Всеки уеб програмист ще ви каже, че CMS системите са изключителни полезни за изграждането на уебсайтове, защото спестяват много време и нерви. WordPress е точно такава система, фокусирана върху удобството при ползването и при разработване. Инсталацията става за секунди, а конфигурирането – до няколко минути и хоп – имате собствен уебсайт!

WordPress беше замислена като перфектният блог и мечтата стана реалност! Но с течение на времето популярността на софтуера нарасна толкова, че днес е най-използваният CMS скрипт в света!
Според последните данни на водещи уеб организации около 1/5 от новите уебсайтове се задвижват именно от тази система, като цифрата се увеличава с всяка минута. Към момента в света има над 100 милиона инсталирани WordPress уебсайтове – впечатляващо, нали?

Wordpress Tutorial 1

Администрация на WordPress
WordPress разчита на елегантен контролен панел, към който има препратки и от потребителската част на уебсайта (с други думи – можете да редактирате всичко бързо и лесно).
Платформата може да се управлява еднакво лесно както от настолни компютри и лаптопи, така и от мобилни устройства (например таблети и смартфони), тъй като разчита на Responsive дизайни (те се адаптират според големината на екрана).
Тези динамични дизайни работят еднакво добре на всяка от изброените мобилни операционни системи: WebOS, Android, iOS, Windows Phone & Black Berry.
Също така, ако по някаква причина желаете да използвате алтернативен администраторски панел, можете да разработите собствен, защото системата е с отворен код (Отвореният код дава възможност на програмистите да преглеждат свободно разработките на своите колеги и да ги редактират според нуждите си), или пък да си купите някой готов администраторски шаблон, а такива има много.

Системни изисквания
WordPress се нуждае от Apache сървър, за да може да работи коректно, както и от база данни MySQL. Разработена е с програмния език PHP и в момента работи на версия 5.x.

Още за системата
Макар вградените функционалности на системата да са изключително много, понякога се налага те да се разширят, обогатят, да се добави нещо ново и нестандартно.
Затова още при разработката на WordPress е замислена възможност за внедряване на така наречените плъгини. Те също са с отворен код, като някои от тях са безплатни, а други са платени. Вторите често се предлагат и с професионална поддръжка.

Джаджи
Мислете за тях като модули (малки парченца функционалност…) , които бихте могли да разположите където прецените – в горната част на сайта, долу, вляво, вдясно или някъде другаде.
Примери за джаджи са: календар, списък със събития, последни статии, етикети, архиви, линкове към външни сайтове, търсачки и други.

За какво служат плъгините и как се използват
По-конкретно WordPress плъгините – те са парчета софтуер, който можете да инсталирате, за да разширите функционалността на вашия WordPress уебсайт.
Мислете за тях като за приложенията на смартфона или таблета си – когато си купите устройство, в него са вградени някакви функционалности. Ако желаете да добавите някакви допълнителни приложения, които да имат коренно различна функционалност от вградените, трябва да си ги инсталирате сами.
С други думи – плъгините са замислени като неизменна част от WordPress, за да може да се осигурят екстрите, така необходими на бизнеса!

Има безплатни и платени плъгини
Основната разлика между тях е в цената – това в кръга на шегата. 🙂
Платените обикновено идват с по-добра поддръжка, както и с доста по-разширена функционалност. Въпреки това не бива да пренебрегваме безплатните им събратя. Ето и кратък списък с някои от най-добрите безплатни плъгини за изминалата година:

 • WordPress SEO by Yoast – подобрява SEO-то на вашия уебсайт. Позволява ви да го оптимизирате, за да се класира съдържанието ви по-добре.
 • Contact Form 7 – Управлявайте лесно форми за контакт, настройвайте ги според нуждите си, добавяйте им капча, акисмет филтри и така нататък.
 • NextGEN галерия – най-популярната WordPress галерия. Този плъгин е един от най-популярните, защото е свален над 9 милиона пъти.
 • Easy WordPress Parallax Slider – страхотен слайдър, много лесен за управление!
 • W3 Total Cache – подобрете бързодействието на вашия уебсайт, кеширайте неговите страници, обекти, база данни, минимизирайте и компресирайте статичното съдържание!
 • WP Smush.it – намаля размера на изображенията и подобрява производителността на уебсайта ви.
 • Better WordPress Minify – Минимизира размера на вашите CSS & JS файлове, като така сайтът ви зарежда по-бързо.
 • DIsqus Comment System – система за коментари, която ви позволява да превърнете блога си в социална медия с общност.
 • Pretty Link – създайте собствена партньорска мрежа с линкове!
 • Better WP Security – Подобрете сигурността на платформата си за няколко секунди.
 • Facebook Like Box – кутийка, показваща харесванията на дадена страница в социалната мрежа.
 • WP Super Cache – още едно плъгинче за подобряване на скоростта на уебсайта ви!

Темите са облика на вашия уебсайт
Чували ли сте пословицата „по дрехите посрещат, а по ума изпращат“? Тя е вярна! Външният вид на вашия уебсайт е изключително важен и не трябва да прибързвате, когато избирате шаблон. Той трябва да подхожда както на типа продукти или услуги, които предлагате, така и на вашето лично разбиране за визия, и не на последно място – да бъде практичен и удобен, модерен, за да може да се ползва безпроблемно от вашите посетители.
Какво е в крайна сметка добрият дизайн, ако създава неудобства? Често съм виждал подобни проекти и съм се чудил къде да кликна, за да отида на страницата, която ме интересува. Това е особено вредно, ако се занимавате с онлайн търговия, защото ще прогоните своите клиенти.
Всъщност, скъпи читатели, WordPress разполага със страхотни вградени дизайни, които можете да променяте до неузнаваемост, защото системата е с отворен код и позволява това.
Освен това в уебсайта на платформата, който е разположен на адрес http://wordpress.org има предостатъчно шаблони, от които можете да изберете, като повечето са безплатни.

Wordpress tutorial 2

Какви са разликите между безплатните и платените дизайни?
Отново ще започна с пословица: „няма безплатен обяд“. Тя не е съвсем вярна, тъй като самият WordPress не ви струва нито стотинка (с други думи няма да плащате каквото и да е на гостилничаря), а пък има предостатъчно безплатни дизайни за системата.
Някои от безплатните шаблони са наистина страхотни! Разполагат с Responsive функционалност, възможност за смяна на цветовата схема, компресиране, кеширане, слайдъри, вградени модули и плугини, и много други джунджурии (да не ги изброявам всички) – просто си харесайте някой, свалете го, инсталирайте го и му се радвайте.
Ако пък сред безплатните не си харесате нищо или желаете PREMIUM качество, софтуерни фирми са се специализирали точно в това – разработка на страхотни уеб дизайни за WordPress! Повечето (ако не всички) идват с техническа поддръжка за определен период от време, което е допълнително предимство.
Обръщам специално внимание на поддръжката, тъй като, ако проектът е голям и нещо се счупи, някой трябва да го поправи, а липсата на технически знания понякога са непреодолима преграда дори за най-ентусиазирания човек, управляващ WordPress проект!

Управление на шаблоните чрез админ панел
Системата на WordPress разполага с интуитивен интерфейс, с помощта на който бихте могли да настроите външния вид на уебсайта си според своите специфични нужди.
Ето как може да стане това: Админ панел -> Външен вид -> Теми
Кликнете на темата, която искате да редактирате и променете нейните:

 • Цветове
 • Текстове
 • Изглед
 • Изображения
 • Навигация
 • И други

Като заключение, можем да кажем, че WordPress е страхотен инструмент, с който да представите идеите си в уеб пространството. Основните приоритети на WordPress са да бъде красив, удобен и в крак с уеб стандартите. WordPress е едновременно безплатен и безценнен.

Казано накратко – WordPress е полезен в случаите, в които искате да пишете в блога си, а не да се борите с него.

Категории: И.Т.

Poltargaista

Ангел Порязов - Poltargaista Друго нямам какво да напиша, засега. ;-)

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *