Традицията да се носят мартеници е характерна и уникална за България, но тя постепенно добива популярност и сред други култури в различни части на света. Учените я разглеждат като сложна комбинация между древни обичаи и християнски вярвания.

Особено голяма популярност добива тази традиция през 19-ти век, от когато могат да се намерят и много писмени материали на тази тема, но всъщност съществуват сведения, насочвайки ни към това, че този стар обичай е на приблизително около 2000 години.

Как трябва да изглеждат традиционните мартеници

Това малко декоративно украшение може да изглежда по всякакъв начин, но традицията повелява задължително да се прави от червена и бяла прежда, които могат да се оформят по всякакъв начин.

Мартениците днес се изработват с различен дизайн, но най-вече като пискюли или гривни. Ако трябва, обаче, да назовем най-традиционната форма на мартеница, обаче, това задължително трябва да е гривната (вижте на eMart.bg). Тя бай-много се доближава до първоизточника на мартеницата, който е два сплетени конеца.

Гривните често са предпочитани пред други форми на бижута, защото са универсални, лесни за носене и могат да се носят с различни тоалети. Някои други причини, поради които гривните са по-предпочитани, включват:

Защо гривните са най-предпочитани

Мартениците гривни не само са най-традиционни, но са и като цяло най-предпочитани от хората, а това се обяснява с една много проста думичка – удобство.

Гривните се слагат и свалят лесно и не се налага да се местят от дреха на дреха.

Могат да се носят постоянно, но без да се натрапват, което ги прави един изключително дискретен избор.

По дебелина мартениците гривни варират от съвсем тънки, които буквално представляват две парченца преплетена бяла и червена прежда, та като се стигне до доста по-широки и сложно изплетени разновидности.

На какво е символ мартеницата

Червеният цвят символизира идването на пролетта и обновяването на живота, докато белият пискюл представлява снега на зимата. Традиционно, мартениците се поставят на 1-ви март и се махат с идването на щъркелите.

Когато се видят първите щъркели, мартеницата трябва да се махне и да се завърже на цъфнало овощно дръвче. Целта на този малък червено-бял талисман с древна история е да донесе здраве, късмет и просперитет.

Категории: Хоби и още нещо

Poltargaista

Ангел Порязов - Poltargaista Друго нямам какво да напиша, засега. ;-)

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *