен синхрон с фирменото лого и да е практична за ежедневието: визитка – книгоразделител. Веднага се заех със създаването на шаблона, логото, с нареждане на данните, избор на икони и т.н. до момента, в който трябваше някой да се заеме със ‘сглобяването’ на визитките.

Тогава разбрах, че няма да е никак лесна задача! За известно време се бях отказал да пиша негативни неща, но мисля, че няма как да пропусна някои случки.

Арт Трик

Първо ми препоръчаха Красимир Константинов от Арт Трик ЕООД – Силистра. Мъките започнаха още когато се опитах да се свържа с този човек – няма сайт, е-мейлите грешни… Успях да се добера до някакъв стар онлайн каталог и „УРА!“ там имаше телефон, който даде сигнал – свободно!

Даде ми актуален е-мейл адрес, изпратих му всичко, което бях подготвил като информация, скици, файлове и т.н., и се разбрахме, че до няколко дни ще ми се обади, за да уточним каква ще е цената за изработката. Така мина седмица. След обаждане от моя страна стана ясно, че ще ми се обади на следващия ден с конкретна оферта. Така мина още една седмица. Поредното обаждане от моя страна беше странно, тъй като бяха нужни няколко минути, за да се разберем кой точно съм аз и какво искам. В крайна сметка г-н Константинов се досети и обеща, че в началото на следващата седмица ще получа конкретна оферта за цена. Така минаха още две седмици… Изтрих всички данни! Това не е начина да се върши бизнес! Можеше да ме улесни много повече, ако беше казал, че е зает и че няма да може да поеме поръчката ми, вместо да ми губи цял месец!

Копирен център – АЛФА

Последваха разговори с 3-4 рекламни агенции и 2 печатници из България, но отговорите бяха меко-казано незадоволителни:

  • това, което искате няма как да стане;
  • имаме много работа, не можем да се занимаваме с едни визитки; (абе защо предлагате такава услуга?!)
  • може да стане, капаро 150 лева и след това ще се разберем за доплащането;

И така се стигна до родния ми град Добрич, и копирен център – АЛФА. На първата среща обясних идеята си само с думи, оставих всички скици и материали, които имах. На втората ни среща (следващия ден) оставих и макет на визитката, правен от мен. Всички мои изисквания бяха написани на лист. Историята започна да се повтаря… посещение в офиса след седмица: „Не сме готови все още с цените!“; посещение в офиса след още седмица: „Не сме готови все още с цените!“; на третата седмица не успях да отида, но по телефона помолих учтиво за мостра на готовата визитка, за която щях да платя и за крайна цена за 100, 200, 500 и 1000 броя. УЖАС!

Отидох в края на месеца… мострата беше бял лист хартия с разпечатано логото на фирмата, формат A4, грубо изрязан и закрепен с кламер. На няколко пъти изрично ми се каза, че „това е мостра“ и крайния „продукт“ няма да изглежда по същия начин… Тогава попитах защо в долната си част мострата е бяла, а отговора беше, че не можело навсякъде да е черна. Иконите, които бях избрал също „не пасвали добре“ и общо-взето това беше най-фрапиращото…. Докато не чух цената!

80 лева за 100 броя! Доста скъпи визитки щяха да бъдат… И то не само щяха да са скъпи, но и нямаше да отговарят на всичките ми изисквания.
Поради липса на други варианти се наложи да приема. Разбрахме, се че след няколко дни ще мина да оставя капарото и работата по визитките ми ще започне тогава.

Predpriemach.com

Когато чух тази цена реших да се консултирам с някои колеги от различни форуми. Тогава видях, че друг човек се е сблъсквал с подобен проблем във форума на Predpriemach.com

Бракоразводен адвокат - визитка

Отделих време да разгледам и други креативни визитки:

Оригинална визитка...

Забелязах, че един колега е писал по-рано в темата, но нямаше никакви отзиви за работата му, а и реално погледнато темата беше на повече от година. Зачаках търпеливо и на още на следващия ден имаше включване от същия колега!

Рекламна къща – R&G – Нова загора

Основните дейности на фирмата са Печатна реклама (всичко което се печата, гравира, изрязва…) и търговия с канцеларски материали на едро и дребно. Реших да пробвам!
Уточнихме детайлите, цената, разменихме е-мейли, след ден получих векторно изображение с макета на визитката:
Модел на визитката

И с въпрос: „Желаете ли да ви изпратя безплатна мостра до адреса, за да видите как ще изглеждат визитките в завършен вид?“ Естествено, че поисках! И се стъписах! Влюбих се в мострата… Всичко беше точно така, както си го представях!
Побързах да отида до копирен център – АЛФА, за да отменя поръчката. Размениха се малко остри реплики (което ме провокира да пиша за тях), но в крайна сметка бях доволен от факта, че съм намерил по-добрия вариант!

Малко технически спецификации:

  • 300 гр. картон;
  • едностранен топъл ламинат;
  • двойно-лепящ елемент – Клебекс;
  • 0.28 ст. на бройка – 28 лева за 100 броя!
  • За 500 броя – 21 ст. на бройка;
  • Побързах да поръчам 200 бройки веднага!

На 09.08.2012, в 22:18 часа получих е-мейл: „Тъкмо завършваме вашите визитки! :)“

Не мога да опиша колко бях доволен, когато се събудх рано сутринта от SMS на ЕКОНТ, че имам пратка. Дори нямаше нужда от кафе – само се облякох и излязох! Исках да ги видя!

Визитки - VRETIEL

Изглеждаха уникално!

Всичко беше точно до последния детайл…

Визитки - VRETIEL

Стояха добре самостоятелно и поставени по предназначение.

Визитки - VRETIEL

Какво повече мога да кажа освен – ОГРОМНИ БЛАГОДАРНОСТИ НА R&G (RIG.bg), PRINTIC и в частност Ивайло Григоров, който беше така любезен да ми отговори на всички въпроси свързани с процеса на работа, както и за бързото и качествено изпълнение на цялата поръчка!

Категории: Бизнес

Poltargaista

Ангел Порязов - Poltargaista Друго нямам какво да напиша, засега. ;-)

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *