Във всеки добър уеб дизайн се включват три основни компонента – концепция, планиране и съдържание. Идеята на дизайна всъщност представлява създаването на уеб сайт, чието съдържание да е представено така, че да бъде лесно четимо и разбираемо от потребителите. Един добър уеб дизайн е съставен от съдържание под формата на текст, графики или друга мултимедия, както и добре оформени страници с вградени в тях различни плъгини.

Всеки сайт е изграден от n на брой страници, като всяка от тях носи информация свързана с предмета на разглеждания сайт. Има много полезни уеб дизайн съвети, които ще са от полза за всеки дизайнер, но един от най-важните се отнася именно за създаването на отделните страници, както и начините, по които те са свързани помежду си, а също така и лекотата, с която могат да бъдат преглеждани. При проектирането на един уеб дизайн задължително трябва да се вземе предвид, че всички страници са част от един сайт. Те трябва да имат съответното оформление, да са в една цветова схема или казано с други думи да е ясно, че са част от един и същи проект.

Web Design Tips
Ето още няколко много полезни уеб дизайн съвети споделени от специалисти

Скорост на зареждане
Когато потребителите се опитват да отворят една уеб страница, те очакват тя да се зареди в рамките на няколко секунди. Освен това за тях е нормално всички компонентите на страницата да се появят по едно и също време и когато това не се случи те са недоволни и са склонни да я затворят. Ето защо е задължително всяка страница да се зарежда бързо. Обръщаме се към дизайнерите, тъй като те са тези, които създават дизайна на вашия сайт и пак те запълват страниците с прекалено много графики, картинки и други неща, забавящи времето за зареждане. Както вече казахме едно от основните неща, които правят един уеб дизайн удобен и лесен за употреба е времето на зареждане на всяка страница.

Четимост
Едно от най-важните неща за всеки сайт е съдържанието и за това е повече от задължително то да бъде четимо. Не е желателно цветовете на фона да бъдат близки или да се сливат с тези на текста, като размера му трябва да бъде 13pt. Не е препоръчително да се използват повече от 2-3 шрифта и повече от 3-4 цвята в един уеб сайт. Комбинацията от цветове като червено и синьо, както и жълто и синьо не трябва да се използват. Някои от приетите цветови схеми са комбинация от червено, жълто и бяло или синьо и бяло.

Оформлението на уеб страниците
Според специалистите и споделените от тях уеб дизайн съвети оформлението на страниците и тяхното съгласуване по отношение на дизайна играят важна роля в цялостната визия на сайта. Технологии като CSS (Cascading Style Sheets) могат да се използват за запазване на еднаквото оформление на целия сайт.

Връзки
Ако не желаете да бъдете санкционирани от Гугъл, по-добре не претрупвайте страниците с твърде много връзки. От друга страна е препоръчително връзките да са подчертани и оцветени в различен цвят от текста, за да се открояват от съдържанието на цялата страница. Би било добре, след като линковете се отворят, те да се зареждат в нов прозорец, като по този начин потребителя не се пренасочва напълно към другия сайт или страница, което му позволява да продължи своето разглеждане от там до, където е стигнал, преди да клик4?BDе на дадената връзка.

Навигация
Навигацията между различните страници на един уеб сайт е друг жизненоважен фактор за добрия уеб дизайн. Желателно е връзките да са организирани, така че потребителите попаднали в сайта лесно да се ориентират и да откриват това, което търсят. Наистина е много важно навигацията на един сайт да бъде лесна за разбиране от потребителите. Специалистите препоръчват поставянето на бутони „Напред“ и „Назад“ във всеки уеб дизайн. Според тях бутона „Напред“ може да бъде поставен долу в дясно, а бутона „Назад“ в горния ляв ъгъл на страницата.

Карта на сайта
За да могат потребителите да намерят това, което търсят във всеки сайт е важно да им бъде представена карта на сайта. Освен това е желателно във всеки уеб дизайн да бъде предвидено поле за търсене, което се харесва от потребителите и значително ги улеснява.

Съвместимост с всички браузери
Друг много важен фактор според споделените от специалистите уеб дизайн съвети, с който всеки добър дизайнер трябва задължително да се съобразява докато създава визията на даден сайт е факта, че всички потребители използват различни браузери. В този ред на мисли дизайна трябва да работи еднакво добре и да е съвместим с всички тях.

Съдържание
Напоследно място, но не и по-важност е съдържанието, а според един от основните уеб дизайн съвети с него не трябва да се правят компромиси. В крайна сметка нека не забравяме, че именно съдържанието е душата на всеки уеб сайт.

Спазването на всички споменати в тази статия уеб дизайн съвети е сигурна гаранция за успех, но ако търсите успешна реализация в интернет по-добре вижте тук и се доверете на професионалисти, които знаят добре всичко това и го прилагат успешно на практика.

Категории: И.Т.

Poltargaista

Ангел Порязов - Poltargaista Друго нямам какво да напиша, засега. ;-)

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *