Мога да наема 12 души с по 750 евро нетна заплата, но няма. И ще ви кажа защо. Можете да работите в моята компания за услуги в хубав офис. Не е телемаркетинг, не е измама. Ще извършвата сериозна работа, която изисква добри умения, по 8 часа на ден, без Събота и Неделя. Ще ви назнача легално, ще ви плащам таксите, социални, здравни осигуровки, ще внасям пенсионни осигуровки. Мога да дам такава работа на десетина души, но няма. И тук ще обесня защо.

Няма да наема жена.

Причината е много проста: жената ражда деца. Нямам правото да я питам дали иска или не. Ако имах правото, и тя отговори, то може умишлено да ме заблуди или в последствие да си промени мнението.
Не ме разбирайте погрешно, нямам проблеми с това, че жените раждат. Така съм се родил аз, така са се родили и моите деца. Не бих наел жена, защото когато тя забременее, тя излиза в 3 годишно майчинство, през което не мога да я уволня. Ако тя иска две деца – то ваканцията е 6 години.
Разбира се, работата трябва да се върши, затова ще трябва да наема друг човек, вместо нея, който да върши нейната работа. Но не само, че не мога да я уволня докато е в майчинство, аз не мога да я уволня и след като се върне на работа. Затова ще трябва да уволня човека, който е работил вместо нея през цялото време, докато е била в майчинство. Когато жената се върне от майчинство ще бъда принуден от закона да вдигна заплатата й, до нивото, до което трябва, за да издържа себе си и детето си. Разбира се, ще бъда задължен да и начислявам и платен отпуск за времето, в което е била в майчинство. Когато тя най-накрая се върне на работа, ще започне с 2-4 месеца напълно платена отпуска.

Също няма да наема и хора над 50 години.

Не, че имам проблеми с най-опитните професионалисти. Не бих ги наел, защото скоро ще са в “защитената възраст”. След това ще бъда в капан с тях, точно както с жената. Не може да се уволняват хора в “защитената възраст”, затова ще бъда принуден да им плащам заплатите и осигуровките дори и ако те не се справят добре с работата. Не мога да уволня защитения служител, но все пак някой трябва да върши работата правилно, затова ще трябва да наема друг човек. Аз нямам проблеми с това, че са защитени, но тогава просто няма да ги наема.

Бих наел само 25-50 годишни мъже.

Те също са рискови за наемане на работа. Нямам правото да ги уволнявам, ако поради някаква причина аз поискам (нямам достатъчно приходи или не ми харесва как работят). Има огромен риск те да отидат на съд, и огромен шанс да спечелят. Но все пак съм готов да поема този риск.

Ще ми коствате 1572 евро.
Нетна - Брутна заплата Унгария 2011Това са истински данни от калкулатора на заплати на nettober.com за 2011 година. Както сами виждате, вашата заплата от 760 евро ще струва на моята компания 1572 евро! Единствения начин този двоен множител да е по-нисък е ако ви плащам по-ниска заплата. Но аз не бих ви наел за по-малко пари, защото не смятам, че ще можете да живеете прилично с по-малко от 760 евро на месец. Ще се депресирате, ще започнете да унищожавате собствения си живот, моята компания и дори мен. Ето затова не бих наел някой за по-малко от 760 евро на месец.

Единствено Унгария е толкова преебана:
Държавни такси за 2011Графиката е от проучването на Deloitte. Както виждате, навсякъде другаде, държавата взима по-малко от половината ви заплата. Дразнещо е как ви плащам 1500 евро, а вие получавате малко по-малко от половината. Дразнещо е и това, че няма да получите по-добри медицински грижи, от някой, който е регистриран на минималната работна заплата.

Разбира се, трябва да взема предвид факта че един 35 годишен човек, по право има 25 почивни дни в годината. Това означава един месец, в който някой друг трябва да пристъпи на длъжност. Ако ми трябва набор от 12 души, ще трябва да наема 13, за да има един, който да замества постоянно другите, които излизат в почивки през различно време.

Все пак ще ви дам работа, въпреки всичко казано до тук.

Аз съм смел предприемач. Предприемачите поемат рискове, затова ще си продам апартамента и ще се преместя в квартира под наем. Ще се надявам 90 000-те хиляди евро от продажбата да бъдат достатъчни. Ще започна своя бизнес смело, и ако не успее (както става с повечето прохождащи бизнеси) няма да хленча и да се оплаквам.
Моята компания ще осигурява отлични услуги, които няма да могат да се предоставят ако няма перфектни работни условия. Ще наема 13 души. Всъщност ще ми трябват 12, но ще замества винаги, когато някой от служителите е в отпуск. 14 души, включително мен, ще работим на 158 квадратни метра, добре обзаведен и удобен офис. Това ще ми струва 13.5 евро на квадратен метър на месец, което е точно 2133 евро на месец.

Това ще бъдат моите месечни разходи:

 • Офис: 2133 евро
 • Заплати (и осигуровки): 13 х 1572 евро – 20 436 евро
 • Други разходи (адвокат, счетоводител, маркетинг…): 3058 евро
 • Общо: 25 627 евро

Доста страшно изглежда за “месечна сметка”, нали? Точно толкова ще трябва да плащам всеки месец, без никой да се интересува от моите приходи. В добрите месеци… и в лошите месеци също. През лятото и покрай коледа ще работим далеч по-малко.

Компанията ще може да продава по около 1000 часа на месец, в човешки труд, който може да се осчетоводи. Така, за да съм на нулата всеки месец, трябва да покривам своите разходи. Трябва да поставя цените си така – 25 627 евро разделени на 1000 часа работа – 25 евро на час. Но не ми е достатъчно да съм на нулата… все пак ще искам печалба.

Не съм алчен, а и нишата е трудна. Ще добавя 20% печалба към цената. Това ще повиши цената на час до 30 евро. Произнася се 30 ЕВРО + ДДС – 37.5 евро. Ще закръгля сумата (надолу), за да може клиентите да плащат 37 евро на час за нашите услуги.

От тези 37 евро, 7 ще отидат директно в държавата. 30 ще бъдат приходите на компанията. Аз съм оптимист. Нашия маркетинг ще е уникален, плановете ще се развият страхотно, ще успеем да продаваме по около 1000 часа месечно. Бизнеса ще процъфтява, аз ще съм доволен от своите служители, всичко ще върви по мед и масло.

Това ще генерира 1000 х 30 – 30 000 евро месечен приход на компанията.
4373 евро ще бъде чистата печалба за компанията. Мога да заплатя 2466 брутна заплата на себе си, което ще коства на компанията ми 3144 евро. Отделно от това, 1521 евро ще бъде моята нетна заплата, почти двойно на това, което получават моите служители, и компанията ще има 1229 евро печалба преди таксите. От печалбата на компанията ще платя 122 евро корпоративна такса, и такса за частния бизнес 2% от печалбата на компанията, която е 600 евро. Най-накрая компанията ще има 507 евро на месец, които да сложи в банковата си сметка.

Така ще правя 1521 евро на месец, но не забравяйте, че продадох своя апартамент за 90 000 евро, за да инвестирам в компанията. Затова ще трябва да наема апартамент за поне 300 евро, иначе ще бъда бездомник. Ще живея скромен живот, няма да харча много, жена ми също ще работи и ще изкарва пари. Дори няма да имам времето да харча толкова много, защото за разлика от своите служители, аз ще работя по 12 часа на ден, дори и през Събота и Неделя.

Така ще мога да спестявам по около 900 евро на месец и така моята инвестиция от 90 000 евро ще се възвърне след 100 месеца. Ще са ми нужни 9 години, за да си възвърна парите, които съм инвестирал в компанията си, за да мога да си откупя апартамента обратно. След това вече ще мога да живея по-охолно, няма да трябва да плащам наем за квартира, и няма да има нужда да спестявам.
Ще живея като Европеец.

Предвид тези обстоятелства – надявам се, че е разбираемо – не изпитвам силна нужда да си продавам апартамента и да го инвестирам в нова компания.

Ето и 4 конкретни причини защо наистина не бих го направил:
 1. Конкуренцията продава същите услуги, нелегално, при ужасни условия на труд, но таксува само 9 евро на час. Те просто си прибират парите, без да ги отчитат, без да включват ДДС. Не поемат никаква отговорност, официално те не правят нищо, дори няма и следа, че съществуват. Не им трябва да наемат офис или счетоводител. Като правят това по 5 часа на ден, те лесно могат да правят по 1000 евро. Те просто ще покажат един голям среден пръст на моята оферта за работа на 760 евро заплата, където ще трябва да вършат работата си съвестно и да идват навреме в офиса. Няма да имат право да лъжат клиента, и ако го направят, ще бъдат уволнявани.
 2. Конкуренцията ще прави долни кампании против мен. Ще трябва да се изправят срещу анти-капиталистическата пропаганда, тъй като ще изглеждам като алчен задник, който таксува цели 37 евро на час, за това, за което други таксуват по 9. Ще бъда като враг на доброто население на Унгария, докато други се трудят “честно” за частичка от моята цена.
 3. Много от моите служители ще идват на работа, само за да научат тайните за моя бизнес и да ми откраднат клиентите. Ще ги отклонят като лъжат, че ще могат да предложат същото качество на услугите, но за по-ниска цена. След като откраднат достатъчно клиенти, те умишлено ще създадат голям проблем за моята компания, за да бъдат уволнени. След това ще отидат на съд и ще претендират, че съм ги уволнил нелегално и ще спечелят. Междувременно те ще работят доволни за откраднатата клиентела, която ми е струвала цяло състояние да изградя. И разбира се, тя ще бъде обидена. Ще тръбят по всякакви форуми, казвайки, че са работили за моята компания и знаят за какво става въпрос. Не само, че услугите ми са скъпи, но и качеството е отвратително.
 4. Оплакването от всичко това няма да помогне, на никой няма да му пука.

Това е в общи-линии защо няма да дам работа на никого. Предполагам, че и други предприемачи, които са се занимавали с прохождащ бизнес не биха дали работа на никой поради същите причини. Ето това е и причината все повече хора да са безработни, да купуват все по-малко и по-малко и да плащат по-малко ДДС. Ето защо и честните компании са все по-малко и по-малко.

Бих дал работа единствено ако:

 1. Мога да ви уволня ако аз поискам, когато аз поискам.
 2. Ако ДДС падне до 20%, но най-добре 15%.
 3. Ако държавата взима “само” 30% от вашите пари.
 4. Ако по-високия доход не се счита от обществото за грях.
 5. Ако държавата наказва корупцията, вместо честните компании.

Докато тези неща не се променят – няма да дам работа на никого. Докато държавата не изкорени корупцията по всеки един възможен начин, няма да започна бизнес, няма да създавам работни места.

Това е превод на оригиналния Унгарски коментар http://jakabandor.blog.hu/2011/07/27/tolem_ezert_nem_kapsz_munkat, публикуван на 27 Юли 2011 година. Въпреки, че взриви Унгарската блог свера и събра над 90 000 харесвания във Facebook – нищо не се е променило към по-добро. Към всички международни читатели – тук 760 евро месечна заплата е като мечта за много хора. Дори докторите изкарват по-малко от това в началото на своята кариера. Цените от друга страна, са същите като навсякъде другаде (дори и по-високи). Текста на английски е взет от тук.

Има и извинение за тази статия, тъй като доста хора са се почувствали обидени от казаното. Извинението е на английски и можете да го прочетете тук.

Категории: Искрено и цинично

Poltargaista

Ангел Порязов - Poltargaista Друго нямам какво да напиша, засега. ;-)

1 Коментар

10grad.eu · 18.01.2023 на 1:05 PM

Вечния антагонизъм работодател-работник!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *