Наглост ли бе да го опишеш… Въпроса е принципен! МНОГО, МНОГО принципен! Докога мобилните оператори ще се подиграват с клиентите си? Докога ще правят подмолни работи зад гърба им? Кога ще се научат, че не ни пука за 5-те лева, а за отношението и прозрачността? Няма да се научат!

Ама пък и на мен ми писна от простотии… Този път съм твърдо решен да сигнализирам на КЗП (единствената що-годе функционираща служба в България), а може и директна жалба за нагла кражба в особено голям мащаб! Ще видим – каквото сабя покаже.

Малко OFFTOPIC…

Globul - Telenor Group

Картата на Globul е на ваучер (b-connect). Тази карта е на 10+ години. Тогава нямаше задължителна регистрация по име. Просто влизаш в магазина/офиса, купуваш си предплатена карта и излизаш. Така и направих. Години по-късно се въведе задължителната регистрация с име за всички предплатени карти. Ок, хубава инициатива за предотвратяване на измами и т.н. (не, че са спрели или намалели, но пак е нещо…). Обаче НИКОЙ ОТ GLOBUL не ме е потърсил да я регистрирам тази карта… Решили са автоматично да я припишат на името на майка ми. Ок, няма проблеми, нищо фатално.

До деня, в който бях в Гърция и картата дефектира – просто спря да работи. Пробвах на различни апарати, но не проработи. След разговор с оператор (номер 123) стана ясно, че уж е дефектирала, но с тон, по който се разбира, че аз съм виновен. После стана ясно, че издаването на нова карта ще струва 5-7 лева (Защо бе!? Умишлено съм я чупил, мокрил, или съм си играл с нея!? Нормално като е карта на 10+ години да дефектира, ама като съм ви шибан клиент от 10 години ще ми се правите на тарикати за 5 лева ли!?). Освен това, в радиус 200 километра от мен няма офис на Германос (Germanos) или Глобул (Globul). И какво излиза? Че аз 12 дни ще стоя без телефон, активен номер и накрая съм виновен, че и пари ще давам!? Това си плаче за жалба с „пропуснати ползи“ (те и някои интернет доставчици плачат за такава жалба (и то не една), ама това е друга тема)!

Както и да е. Стигнах до Варна, 1-2-5 офиса и накрая един батко любезно почна да издава дубликат (безплатно), докато не стигнахме до момента, в който трябваше титуляра на картата да се подпише. Е… Аз ще се подпиша – картата е моя от 10+ години, майка ми не е никак близо, че да се разкарва за един кирлив подпис. Ама не – не може така. Айде още няколко дни без карта, докато се прибера до родния град, че да занимавам майка ми с глупости.
Умишлено попитах дали можем да променим титуляра (евентуално ако пак се случи нещо такова занапред) и казаха, че няма проблеми. Да, ама не! Карти на b-connect не могат да бъдат прехвърляни на друго име. ЗАЩО БЕ, КЕЛЕШИ, ЗАЩО!? КАКВА Е РАЗЛИКАТА ДАЛИ ЩЕ Е НА СМЕТКА ИЛИ НА ВАУЧЕР? Нали искаш да си имаш работа с титуляра на картата, а не със реалния ползвател, ами тогава промени шибаното име. Хем и майка ми беше с мен тогава, нарочно, за да сложи подпис където трябва и по живо – по здраво. Ама не би!
Както и да е… Да изключим абсолютно дебилското държание на единия служител, който реши, че щом съм по-нисък и младолик от него може да ме заплашва със саморазправа. Жалко, че колежките му не го оставиха, за да му покажа в каква заблуда живее. Anyway, мисля, че няколко месеца по-късно беше дисциплинарно уволнен. А както писах тук: Решение: Бавен интернет с флашка добре, че беше един познат, който да реши проблема – издадоха ми нова карта, безплатно и всичко стана за има-няма 2 минути. Но така или иначе картата все още не е на мое име. И никой няма смислено или логично обяснение защо не може да се промени… Ало, Теленор Груп (Telenor Group), вижте си системата и я коригирайте! Все още има хора на ваучери!!! Защото така ми е изгодно, защото така искам!

Операторите - триглавата ламя

До тук с офтопика… Днешния проблем…

Първо, пак малко офтопик… аБе преди време нали имахте една реклама, че във всеки офис можеш да заредиш за жълти стотинки? И ваучерите по магазините се пускаха за колкото искаш… Сега как така изведнъж стана 6 лева минималното зареждане!? Карай, все тая. Въпреки, че 5 ме кефи повече като цифра, като банкнота и като удобство. Anyway…
Имах няколко лева ваучер, но реших да заредя още 6. За всеки случай, пък и да се удължи срока на картата с още 3 месеца (а, това също… преди на всяко зареждане удължавахте с по 6 месеца, а сега се удължава с 3 месеца и то само ако има 2 зареждания в рамките на 31 дни… Ами ако забравя да заредя и не говоря толкова много с тази карта, и я блокирате, и си загубя 10+ годишен номер!? Тогава какво ще е обезщетението за пропуснати ползи!? Или аз ще съм виновен, че са ви куци условията?)


Та, зареждам 6 лева, получавам 2-3 обичайни SMS от Globul. И един интересен – получихте 100 минути към група ‘За приятели’ за 31 дни, но бяхте таксуван 2.50 лв.


  1. Никога не съм имал, създавал или използвал подобна група.
  2. Никога не съм ИСКАЛ да имам подобна група.
  3. Никога не съм имал безплатни минути с тази карта.
  4. Никога не съм ИСКАЛ да имам каквито и да е безплатни минути.
    Още повече, че не са безплатни, а съм таксуван 2.50.
  5. За добавяне на хора в такава група също има такса (0.5, 1.0, 2.9 лв. не съм сигурен, ама и 0.5 лв. да е – к’ва файда? Защо да ги давам тея пари като… Не бе, просто НЕ ИСКАМ ГРУПА ‘ПРИЯТЕЛИ’, С КОИТО ДА ИМАМ БЕЗЛПАТНИ МИНУТИ)!?

И какво правим… Шок! И проверяваме сметка – верно са ме таксували 2.50! Какво правим? Естествено звъним на оператор, на номер 123.
– Добър ден. Защо съм таксуван за нещо, което не съм искал!?
– Ами тези услуги са неактивни и всички абонати се прехвърлят към нова, стандартизирана услуга.
– Добре. Майната му. При следващо зареждане пак ли ще бъда таксуван за нещо, което НЕ ПОЛЗВАМ, НЕ ИСКАМ И НИКОГА НЕ СЪМ ИСКАЛ?
– Ами можете от номер 123 да преминете към стандартен план. А мога и аз да го направя.
– Ок, направете го, ама аз винаги съм бил на стандартен план деба… Как така решавате на своя глава да ме прехвърляте към друг план и после евентуално ако искам да се прехвърлям към това, към което бях досега!?
– Ами не знам, системата е такава. Лек ден.

Ок, бе… Лек ден! Отивам до централен офис на Глобул и се разиграва подобен разговор като чернокосата девойка привидно отбягваше всякакви въпроси…
– Ами такава е системата. Поне си добавете приятели, за да ги изразходвате.
– Аз първо нямам на кой да се обадя на Глобул, който вече да няма безплатни към мене, че да ги изразходвам. Второ са само за 31 дни. Трето, при следващо зареждане ще бъда ли таксуван пак!?
– Не знам.
– Е, аз ли да знам!? Ти защо работиш тука!?

И естествено пак последваха странни погледи от колеги, колежки и други клиенти в офиса. Не, че не ми предложиха да мина на сметка, ама не знам как и на кого трябва да обясня, че мога да чета, ползвам и интернет, не се имам за прост и ако реша – ще премина към сметка. В момента (а и последните 10+ години) ми е най-удобно и най-изгодно да съм на ваучер на Globul!

Та, в крайна сметка… Ако има 200 000 абоната на Globul, които да заредят ваучер скоро, или скоро са зареждали… Това е КРАЖБА В РАЗМЕР НА ПОЛОВИН МИЛИОН ЛЕВА! Никой не те пита искаш или не искаш – БАМ, 2.5 и айде пътя! Ама т’ва е кражба бе… Като не ти искам шибаната услуга няма как да ме заставиш да ти я ползвам! Това е просто нагла кражба, Telenor Group!

GLOBUL,
1. Проблема с промяната на титуляр на предплатена карта все още съществува! Първия проблем, който имам с вас. Като първи, го преглътнах, въпреки че нищо не ви коства да се поправи!
2. Сега тази нагла кражба! Не ми е за 2.50, но както повечето хора не четат стандартните SMS-и от вас, така и аз щях да го пропусна това и Хоп… за нула-време тези 2.50 щяха да станат 10-20-100 лева… И това от мен… А останалите ви абонати на предплатени карти? Втори гаф и то сериоен – сигнала до КЗП е вече изпратен с много подробности!
3. Третото го разбирайте като съвет, предупреждение, факт, заплаха или както ви е удобно – следващ гаф – директно съд!

Категории: Искрено и цинично

Poltargaista

Ангел Порязов - Poltargaista Друго нямам какво да напиша, засега. ;-)

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *