Аглет – понякога простичките неща имат най-непознати и сложни наименования. В света на обувките едно от най-причудливите имена е именно това за накрайника на връзките на обувкитеаглетът. От къде идва тази дума, каква е историята на накрайника, какви са неговите функции и още любопитни и интересни факти за аглетите събираме в този текст.

История на аглет

Аглетът е мъничкото цилиндрично парче метал или пластмаса, което е здраво закрепено за края на връзките на обувките.

Счита се, че знаменитата година, дала началото на историята на аглета е 1790 – доста отдавна, нали? За създател на специфичния накрайник се спряга името Харви Кеннеди (Англия).

От къде идва обаче самото наименование?

Понятието „aglet” или „aiglet” няма много общо с английския език. То всъщност произтича от остарялата френска дума aguillette или aguillette – умалително на aguille/aiguille, което означава „игла“. Последната пък произтича от оригиналната латинска дума “acus”. Следователно, в буквален превод „аглет“ би трябвало да означава нещо от сорта на „игличка“. Но защо?

Помислете за движението, което правите, когато промушвате връзките за обувки през дупчиците на обувките, предназначени за това. Не ви ли напомня тази дейност на шиенето с игла? Именно това е асоциацията, която е довело до избора на това толкова специфично име за накрайника на връзките.

Аглет

Каква е функцията на накрайниците за връзки за обувки

Аглетът предпазва влакната на връзките от разплитане. Освен че подсигурява здравината на техния край, той носи и друго предимство – улеснява хващането и промушването на връзките през отворите на обувките, както и тяхното връзване. Чисто естетически накрайниците придават и завършеност на връзката и допринасят за цялостната визия на обувката.

В зависимост от конкретния модел обувки и подхода на производителя, аглетите може да се използват и за внасяне на интересен цветови акцент.

Всички обувки ли имат аглет

Абсолютно необходимо ли е връзките за обувки да имат аглет? Зависи ли това от самия вид обувка – спортни, елегантни, официални или ежедневни, дамски обувки или мъжки обувки?

Към днешна дата аглетите се поставят машинно – за прецизната работа се грижат специални съоръжения. Те увиват пластмасовата лента около края на новите връзки за обувки, след което генерират топлина или третират материала с химикали, за да омекотят пластмасата. В резултат на това аглетът се залепя плътно. При металните аглети се използва механична сила за пристягането на пластината около връзката.

Когато връзките за обувки са изработени от по-специфични материали, като например полиестер, не е необходимо да им се поставят накрайници. Достатъчно е самата връзка да бъде загрята в нейния край и по този начин да се образува аглет от нея. Предимството на този тип „накрайници“ е, че аглетът в този случай не може да се скъса и падне.

Какво да правим с връзките на обувките, когато аглетът падне

Понякога е трудно да се намери точното попадение от нови връзки за обувки, които да паснат перфектно на обувките и да заменят старите. Ако и вашият случай е такъв, спокойно може да си направите аглет в домашни условия.

За целта може да използвате лепило и конец, с които да покриете края на връзката. Разтопеният восък или прозрачен силикон също е популярна опция. Най-простият начин е да вържете малък възел в края на връзката.

Преди да изпробвате тези варианти, се уверете дали в магазина няма подходящи връзки за обувки.

Phineas and Ferb: AGLET

Music from the series Phineas and FerbКатегории: Хоби и още нещо

Poltargaista

Ангел Порязов - Poltargaista Друго нямам какво да напиша, засега. ;-)

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *