Биткойн е мрежа, която дава възможност за въвеждане на нова разплащателна система и напълно нов вид дигитални пари. Това е първата децентрализирана мрежа за разплащания, базирана на Р2Р технологията, която се поддържа от нейните потребители и няма централна власт или посредници.

Bitcoin LogoНикой не притежава Биткойн мрежата, също както никой не притежава технологията, създала електронните пощи. Биткойн се контролира от всичките си потребители по цял свят. Разработчиците подобряват софтуера на мрежата, но те не могат да наложат промяна на протокола, защото потребителите са свободни да избират софтуера и версията, които използват. За да могат да извършват транзакции помежду си, потребителите трябва да ползват софтуер, който се подчинява на едни и същи правила. Биткойн може да работи единствено с пълен консенсус между всички потребители. Ето защо всички потребители и разработчици имат силен стимул да защитават този консенсус.

По официални данни създателят на Bitcoin е японски програмист на име Сатоши Накамото. Реално този човек никога не се е представял публично и вероятно крие истинската си самоличност поради естеството на проекта, който е създал. В момента Биткойн системата се обслужва от постоянно разширяваща се общност от потребители по цял свят.

Нови биткойни се генерират от конкурентен и децентрализиран процес, наречен „копане„. Той възнаграждава потребителите от мрежата за техните услуги. Биткойн копачите обработват транзакции и осигуряват сигурност на мрежата, посредством специализиран хардуер, за което получават нови биткойни в замяна.

Биткойн копанеБиткойн протоколът е проектиран по такъв начин, че новите биткойни се създават по фиксирана ставка. Това прави Биткойн копаенето един силно конкурентен бизнес. Когато повече копачи се включат в мрежата, става все по-трудно да се реализира печалба и те трябва да търсят ефективност за намаляване на оперативните си разходи.
Биткойните се създават с намаляващи темпове. Броят на новите биткойни, създавани всяка година, автоматично намаляват наполовина с течение на времето, докато тяхното издаване спира напълно, когато общо 21 милиона биткойни се пуснат в обръщение.

Да се сдобиете с ценната технологична валута има още един вариант. Съществуват множество онлайн борси за обмяна на долари, евро, а дори и левове в криптовалутата.

Интересен факт, е че се появяват и първите банкомати за биткойни. Производителят на ATM устройства за биткойни Robocoin ще инсталира първите си банкомати в Съединените щати. Машините ще позволят на местните потребители да купуват и продават бързо от дигиталните парични средства. Банкоматите, които трябва да бъдат инсталирани в Сиатъл и Остин, са подобни на традиционните АTM машини, но притежават и официални скенери за идентификация на официални документи, като например шофьорска книжка или паспорт. По този начин потребителите ще потвърждават самоличността си, пише Ройтерс. Банкоматите ще позволяват на хората да си разменят биткойни или да прехвърлят средства към или от виртуален портфейл на своите смартфони.

Самите еденици се съхраняват в електронен портфейл. Това е софтуер с отворен код и освен че свободно може да се ползва от всеки, е и напълно прозрачен по отношение на своя принцип на работа. Всеки, който е достатъчно запознат, може да види види кода му и да разбере как точно работи.

В света на биткойн, една седмица е равна на десетилетие, изтъква в свой коментар Марк Т. Уилямс, професор по финанси в Boston University School of Management. В началото на декември, виртуалната валута прехвърли $1200, докато биковете предричаха, че тя открива ерата на свят, свободен от властта на централните банки и правителствата. Нещо повече – оптимистите предричаха, че биткойн ще постави на колене операторите на кредитни карти и платформите за бързо разплащане като Western Union. Според най-розовите прогнози, кибер парите ще изместят щатския долар като основна резервна валута.
Bitcoin Coins

С алтернативната валута може да пазарувате разнообразни стоки. Можете да си регистрирате домейн, да заплатите уеб-хостинг услуги и да си отворите профил в сайтове за запознанства с биткойни. От алтернативно средство дигиталната валута постепенно се превръща в нещо традиционно. Наскоро бе продадена кола Tesla Model S в Калифорния, а известния български предприемач Сребрин Ватралов също обяви своята кола за продажба чрез биткойни.

Ето няколко изненадващи стоки и услуги, които може да бъдат закупени:

  • Можете да си купите чифт чорапи от алпака. Направени са от 78% чиста вълна от алпака, 20% найлон и 2% ликра. Чифтът струва 20 долара, като с един биткойн можете да си купите наистина доста броя.
  • Как ви се струва една почивка в апартамент във френския град Ница? Цената е 200 евро на вечер. Размерът на жилището е 120 кв. м., върху които са разположени три спални, две бани и самостоятелна тераса.
  • Запалени сте по колекционерските предложения? Останете по местата си, това е за вас. Aspire Auctions предлага на притежателите на биткойни стоки с антична колекционерска стойност. Ваза Tiffany, папирус от „Книгата на мъртвите“, музикална кутия с девет камбани – всичко това ще ви струва един или няколко биткойна.

А ето и интересен проект, който предлага да влезете в биткойн историята:

1000btcpage е проект започнат през Февруари 2014 година. Идеята е да бъдат продадени 1 000 000 пиксели на началната страница на 1000btcpage.com като цената е 0.001 биткойна за пиксел и така да се събере количеството от 1000. За удобство страницата е разделена на квадрати от 10х10 пиксела, т.е. минималното количество за покупка е 100 пиксела.

Категории: И.Т.

Poltargaista

Ангел Порязов - Poltargaista Друго нямам какво да напиша, засега. ;-)

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *