Тъй като вече се оказва, че линкването може да бъде както от помощ, така и във вреда, аз започвам да се замислям все повече не само за позитивната, но и за негативната страна на SEO. Изграждането на линкове не е просто тактика за развитие на даден онлайн бизнес, но може и същевременно и да се използва във вреда на конкуренцията.

Никога не съм се занимавал с негативна SEO оптимизация, тъй като винаги съм бил твърде зает да работя за развиването и подобряването на пазарното присъствие за клиентите си, но не бих се изненадал, ако вредната оптимизация започне да се предлага като услуга от голяма част от колегите ми в близките няколко години. Вече се получиха данни за негативни SEO практики, които не работят много добре, но тъй като вече се чува и за сайтове, които са свалени поради един-единствен лош линк, започваме наистина да се замисляме относно приложимостта на негативните SEO практики.

Тактически негативни SEO стратегии

2014-та насам Google не само анализира линковете, но и се опитва да разбере тяхното намерение. Намерението е трудно да бъде разгадано чрез алгоритми. Намерението си е принципно трудно за разгадавне. Google се опитва, обаче, и това означава, че доста хора ще пострадат от това.

Аз лично намирам идеята за негативна SEO оптимизация на сайт на сайт за доста интригуваща и поради това нахвърлях няколко стратегии как може да накарате чужд сайт да бъде санкциониран. Моля да обърнете внимание, че не ви съветвам да използвате тези практики и че аз самият не съм ги прилагал… това е по-скоро брейнсторм упражнение по теория на SEO практиките. Но и не бих се изненадал ако много специалисти по SEO оптимизация на сайт вече са опитали голяма част от тези неща.

Ако имате други идеи, публикувайте ги в коментарите и аз ще ги добавя към публикацията:

 1. Създайте Gmail профил и започнете да купувате явни платени линкове за ваш конкурент. Изчакайте месец и след това изпратете масов имейл със заявка за купуване на линк и добавете MattCutts.com или други работещи в Google хора към реципиентите.
 2. Създайте нов сайт с визията на ‘блог’, специализиран в същата сферата, в която е и сайтът, който искате да свалите. Залейте го с огромно количество ужасни линкове, докато бъде наказан. Когато изпратите обжалването си, запишете в него, че линковете са изградени от компанията за SEO оптимизация, която искате да бъде наказана и те така и не са ви предупредили за това.
 3. Открийте няколко линк мрежи, които предстои да бъдат наказани и поръчайте на някой конкурент линкове от въпросните сайтове. Мат от време на време туитва неща като „Оглеждаме няколко италиански линк мрежи… чувствайте се предупредени” – това се случва няколко седмици преди въпросните мрежи да бъдат наказани. Това е и покана за всички, които са заинтересовани от негативна SEO оптимизация.
 4. Създайте Gmail профил и използвайте циркулярни писма (mail merge) за да премахнете всички обратни линкове на вашия конкурент. Да, всички. Може да използвате няколко различни инструмента за да добавите информацията за контакта автоматично към списък от домейни, които линкват към вашия конкурент. Няма да премахнете всеки от тях, но повечето хора премахват линкове преди дори да удостоверите, че сте част от въпросната компания, особено ако предложите пари.
 5. Публикувайте реклама, която предлага да продава линкове на сайта на вашия конкурент в Digital Point, Fiverr, Black Hat World или който пазар си изберете. Докладвайте тази реклама на Google през друг Gmail акаунт.
 6. Създайте уиджет, който таргетира нискокачествени блогове (за залози, за възрастни и т.н.) и добавете линк, съдържащ хубава ключова думичка, която ясно да сочи към вашия конкурент. Допълнителни точки ще получите ако този уиджет е видим на целия сайт.
 7. Купете изтекли домейни с хиляди скапани линкове, които сочат към тях и 301, които да сочат към най-важната страница на вашия конкурент. Може да откриете домейните на ExpiredDomains.net за жълти стотинки (за съжаление повечето домейни на тези сайтове бяха унищожени).
 8. Вдигнете 10-15 специализирани блога, които публикуват постове със съдържание, което води към спам сайтове и добавете хубавичка секция “Спонсори”, която да седи в сайдбара на целия сайт и води към конкуренцията. Докладвайте тези сайтове на Google от несвързан Gmail акаунт.
 9. Приложете обратно инженерство спрямо туитър фиаското на webdesign.org. За целта изградете съмнителен сайт, създайте негов Twitter акаунт, изчакайте половин година и започнете да туитвате публично на хората да ‘подновят’ очевидно платените линкове, които сте добавили на сайта си.
 10. Знаете, че някога някоя от тактиките ще бъде хваната. Постването на публикации от гости вече създаде достатъчно смут в интернет пространството, но Google е вероятно да приложи допълнителни действия спрямо този тип спамерски публикации. Наемете някой, който да създаде стотици явни гост-публикации, които да са пълни с текстови линкове в био секцията на автора. Ако имате късмет, Penguin 3 ще ги прихване.
 11. Наемете хакери да инжектират линкове в конкуренцията посредством iframes, rogue JS и т.н. Докладвайте сайтът като спам. Това е очевидна черна  SEO практика, но двете линк стратегии, които Google мрази най-много са точно скритите/хакнати линкове и линк мрежите.
Категории: SEO

Poltargaista

Ангел Порязов - Poltargaista Друго нямам какво да напиша, засега. ;-)

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *