Научете какво точно означава онлайн репутация, как се гради, от какво зависи и защо е необходима на бизнеса Ви.

Онлайн репутация

Какво е представлява онлайн репутация?

Най-просто казано това е съвкупност от мнения, коментари, оценки, отзиви, информационни материали и новини, свързани с даден бизнес (бранд). В зависимост от преобладаващите настроения онлайн репутация може да бъде положителна или отрицателна. Тя е изключително показателна за доверието на потребителите към дадена фирма, продукт или услуга.

Този виртуален имидж е съставен от два основни фактора – ПР публикации и мнения (въпроси, коментари, оценки) на доволни или недоволни клиенти. Онлайн репутацията не е константна величина, а променлива. Тя се гради бавно и трудно, но е сравнително устойчива на външно влияние. Иначе казано – ако се радвате на подкрепа от страна на потребителите си две-три негативни публикации (от виртуални хейтъри или конкурентите Ви) няма да повлияят на реномето Ви в мрежата.

Защо е толкова важна?

В наши дни онлайн репутацията е от огромно значение за развитието и бъдещето на всеки бизнес. Една от причините за това е тенденцията все повече да разчитаме и да се доверяваме на информацията в интернет пространството. Без значение от естеството на работата ни в даден момент всеки от нас е потребител на стоки и услуги. Представете си, че си търсите нова пералня и се колебаете между няколко марки (модела) със сходни показатели и цена. Как ще изберете коя да си купите? Тук идва ролята на онлайн репутацията и доброто SEO. Най-вероятно и Вие, както повечето от нас, ще потърсите отзиви, мнения и коментари за избраните от Вас продукти в мрежата. След това ще се спрете на пералнята, за която има най-много положителни оценки, доверявайки се изцяло на чуждия опит.
Виртуалният имидж е изключително важен, защото оказва огромно влияние на количеството нови клиенти, които ще привлечете. Макар той да не засяга лоялните Ви потребители (тези, които вече са ползвали и са останали доволни от продуктите или услугите Ви) в никакъв случай не бива да го пренебрегвате. Все пак нито един бизнес не може да си позволи да разчита само и единствено на настоящите си купувачи. За да просперира и просъществува всяка фирма има нужда от нови потенциални клиенти.

Как да подобрите онлайн репутацията на бизнеса си?

Съществуват няколко основни начина за изграждане и поддържане на положителен имидж. Първият и най-често използван от тях е свързан с платени ПР публикации, които да запознаят интернет потребителите с качествата на фирмата Ви. Недостатъкът на този вариант е, че хората все по-лесно разпознават този вид материали и все по-рядко им се доверяват. Освен това този метод въобще не е евтин.
Вторият и много по-ефективен начин да подобрите репутацията на бизнеса си е чрез полезно съдържание, качествени продукти (услуги) и коректно отношение. Дайте на потребителите си информацията, от която се нуждаят, както и подходяща платформа, където да споделят въпросите, отзивите и притесненията си относно предлаганите от Вас стоки.

Категории: И.Т.

Poltargaista

Ангел Порязов - Poltargaista Друго нямам какво да напиша, засега. ;-)

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *