Всеки вид подово покритие има своите добри и лоши страни. Ще анализираме кой паркет е най-добре и защо. От какво е направен подът и за какви стаи е подходящ?

При обзавеждането на къща, се прави план на всеки етаж и стая, въз основа на определени характеристики. От значение са влагата и внезапните температурни промени, голямото износване на подовете или надраскването им от мебелите, риска от разливане на киселини или падане на предмети. Най-популярният материал е дървото. Паркетът от дърво е топъл и „дишащ“, изработен в уникални, натурални дизайни.

За да ви помогнем да направите най-добрият избор сред богатото разнообразие от видове, предлагани на пазара, заедно със специалистите в търговията с паркети от ПРАКТИС изготвихме за вас това кратко ръководство.

Видове паркети

Масивен паркет

Естественото дърво е топло, има уникални, естествени шарки и абсорбира шума. Тъй като масивната дървесина се захабява, е разрешено шлайфане, полиране и нанасяне на лаково покритие, докато структурата на дървото придобие своя неповторим вид – природен и естествен. Също така е възможно боядисването му.

Когато слънчевата светлина достига до такъв паркет, той се обезцветява, променяйки цвета си. Всяка дъска от пода придобива различен нюанс. В зависимост от стила на обзавеждането в стаята, ако е необходимо могат да се нанесат специални лакове, които защитават дървесината от UV лъчите. Но ако промяната не пречи на интериора, такъв под само ще подчертае естественият вид.

Недостатъците му се изразяват в деформация, при проникване на вода и напукване по време на подсушаването. Необходима е постоянна грижа: след монтирането на паркета, е необходимо да се минава със защитни масла и периодично да се покрива с няколко слоя лак или с боя.

За инсталирането на такива подови настилки, ще ви трябват специални умения и инструменти. Базата е дървена рамка, запълнена от дъски. Това е обяснението за високата му цена, тъй като трябва да се избере голяма дървена основа и да се извърши дълга предварителна подготовка на няколко етапа, за да се изсуши.

Масивният паркет има всички предимства на естественото дърво. А различните опции за стилизиране идват като плюс. Съчетавайки различни типове дървесина, можете да се получат уникални дизайни. С правилната грижа, този паркет може да издържи няколкостотин години! Примери затова могат да се видят в стари замъци в Париж, Виена, Лондон, Санкт Петербург и други градове.

Ламиниран паркет

Такъв паркет се поставя на добре подготвена основа. По принцип, това трябва да бъде бетонна настилка с много равна повърхност. Също така той има нужда от редовна грижа, включваща импрегниране с масла и восък. Преди да се монтира, е необходимо долната и страничната повърхност да се третират против нападение от дървояди. Паркетът също се влияе от влага. Възможно е да се появят надрасквания по него при преместване на мебели. Стилизирането му изисква специални умения.

Масивният паркет е скъп, но неговото дълголетие и красота, ще ви се отплатят напълно.

Трислойни паркети

Това е естествен паркет, който се състои от три дървени слоя от различни видове. Най-горният е от скъпи, твърди дървесини като дъб, бук, бряст или някои екзотични видове. Средният слой е изработен от мека, евтина дървесина, с перпендикулярна посока на влакната и действа като стабилизатор, предотвратяващ огъването на пода. Долният слой е изработен от иглолистна дървесина, устойчива на износване.

Тънкият слой скъпо дърво може значително да намали цената на продукта. Използването на различни видове в декоративния пласт, дава възможност за създаването на различни дизайни. Такъв под допълнително ще подчертае вашият индивидуален стил и ще украси стаята. Затова, за предпочитане е помещението да бъде голямо и да не бъде претъпкано с мебели и килими. Така ще може да изпъкне великолепието на тази подовата настилка.

В зависимост от метода на импрегниране с масла и восък, трислойният паркет ще бъде с висока якост и устойчивост на износване. Дъските могат да се съединяват по плаващ начин, без лепило. Ако е необходимо, можете да замените няколко от тях, без да разглобявате целия под. Полагането му може да бъде извършено от едно лице, без специално обучение. Може да се мие само със специални препарати и да се полира на всеки 6 месеца с восък.

Трислоен паркет

Ламиниран паркет

Това е вариант на паркет, който се състои от два компонента. Горният декоративен слой е от скъпа дървесина, а вторият, стабилизиращ, е изработен от шперплат или ПДЧ. Понастоящем, това е най-разпространеният вид подова настилка.

Интериорните дизайнери обичат да работят с такъв паркет. Той предлага огромен брой възможности. Например, като горен слой може да се използва дъб, бук или друга дървесина, импрегнирана с тъмно масло. За да подчертаете естествения вид на дървесината, можете изкуствено да състарите пода, чрез обработка с метални четки. Продуктите от този вид паркет не са полирани.

Чрез използване на различен нюанс на маслото за импрегниране, се създава още по-голяма палитра от цветове. Дизайните, създадени при полагане на такова подово покритие, са уникални и разнообразни. Освен това добре се комбинира с подово отопление.

В жилищните помещения ламинираният паркет може да издържи до 30 години. Но затова, на всеки 6 месеца, е необходимо да се прилага лак или восък, в зависимост от вида импрегниране. Това ще направи повърхността му по-твърда и по-трайна. Измива се само с меки почистващи препарати. Но го пазете от огън. Дори изгаряща клечка кибрит, която пада на пода, може да остави петно. Петна и драскотини се коригират с помощта на восък, а в обществени сгради с детергенти, съдържащи восък. Това позволява на пода да оцелее при тежки условия на експлоатация до 20 години.

Поставяне на паркети

В обобщение можем да кажем, че всеки тип паркет има своите недостатъци, но всички видове, които разгледахме, имат предимствата на естественото дърво. Можете да направите всяка стая различна, в зависимост от вкуса и финансовата си възможност. Създайте собствен уникален под!

Категории: Полезни благинки

Poltargaista

Ангел Порязов - Poltargaista Друго нямам какво да напиша, засега. ;-)

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *