Разлика между рекламни статии и препоръчани статии по отношение на SEO – да научим повече по темата от гост-автора Андрей Димитров, специалист по онлайн маркетинг и SEO оптимизация.

SEO Article

Създаването на съдържание за уеб или по-простичко казано – писането на статии е едно от най-силните оръжия в ръцете на SEO оптимизаторите в днешно време.

А това е така, защото именно чрез блоговете и тяхното съдържание Google прави оценка колко е важен даден сайт в зависимост от това колко често и от къде се цитира и от там определя позицията му в SERP.

Мина времето в което SEO-тата разчитаха само на себе си, когато искаха да оптимизират даден сайт. Ресурсите, които те използваха преди вече се наказват от Google. Хората стоящи зад алгоритмите на Google дават повече преднина на линкове, които са придобити натурално, отколкото линкове, които са поставени собственоръчно.

Към днешно време SEO-то и онлайн маркетингът не са били по-застъпени от когато и да било. Познанствата и връзките с хората (и в частност с техните сайтове) дават нови, по-широки хоризнонти за получаване на връзки, които ако не натурално, поне изглеждат такива.

От тук обаче следва още един проблем, който повечето хора пренебрегват, а Google му отдават все по-голямо значение.

Много блогове сами предлагат публикуването на рекламни статии, които да съдържат връзки към сайтове. Google твърдят, че нямат нищо против рекламата в Интернет, стига тя да не афектира върху позициите на сайтовете. И за да не се случи това, връзките в рекламните статии трябва да бъдат задължително с атрибут rel=”nofollow”.

Подробна статия по въпроса има на английски в сайта webpronews. Мат Кътс е направил видео по същия въпрос:

Ако един сайт или блог има страница в която той писмено съобщава, че приема рекламни статии, Google разбират това. И ако връзките в рекламните статии нямат rel=”nofollow”, Google приемат тези връзки като купени! От което би могло да последва наказание и за купуващия и за продаващия връзки сайт.

Ако даден сайт или блог няма страница в която да се твърди, че приема платени публикации, но ако под дадена публикация има тагове от сорта на: спонсорирана статия, платена статия и т.н. Google също я третират като платена. И връзките в нея също трябва да са с rel=”nofollow”.

А атрибута rel=”nofollow” всъщност е абсолютно безсмислен, когато става въпрос за SEO. Оптимизаторът не бил дал пари за да получи nofollow връзка.

Какво всъщност искат Google?
Google обичат блоговете и то много. Обичат да проучват за какво пишат нормалните хора (не SEO-тата). Когато един нормален човек/блогър е останал доволен от нещо, той би го споменал в блога си. Това означава, че той го препоръчва! В тези статии никъде не пише, че са рекламни или платени. Google искат да виждат все повече такива статии, които са натурално написани.

Като SEO-та ние търсим точно такива статии. SEO-то всъщност е манипулация, колкото и някои хора да казват, че не е. А добрият SEO специалист всъщност е и добър маркетолог. Той знае как да общува, как да пише имейли и как да си поиска линк или статия. В повечето случаи това става отново срещу заплащане, но разликата е, че заплащането не е угласено публично и Google не разбират, ако има такова.

Да обобщим:

  • Сайтове, които публично предлагат рекламни статии и слагат dofollow връзки са в разрез с правилата на Google. Възможно е да бъдат наказани.
  • Статия под която има обозначение, че е рекламна или спонсорирана или платена, трябва задължително да има rel=”nofollow” на изходящите връзки. В противен случай също е възможно сайта рекламатор, както и сайта, който се цитира да бъдат наказани.
  • Блогове в които няма указание, че публикуват рекламни или платени статии не са в противоречие с правилата на Google.
  • Плащането за публикуване на статии в чужди блогове трябва да става без Google да знае това. Личната кореспонденция с блогъра е най-предпочитания вариант.
Категории: И.Т.

Poltargaista

Ангел Порязов - Poltargaista Друго нямам какво да напиша, засега. ;-)

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *