Какво е първа долекарска помощ? При възникване на пътнотранспортно произшествие е важно да спазвате няколко основни правила, които ще направят помощта ви наистина полезна и предотвратяваща настъпването на по-тежки състояния.

Най-основното от тях е да запазите самообладание, доколкото това е възможно, тъй като неконтролируемият шок може да доведе и до влошаване на ситуацията. Затова предприемете действия, само ако сте сигурни че в момента сте с яснота на ума, достатъчна за оказване на адекватна помощ на пострадалите в транспортния инцидент.

Действия за оказване на долекарска помощ при ПТП

Когато става въпрос за ПТП, в което вие самите нямате участие, т.е. попадате случайно на него е важно да започнете с обезопасяване на района. По този начин ще осигурите безопасност на останалите преминаващи в района, на себе си и на лицата, които са участвали в произшествието.

За целта е необходимо да поставите знаци на регламентираните разстояния (обикновено авариен триъгълник), така че да предупредите за настъпилата катастрофа. Не забравяйте да облечете светлоотразителна жителка, чрез която да осигурите своята лична безопасност и да включите аварийните светлини на автомобила.

Оглеждайте се за изтичане на гориво, опасни кабели или налична опасност от възпламеняване, тъй като това са едни от най-големите източници на опасности в такива ситуации. При необходимост използвайте пожарогасител.

След осигуряване на безопасността, втората стъпка е бързо да проверите има ли пострадали и какво е тяхното състояние. След като съберете базова информация за състоянието им е време да позвъните на спешните телефони, за да съобщите на службите за бърза помощ в спешни ситуации. Необходимо е да им съобщите с кратка и конкретна информация:

  • каква е злополуката;
  • точната локация на произшествието;
  • брой и състояние на пострадалите;

Първоначалните действия по обезопасяване на периметъра и запознаване със състоянието на пострадалите е добре да не отнемат повече от 30 до 60 секунди, за да не се забавяте с позвъняването на линейката.

Вижте още: 10 ценни автоаксесоари, които трябва да имате

Първа помощ на пострадали при ПТП

Тук е необходимо да прецените дали е налице животозастрашаващо състояние на някое от пострадалите в произшествието лица. Най-честите индикации за наличието на такова са:

  • Силно кръвотечение, придружено с шок;
  • Безсъзнание;
  • Липса на дишане.
Долекарска помощ при ПТП

Не бързайте да премествате пострадалия или да променяте позицията му, освен ако самото място, на което той се намира или позицията, в която е пораждат сериозна опасност за живота му. Друг случай, в който преместването е допустимо е, ако на мястото не може да му окажете животоспасяваща помощ.

При неконтролируемо обилно изтичане на кръв е необходимо то да бъде ограничено, тъй като при загуба на 1/3 от кръвта може да се стигне до критично повишаване на опасността за живота.

За целта осигурете механично моментално притискане на областта с ръка (при наличие на такава възможност), през което време се погрижете за създаване и поставяне на компресираща превръзка. След като притиснете кръвоносните съдове към костта чрез компресиращата превръзка осигурете повдигане на крайника на високо и се погрижете за поставяне на пострадалото лице в легнала позиция.

При безсъзнание без видими други проблеми е необходимо да установите дали лицето диша. Преместете го в легнала позиция, повдигнете брадичката и наведете главата назад, за да осигурите проходимост на дихателните пътища.

Признаци на тежки вътрешни наранявания са наличието на кръв от носа, ушите или устата. В този случай трябва да стабилизирате позицията на пострадалото лице, така че то да остане неподвижно. Бъдете изключително внимателни и не местете пострадалия.

От съществена важност е да запомните, че е необходимо да действате бързо, но внимателно. Много често първите 5 минути, още преди линейката да пристигне, се оказват от изключително значение за овладяване на ситуацията и предпазване на човешките животи, затова действайте хладнокръвно, внимателно и своевременно окажете първа долекарска помощ!

Категории: Полезни благинки

Poltargaista

Ангел Порязов - Poltargaista Друго нямам какво да напиша, засега. ;-)

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *