Virtual Private Servers (VPS) и наетите сървъри (Dedicated Servers) са големи хостинг пространства, които всеки клиенти имащ много сайтове или един голям, е хубаво да има. Често крайна отправна точка на всеки собственик на сайт е точно наемането на един от тези услуги, заради добре „раздутите“ ресурси, които те предлагат – RAM, дисково пространство, бърза връзка, трафик, сигурност и др. Благодарение на тях, сайта/сайтовете Ви ще се държат повече от стабилно.

Още в началото всеки уеб сайт или друг уеб ресурс няма нужда от голямо виртуално пространство. Ето защо всеки един почва с начални планове, като споделен хостинг, Днес ще сравним двете решения за Вашият онлайн бизнес (VPS & Dedicated server), за да Ви помогнем да направите по-точна преценка за това, какво ще Ви свърши работа най-добре. Ще се съобразим и с отношението качество на предлаганите услуги и цена.

Кратко описание на VPS услугата:

При закупуването на VPS план, Вие ще имате по-малко пространство, контрол, поддръжка и разходи. Имате много повече контрол върху хостинг плана си в сравнение със споделения, но не толкова, в ако сте си взели нает сървър. Наетият сървър изисква повече отговорност, контрол, нещата се случват по-бързо, по-мощен е, както и по-скъп. Така, че и двете услуги имат своите предимства и недостатъци.

Съвет: Ако обмисляте да закупите нает сървър, дали купен с или без управлението му, ще Ви е нужно техническо лице, което да е наблизо.

VPS vs DS
Специфика

Цена: Цената на VPS плановете варират от $19 на месец и нагоре, като в същото време, наетите сървъри обикновено вървят от $100 на месец до над $350 на месец.
Все пак това не означава, че няма виртуални сървъри, които са толкова скъпи, колкото един нает сървър. Например най-висок клас VPS ще ви струва над $200/месец, докато най-нисък клас нает сървър, може да е по-евтин – около $79/месец. И в двата варианта, настройката често е включена в цената. Много хостинг компании ще Ви предложат предварително инсталиран софтуер или скриптове на Вашия сървър, един или повече IP адреси, и лесен за използване контролен панел като CPanel или Plesk, всичко това без допълнително заплащане.

Персонализиране на ресурсите: Както VPS, така и наетия сървър, предлагат по-добра персонализация и гъвкавост, когато става въпрос за избор на операционна система, като се  предлага Linux и Windows. Въпреки това на наетият сървър предлага по-големи вариации като Linux (CentOS, Fedora, Ubuntu) и Windows (2003 или 2008 сървър). Без значение кое хостинг решение ще изберете, имате шанс да подберете размера на RAM, трафик, дисково пространство, CPU, което се отнася и за VPS, но с много по-малко изгодно, особено ако се опитвате да влезете в рамките на бюджета. Например, в един популярна хостинг доставчик като HostGator, започнете с 384 MB RAM, 10 GB дисково пространство и 250 GB трафик. Разбира се, можете да получите VPS система, която също има 4 GB RAM, 200 GB дисково пространство, и 3 TB bandwidth. Но ако имате вече нужда от такова количество ресурси, често по-евтин вариант в закупуването на нает сървър, който предлага повече за по-малка цена.
С VPS, Вие имате по-малко от всичко в сравнение с наетия сървър (dedicated server), по-малко контрол, по-малки разходи, по-малко управление.

Контрол над VPS

Без съмнение, най-голям контрол имате с наетия сървър сървър (dedicated server). Благодарение на това, че имате пълен софтуерен контрол върху машината, Вие можете да администрирате, инсталирате и актуализирате всички файлове, приложения, скриптове и др., както и контрол над всички настройки и опции на сървъра. Много VPS пакети включват пълен администраторски достъп, но не всички хостинг компании включват тази опция, така че е важно да се отделя специално внимание на подбора на компанията и услугата, която искате да закупите от нея.

Поддръжка и управление: Хостинг компании предлагат и двете – както управлявани от тях наети сървъри, така и неуправлявани. В последно време управляваните (managed dedicated servers) станаха по-полярни, заради по-малката отговорност, която клиента трябва да поеме. Грижата за хардуера на всеки един сървър се подсигурява от хостинг компания, без значение кой вид хостинг да изберете, но отговорността за софтуерните ъпдейти и пачове за сигурност изцяло падат върху потребителя. Хостинг доставчиците предлагат по-добра поддръжка за VPS плановете, но потребителят все още често е отговорен за архивирането и софтуерните обновления. Избор на VPS над нает сървър няма да се отрази на поддръжката, която ще получите и от двата хостинг плана – включващо 24/7 техническа поддръжка на клиентите, обикновено по телефона, тикети, попълване на онлайн формуляри / електронна поща и/или чат на живо.

Стабилност: По принцип наетите сървъри са стабилни, защото не споделяте Вашето уеб пространство с други потребители. Казано по друг начин, Вие работите със собствената си кутия / компютъра / ресурси, така че да не могат други сайтове или потребители да повлияят на работата на Вашия сайт. VPS също е много стабилен и сигурен вариант, защото повечето VPS планове всъщност са „изчислени“ облаци, което означава, че има много копия на Вашия сайт в случай, че стане инцидент.

В заключение, ако сте голям бизнес, който има един или много тежки сайтове (поемащи много трафик), които изискват 2 GB или повече RAM, 5 TB или повече трафик 250 GB или повече място за съхранение и сте подготвени да се справите с поддръжката, отговорността и разходите, тогава Вашият вариант е наетият сървър. Но все пак, ако искате нещо по средата (между споделеният хостинг и наетият сървър), тогава VPS хостинга е идеалното решение за Вашия уеб сайт/ове!

Категории: И.Т.

Poltargaista

Ангел Порязов - Poltargaista Друго нямам какво да напиша, засега. ;-)

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *