Може би много от вас се чудят какво е Jabse и за какво служи?

Jabse.com е морфологична търсачка, индексираща сайтовете от българското интернет пространство. Системата е изцяло собствена разработка и не използва готов софтуер за реализирането на търсещата или индексиращата част. Jabse всщност е акроним и означава: Just Another Bulgarian Search Engine. Според създателя се произнася като: джейбс, въпреки че не му пречат и произношенията като джабсе, ябсе и така нататък. Системата за търсене позволява намирането на думите от българския език независимо от конкретната форма, в която се срещат в индексирания документ – род, число, време и други.

Jabse

Jabse използва собствен паяк (spider), който разпознава и индексира коректно различни видове документи (между които MS Word, Adobe PDF, MS Power point, Flash SWF), обработва домейни на кирилица и разполага със система за оценка на важността на страниците и термините в тях според различни критерии, като брой входящи линкове, възраст и други.

 

Освен основното търсене, Jabse предлага и други услуги. Част от които са:

 • система за безплатна контекстна реклама – Jabse Ring;
 • търсене на изображения – Jabse Image Search;
 • търсене в новините от основните онлайн български медии : Jabse новини
 • PDA/WAP версия, включваща поддръжка за PDA/телефони, които нямат възможност за въвеждане на кирилица;
 • възможност за вграждане на търсачката в други сайтове и търсене както само в тях, така и в целия български интернет – Търсене с Jabse от други сайтове;
 • възможност за извършване на търсения от външна програма чрез Jabse Interface;
 • форум за всичко свързано с търсачката;
 • безплатен email – Jabse Mail;
 • безплатен DNS сървър, с поддръжка на домейни на кирилица – Jabse DN;

Jabse е реализиран изцяло на базата на технологии с отворен код като PHP, MySQL, Apache, FreeBSD и други.

В България най-разпространен остава Google. Всъщност, май така е в целия свят. Зад него се нареждат Bing, Yahoo, Yandex и някои други. В България има разработени цели 2 търсачки (или поне 2 са по-известните. Едната е Napred.BG, която ползва Google като източник на данни, но за сметка на това директно отговаря на голяма част от запитванията ви. Другата търсачка Jabse, както разбрахте, е написана от нулата и разполага със собствен бот, който индексира страници и сайтове.

На 3 Февруари 2014 стратира SEO експеримента на Jabse. Не се знае все още каква е целта на експеримента, но следва да бъде уточнено. Условията за участие са следните:

 • Наградите се получават от този, който класира сайт на първа позиция в Jabse по следната фраза: търсачка jabse
 • Фразата се изписва без никакви допълнителни символи, като кавички, запетаи и други. Не се зачитат резултатите от новини или платени реклами!
 • Официалното URL за класиране е: www.jabse.com/searchmachine.php?query=търсачка jabse

търсачка Jabse

Вземайки предвид предишни SEO състезания, този път организатора/ите са си взели поука и са разделили състезанието на четири етапа. Както следва да бъде:

 1. 03.02.2014 – 17.03.2014 12:00:00 с награда от 200 лв. за сайта на първа позиция;
 2. 17.03.2014 – 21.04.2014 12:00:00 с награда от 200 лв. за сайта на първа позиция;
 3. 21.04.2014 – 19.05.2014 12:00:00 с награда от 200 лв. за сайта на първа позиция;
 4. 19.05.2014 – 16.06.2014 12:00:00 с награда от 424  лв. и каса бира за сайта на първа позиция;

Краен срок за записване е 01.05.2014, а цялото състезание е с продължителност от 133 дни (+ – няколко, не ме бива по математика).

🙂

 • Всеки може да участва с произволен брой сайтове. Под сайт се разбира домейн или поддомейн, върху който имате контрол. Един сайт може да участва САМО един път.
 • Записването става с email на адрес plamen [at] jabse.com, като трябва да посочите сайтът, с който участвате, 3 имена и email адрес. За да потвърдите, че имате право да използвате сайта за участиe, преди да изпратите email, поставете в основната директория файл с име jabse.seo и съдържание md5(„вашия email“) . При спечелване на състезанието, файлът трябва да е достъпен на адрес: [сайтът, с който участвате]/jabse.seo най-късно до 48 часа след крайния срок. В случай, че не поставите файла, наградата отива при следващия участник в класирането.
 • Онлайн MD5 генератор: http://tools.vretiel.com/B64-MD5.php
 • Линкове към спонсора не са задължителни, но са повече от добре дошли. Изберете си някоя от услугите на Jabse: http://www.jabse.com/alljabse/
 • Запазваме си правото да изключим от състезанието сайтове, които уронват авторитета на Jabse или противоречат на българското законодателство.
 • Със записването си в SEO експеримента на Jabse, участниците декларират, че се отказват от всякакви претенции към Jabse.

Друго интересно, което мога да споделя за търсачката, е че улеснява уебмастърите в много отношения. Включва инструмент, с който да се следи тенденцията и броя търсения на определено думи и изрази. Включва съветник, който помага да подобрите сайта си, за да се класира по-добре в SERP-а на Jabse. И не на последно място има вграден инструмент, който анализира вашия сайт и следи вместо вас позициите му по неопределен брой ключови думи, които вие желаете. Казвам ‘които вие желаете’, защото в Google Webmaster Tools не можете да добавяте конкретни думи, които да следите, а това доста често е минус.

Бих желал да обърна малко внимание и на Jabse Ink, тъй като според мен си заслужава. Има над 7000 статии от близо 400 автора на най-различни теми. Всеки може да публикува своята история или полезен материал, както и да намери такъв, който да го интересува. Своеобразна артикъл директория, но с доста по-малко спам от обичайните. 😉

Тази статия най-вероятно ще участва в експеримента. А за какво точно е той и някои други неща, които ме вълнуват – очаквайте ексклузивно интервю от Пламен, стига да се съгласи да даде такова. 🙂 Ако и вие имате въпроси, които бихте желали да му зададете – коментарите отдолу са отворени за всички. Побързайте!


Малко допълнителна информация относно състезанието и търсачката.

Всеки записан домейн може да играе с много страници включително и основната (index). Печели тази страница, която е класирана най-напред. Въпреки това ПОД-домейни от рода на pod.domain.com трябва също да се регистрират за участие. Друго важно, е че няма персонализирано търсене и не е необходимо да се ползва Private Browsing, за да се проверяват и следят текущите позиции на сайтовете.

Бях първи регистриран участник и засега единствен такъв.

Записан за участие

При търсене на „търсачка Jabse“ в инструмента за проверка: http://www.jabse.com/seo/index.php може да има изкривяване, заради малко по различна версия на търсенето, която организатора каза, че ще прегледа и актуализира. Според инструмента съм на осма позиция, а в търсене през Jabse на втора позиция. На първо място се класира самата търсачка, но организатора спомена, че jabse.com и сайтове свързани с jabse няма да участват в състезанието. Така, че към момента три приза – първи регистриран, единствен участник и първи в класирането. 🙂

За класиране в търсачката Jabse се взимат предвид единствено входящите, dofollow беклинкове. Важно е да се уточни, че се взимат само входящи линкове от сайтове, които присъстват в техния индекс. Т.е. ако имате линк от gotinsait.com, но gotinsait.com не присъства в техния индекс – този линк няма да се отчита. Социалните сигнали като G+ и Facebook харесвания и споделяния не оказват влияние върху класирането. Неща, които дават тежест (освен backlinks) са възрастта и вида на домейна, трафика му, Alexa ранг, от колко време присъства в индекса на търсачката и други.

Интересно за търсачката, е че не третира дублираното съдържание между сайтовете за нещо лошо. По-лошо е ако има дублирано съдържание в един и същ сайт. Но сайтове с дублирано съдържание няма да бъдат наказвани, а ще се индексира само една от страниците им.

В момента върви и активна рекламна кампания във Facebook, която промотира www.jabsepropaganda.com. Дано се запишат повече хора за участие. Ще бъде интересно да проследим и алгоритмите на тази търсачка, въпреки че много напомнят на ранните години на Google, когато нещата бяха доста по-семпли. Очакваме включване и от други активни блогъри от сверата.


Записа се и втори участник. Все още слаба активност, но все от някъде се почва – срока за записване все пак е дълъг.
Сайта на Cloxy се класира доста добре. Не е записан за участие, но никога не е късно.
Пламен Славов, собственика на търсачката Jabse, каза че е оправено разминаването в класирането при самата търсачка Jabse и инстрмента за следене на позициите. Добавени са и малко насочващи детайли по въпросния инструмент.

Кратко допълнение, но има за цел да провери една моя теория. 😉 Ще поддържаме връзка.

Категории: SEO

Poltargaista

Ангел Порязов - Poltargaista Друго нямам какво да напиша, засега. ;-)

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *