За да отгледате едно иглолистно дърво от семенце е процес, който изисква изключително търпение. Трябва да бъдете решителни, да се информирате и да покажете голяма грижовност към растението.
Въпреки трудностите по пътя обаче, това е един процес, който наистина си заслужава, защото наградата на края е огромна. Ако следвате внимателно описаните по-долу инструкции, вие ще спестите много усилия на вятъра и ще имате доста по-голям шанс за успех в начинанието.

1-ва стъпка: изборът на шишарки

Обикновено женските шишарки са по-едри от мъжките, като под всяка люспичка образуват по две малки семенца. Ако видите на земята паднала шишарка с разтворени люспички, дори и наистина да е женска, шансът да има в нея семенца значително намалява. Най-вероятно просто вече сте закъснели и растението е хвърлило семената си преди това. Ето защо трябва да се фокусирате върху шишарки, които все още не са се разтворили. Идеалният момент за събиране на шишарки е между септември и ноември. Поставете ги в хартиен плик и ги оставете на топло място. Дали семената са паднали, това ще разберете много лесно. Просто от време на време разтърсвайте плика както е затворен и ако чуете някакво тракане отвътре, това означава, че семената са паднали в плика. Възможно е семената да са попаднали между люспичките на шишарката, така че ако се случи нещо подобно, може да използвате пинцети за да ги извадите от там.

Как да отгледаме иглолистно дърво?

За да тествате жизнеспособността на семената, бихте могли да ги поставите в съд с вода. Тези които се задържат на повърхността има по-голяма вероятност да покълнат от останалите. И обратно – изхвърлете тези, които потъват, защото те най-вероятно няма да дадат никакъв резултат.

След като имате натрупани достатъчно жизнеспособни семена, подсушете ги и ги поставете в найлонова торбичка. Друга възможност е да ги засадите веднага, в зависимост от това кога са били събрани.

Най-доброто време за засаждане на семена е в края на месец Декември или в началото на месец Януари. Можете да очаквате семената да покълнат приблизително към месеците Март или Април, като може да ги съхранявате докато не настъпи подходящ момент от годината за засаждане. Един от начините е като ги съхраните за срок не по-дълъг от 90 дни във фризера.

2-ра стъпка: обработване на семената

Много разновидности на боровите семена трябва да бъдат третирани за да ги подготвите по този начин за кълняемост. Процесът често бива наричан стратификация, макар че за мнозина този термин е напълно непознат като значение и дори не са го чували.

Ако до момента сте съхранявали семената на растението във фризера, първо ще трябва да ги затоплите леко. Но как се прави това? Накиснете семената в съд с хладка вода, за да постоят там в продължение на между 24 и 48 часа.

След това трябва всичката вода да се отцеди. Ако е наистина необходимо това, бихте могли да поставите семената отново в хладилника, където биха могли да престоят още 60 до 90 дни.

3-та стъпка: засадете семената

Вземете няколко малки по размер саксии с дълбочина около десет сантиметра и ги напълнете с почвен микс. Сместа трябва да се състои от три части почва, една част торфен мъх, една част борова кора и една част градински пясък.

Поставете семената на дълбочина от около 2,5 сантиметра под повърхността на почвата и след това поставете още около половин сантиметър на мястото над семето.

Много е важно да се уверите се, че тези саксии са поставени в близост до прозорец през който влиза достатъчно слънчева светлина и се поливат редовно за да не изсъхнат.

Важно е да знаете, че при засаждане на иглолистно дърво трябва да сте много търпеливи. Знайте, че може да отнеме няколко месеца, в които да не се забележи никаква промяна.

При покълване трябва задължително да въртите саксиите, така че винаги а са с различни страни към прозореца. Това се прави за да се гарантира, че боровото растение ще порасне вертикално. Причината е, че то постно ще се стреми да се обърне към прозореца за слънце. Ако не въртите растението, има голяма вероятност то да израсне доста криво.

Бор, елха, смерч

4-та стъпка: засаждане на растението на открито

След като боровото дръвче е нарастнало на височина до около 20 сантиметра или е приблизително с височината на човешки крак, то (или те, ако са повече) може да бъде засадено на открито място в двора.

Първоначално е добре това да стане в саксии с по-големи размери. Целта е да го поставите в съд, който да му позволи да остане в него за срок от около 2 години. Важно е да се направи тази преходна стъпка, защото така ще се осигури гъвкавост ако трябва дръвчето да бъде местено на друго място. Така няма да е нужно да го разсаждате и закачате в този по-деликатен начален етап от живота на младото растение.

Засадената фиданка най-вероятно ще нарасне доста бързо през първите две години от живота си на вън, така че след това иглолистното растение трябва да бъде преместено за постоянно в земята. Изберете мястото много внимателно защото е добре да направите избор, който да предотврати необходимостта от преместване в бъдеще.

Бъдете сигурни, че в каквото и да поставите дръвчето, трябва да има на лице достатъчно дупки в долната част на съда. Боровото растение е доста чувствително към прекомерната влага и по този начин лесно можете да го удавите без да искате това.

5-та стъпка: предпазете го от дехидратация

Младите борови дървета са много лесно податливи на дехидратация, както и на слънчево изгаряне. Ето защо е добре да има лек навес от нещо като шперплат, което да осигурява известна сянка на дървото и да го предпазва от горещото обедно слънце.

Също така се уверете, че няма твърде много големи дървета наоколо, които със сянка си да засенчват боровото дръвче и да го оставят на прекалено мрачно място. Не забравяйте и да поливате растението често.

6-та стъпка: грижа за растението

Трябва да се уверите, че в приличен радиус около растението е чисто от плевели. Това може да се направи като поставяте редовно и старателно фин слой мулч около дръвчето. Мулчът е едно от най-добрите средства против плевели, така че това е добре да се прави и при други озеленителни процеси и растения, които желаете да предпазите.

7-ма стъпка: подрязване

Редовната резитба е необходима за растението за да се отстранят щетите, които природата неизменно нанася върху всяко дърво, а също така и за да помогне за правилния растеж на растението. Подрязването може да помогне на кривото дръвче да се изправи.

Въпреки това, независимо колко необходима е резитбата, задължително трябва да оставите 2/3 от височината на дървото и клоните, тъй като изрязването на твърде много игли и клонки неминуемо ще забави растежа му и може по-скоро да има отрицателен ефект.

Категории: Полезни благинки

Poltargaista

Ангел Порязов - Poltargaista Друго нямам какво да напиша, засега. ;-)

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *