Оптимизирането на сайта за търсещите машини (накратко SEO) може да се дефинира като процес на проектиране, качествено съдържание, кодиране (валиден HTML/CSS) и добре оформени скриптове, като това би било довело до по-голям шанс уеб страницата да се появи на по-челни позиции при търсене на съответните ключови думи. Съществуват множество техники и трикове, които SEO специалистите използват при оптимизирането на даден сайт. Това е дълъгосрочен и прекалено сложен процес за обикновеният потребител. В тази статия ще разберете кои са 5-те основни стъпки, които може би имат най-голямо влияние върху SEO-то.

Съдържание

Качественото и уникално съдържание е може би най-важната стъпка от доброто SEO. Често срещана грешка при уебмастърите е, поставянето на прекалено много ключови думи. При запълване на съдържанието с ключови думи, това би изглеждало неестествено за четящият и той би се отказал. Ключовите думи на страницата отпределят нейната тема при търсачките. Важно е да се знае, че търсещите машини приемат копираното съдържание от други сайтове като изключително лош избор и това би навредило на качественото оптимизиране. Ето защо големите и посещавани сайтове винаги използват уникални текстове.
Също много важно нещо е използването на head тагове, също познати като h1 тагове (най-големият размер текст). Те са най-важната част от текста и чрез тях търсачката разбира какво е съдържанието на страницата. Също служат за правилното оформление на документа.

URL

URL-то е съществена част от доброто оптимизиране. Идеалните URL-та са кратки и прости. Колкото по-кратки – толкова по-добре – ще бъде лесен за помнене и ще има малка вероятност да бъде написан погрешно от потребителя. Поставянето на ключови думи в URL-то е жизненоважно за уебсайта, но подчертаването на бранда в името на сайта е също толкова важно.

Search Engine Optimisation

Мета Тагове

Мета таговете се поставят в кода на сайта за по-лесно и правилно индексиране от търсещите машини. Мета таговете предоставят на уебсайтовете възможност да контролират ключовите думи и описанието пред търсачките. Съществуват няколко вида мета тагове, но най-чесно срещаните са за автор на уеб сайта, за ключови думи и за описание на сайта. Таговете за описание и ключови думи трябва да бъдат възможно най-кратки точни и ясни.

Медиа

Търсещите машини не преглеждат само текста в уебсайтовете. Те проверяват също картинките, клиповете, графиките, бекграундовете и др. Медиата в уебсайтовете увеличават времето за престой на потребителя. Уебмастърите трябва да бъдат внимателни единствено с файловете във флаш формат в сайтовете. Те забавят значително сайта, изнервят потребителя и не са гледани с добро око от търсачките.

Линкове

Още едно важно нещо при SEO-то на уебсайта са линковете от други сайтове водещи към въпросният. Това пряко допринася за повишаването на PR-а (пейдж ранг-а на сайта). Добре е тези линкове да бъдат от високо авторитетни сайтове с висок PR. Линкове от нови и непосещавани сайтове не биха имали особена тежест и смисъл.


Следвайки тези стъпки, дори обикновеният потребител би се справил до някаква степен с оптимизирането на сайта си. За по-високи цели и по-големи проекти е препоръчително наемането на професионалист за свършването на тази работа.

Категории: И.Т.

Poltargaista

Ангел Порязов - Poltargaista Друго нямам какво да напиша, засега. ;-)

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *