Ако скоро сте търсили нещо свързано с гейминг периферията, сигурно сте обърнали внимание, че цените на различните артикули са нереално напомпани. Слушалки, мишки, клавиатури… всичко със своите плюсове и минуси. Като уж по-скъпото е по-добро, но така ли е?

Конкретно днес ще обърна внимание на мишките, защото за последните 2 месеца се сблъсках с няколко, и откровено ми се беше вдигнало кръвното до последна степен. Няколко думи, без които не може…

Не е като да не обиколих TechnoMarket, Plesio, TechMart, Зора, и още куп други онлайн магазини, просто цените са или трицифрени, или избора е сведен до има-няма 10 модела. Колкото и да си кривя душата – Technopolis имат най-голям избор от модели и ценови класове. При тях, а и не само, проблема е че:

  • мишката не може да се тества на момента;
  • ‘ремонта’ отнема от 2 до 20 дни;
  • през които няма оборотна мишка;
  • политиката им за рекламации е – ще я ремонтираме безброй пъти, докато имате нерви;
  • и т.н.

Няма значение. Все пак статията е в категория ‘И.Т.‘, а не в ‘Искрено и цинично‘, та ще гледам да не се оплаквам много-много. 🙂

Гейминг мишки

Мишката, която имах остана без скрол бутон. Стар модел, износена, неудобна и неточна… реших, че направо е време за нова. Скок до Технополис и веднага се залюбихме с мишка HAVIT HV-MS731 GAMING. 17 лева, но пък голяма, удобна, ново поколение, подсветка… всичко изглеждаше супер. Дори и проработи от раз. Жалко, че подсветката беше с random RGB лампи и не светиха според режима, на който е. Но това се преживява. След 1 седмица скрола започна да проявява собствено мнение. Ремонт. След 4 дни взехме новата. Скрола беше ужасно твърд, но пък работеше. Цели 2 дни работеше! И после пак почна да прави каквото си иска.
Хайде пак рекламации, скандали, оплаквания… разрешиха да я заменим за друг модел. Тогава се появи мишка TRACER TOMAHAWK. Цели 27 лева, но си доплатих като поп. Хубав и здрав кабел, функционални клавиши, подсветката отразяваше режима, в който е мишката – супер. Точно 14 дни по-късно мишката започна да прескача по екрана, започна да се изключва и включва когато иска, започна да прекъсва работа постоянно, докато накрая просто отказа тотално. Обратно в отдел Рекламации… този път още по-големи скандали… нямах нерви за повече ремонти и чакане… направо си исках парите обратно и бегом към друга верига… Споменах вече за ‘големия избор’ между модели и цени… и след 2-3 часа обиколки се озовах пак в Технополис. Този път се появи мишка MODECOM VOLCANO GMX1, с която съм и в момента. Не-малките 39 лева! Стискайте палци да е последната!!! 🙂 Та, за момента съм доволен и можем да пристъпим към по-важната част.


Оптични / лазерни мишки

Всеки израснал през 90-те години знае колко готини бяха мишките с топчета. ‘Аналогов сигнал’, който се предаваше директно. За съжаление много бързо се пълниха с всякакви дивотии… не че чистенето отнемаше повече от минута, но все пак си беше минус. Тези времена приключиха. Вече разполагаме с лазерни и оптични мишки.

Лазерни и оптични мишки

Модерните оптични мишки съдържат светлинен прожектор (обикновено с червена светлина, но Tomahawk-а беше със синя) и малка камера. Когато местите мишката по повърхността, светлината осветява мястото, а камерата прави стотици снимки в секунда. Мишката сравнява снимките и определя посоката, в която сте я преместили. Тогава мишката изпраща входящ сигнал към компютъра ви, а компютъра мести курсора/показалеца на мишката по екрана ви.

Другите, лазерни мишки работят на същия принцип, но използват инфрачервена светлина, вместо видима таква.

Геймърски мишки биват рекламирани като такива с висока чувствителност и рейтинг на опресняване. Но в действителност имат ли някакво значение тези параметри и полезни ли са?
Тези параметри имат най-голям смисъл при геймърите и затова основно се рекламират в този сегмент. На повечето хора не им е нужна супер прецизност, докато сърфират в мрежата или разцъкват Excel. Въпреки, че аз лично не съм геймър, но прекарвам достатъчно време пред компютъра, за да усетя разликата между хубава и посредствена мишка.


Какво и защо е DPI?

Точки в инч (Dots per inch (DPI)). Това е обозначението. То оказва колко чувствителна е мишката ви. Колкото по-висока е чувствителността на мишката ви, толкова по-голямо разстояние ще измине курсора по екрана с едно помръдване на мишката. Мишка с по-високи настройки на DPI засича и реагира на по-малки движения.
Ако например вашата мишка е настроена на 2500DPI, то с едно преместване на мишката с 1 инч по бюрото ви, тя ще измине 2500 пиксела по екрана.

По-висок DPI не винаги означава по-добре! Едва ли искате курсора ви да избяга в другия край на екрана, когато съвсем леко докоснете мишката си. Също и когато работите с програми за графична обработка – не искате мишката да бяга или да назъби рисунката от най-малкото трепване.
От друга страна пък, с по-висок DPI можете по-лесно и по-точно да посочвате нещата, които искате. Ако например играете First-Person Shooter като Counter-Strike, то прицелването на пусната оптика на някой снайпер ще е много по-прецизно. От друга страна, ако не сте със снайпер, а с автомат – ще искате по-малка чувствителност на мишката. Точно затова геймърските мишки имат бутон за смяна на DPI в реално време.

DPI е различно нещо от обикновената чувствителност на мишката. DPI се отнася по-скоро до хардуерните възможности на мишката, а не просто софтуерните настройки.

DPI

Да речем, например, че имате много евтина мишка с нисък DPI, но увеличите софтуерно чувствителността докрай. Ако се опитате да се прицелите в малка мишена, ще забележите как мишката подскача насам-натам. Просто хардуера на мишката не е толкова чувствителен и не успява да долови всяко дребно преместване. Така вашата операционна система се опитва да компенсира това и когато засече движение премества мишката повече от необходимото. Това води до това прескачане по екрана.

Мишка с висок DPI може да се настрои софтуерно да работи с по-ниска чувствителност, за да не лети бързо по екрана. Но все пак движение ще си остане гладко.

Мишките с висок DPI са по-полезни, ако имате екран с висока резолюция. Ако играете игри с резолюция или екран под 1366х768, то няма да имате непременно нужда от висока чувствителност на мишката. От друга страна, ако играете игра на 3840×2160 4K монитор – то определено ще ви трябва мишка с висок DPI капацитет, за да можете да движите курсора гладко по екрана, без да местите мишката като луд по цялото бюро.


Какво и защо е Polling Rate?

Polling Rate при мишките означава колко често ‘докладва’ на компютъра къде се намира. Polling rate или иначе казано – опреснителната честота, се измерва в херци (Hz). Ако една мишка има 150 херца polling rate, това означава, че докладва своята позиция на компютъра 150 пъти в секунда. Това означава, че мишката докладва на компютъра на всеки 8 милисекунди. Мишка с 500 Hz polling rate би докладвала на компютъра на всеки 2 милисекунди. Ето и една табличка със стандартните честоти, за да не се налага да го смятате сами:

Polling rate

Опреснителната честота може да се настройва от контролния панел или драйверите на мишката. Някои мишки имат отделен бутон за избиране на честота в реално време.

По-висок polling rate се задава, когато лага е част от проблема и идеята е да се избегне. По-висока честота означава, че мишката ще реагира по-бързо и няма да има лаг, но също така означава и че процесора (CPU) се натоварва повече. Най-съществено разбира се е при геймърите, но дори и сред тях цари спор дали polling rate-а оказва влияние или не. Трудно е да се усети разлика между 500Hz и 1000Hz polling rate, затова и по-голяма стойност просто би изразходвала CPU ресурси без реална полза.
Оптималната честота е между 125Hz и 500Hz, защото курсора ще е стабилен и ще се движи гладко, без да се прахосват ресурси.


Имате ли нужда от тях и каква е ползата?

Маркетинга е в основата на проблема! Ужасно високия DPI означава, че дори леко трепване на ръката ви ще премести курсора от единия до другия край на екрана, а това определено не е желан ефект. Поради тази причина идеалният DPI зависи от играта, която играете, от резолюцията на екрана и от цялостните ви предпочитания към работата на мишката.

Същото важи и за polling rate. Със сигурност ще е полезно и ще ви е от полза, но едва ли ще откриете разлика между 500 и 1000 Hz. Единствено ще се хабят ресурси на процесора, което не е проблем за модерният хардуер, но пък и производителите на мишки няма защо да произвеждат такива с по-високи честоти от тези.

Високите DPI и Polling Rate възможности може да са полезни, но определено не са всичко в една мишка. Доста често хората си купуват скъпа геймърска мишка и след това намаляват стойностите до минимум, за да им е удобно. Важно е да се отбележи, че тези стойности не показват колко е добра една мишка… това не е RAM или CPU, където повече означава по-добре. Тези неща са доста по-сложни и често са въпрос на лични предпочитания.

Поради тази причина, бих ви посъветвал да отделите някой лев за хубава ГЕЙМЪРСКА мишка. Не, не 100-200 лева за Razer и подобни, но е факт, че в ниския клас геймърско оборудване има изключително добри попадения – Modecom, Tracer… Настройването на DPI и Polling Rate е въпрос на лични предпочитания, но е по-добре да можеш да настроиш нещата – отколкото да караш по default. Да не забравяме, че бутоните за Back и Forward са ужасно удобни и веднъж свикнал с тях – няма връщане назад. 🙂 Бутона double click или fire също е нещо, което бързо води до пристрастяване и всяка мишка с по-малко от това не се усеща като удобна и практична.

Всеки, който е стоял с геймърска мишка повече от 2-3 седмици ще се съгласи, че пипането на офис такава води до странни усещания, че нещо не е наред. Вече знаете какво е DPI и Polling Rate, така че спокойно можете да изберете нещо качествено и евтино, което да улесни и подобри работата ви пред компютър!

Категории: И.Т.

Poltargaista

Ангел Порязов - Poltargaista Друго нямам какво да напиша, засега. ;-)

1 Коментар

sexierotika · 12.09.2018 на 6:01 PM

Изключително полезно и важно е за всеки уважаващ себе си геймър е да прочете тази статия. Особено тези, които играя Counter Strike и шутъри с мишка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *