Независимо от вида на спортната травма, която сте претърпели, принципите на рехабилитация за справянето с нея са едни и същи. Препоръчваме ви да потърсите професионален съвет преди да започнете каквато и да било рехабилитационна програма. Важно е да знаете, че всеки човек е различен и ще реагира по различен начин и с различни темпове на упражненията и режима на лечение. За това и решихме да помолим специалистите по физиотерапия и рехабилитация в Стара Загора да споделят малко повече информация за тях и да ни дадат няколко полезни съвети при изпълнението им.

Рехабилитационните програми имат за цел да: възстановят мускулната сила, издръжливостта и енергичността, да подобрят гъвкавостта, проприоцепцията и баланса, както и да развият специфични или функционални упражнения.

Колко скоро може да започнете рехабилитация?

Възстановяването чрез рехабилитация трябва да започне, колкото се може по-скоро, след първоначалната възпалителна фаза от 72 часа, и обикновено трябва да бъде направена без болка, с редки изключения. Тук не важи фразата „Без болка, няма напредък“, тъй като болката е реакция на тялото, която ви кара да спрете или да забавите и ако не бъде игнорирана, лечението няма да бъде извършено.
Има някои изключения като протоколи за Тендинопатия, които се използват за рехабилитация на травми на Ахилесовото и други сухожилия. Трябва да потърсите съвет от медицински специалист преди да се подложите на такъв режим, тъй като ако се извърши неправилно той може да ви навреди повече отколкото да ви помогне. Също така е важно да разберете и какви са причините за прилагането на определен вид на лечение или програма за упражнения. За да бъде програмата за рехабилитация в Стара Загора успешна, важно условие е да следвате тези съвети:

  • Започнете рехабилитация възможно най-скоро, след като е преминала първоначалната фаза на възпаление, обикновено 72 часа след нараняването.
  • Разберете защо и как да правите упражненията или лечението.
  • Следвайте точната индивидуализирана за вас програма за упражнения.
  • Възползвайте се максимално от наличните съоръжения.

Възстановяване на мускулната сила
Първата фаза на рехабилитацията е постепенно натоварване на увредената тъкан (лигамент, сухожилие или мускул) с цел да се възстанови нейната сила, често наричана якост на опън.
Има много доказателства в подкрепа на тази теория, но ако натоварването е прекалено голямо за увредената тъкан, лечението няма да може да се извърши. Натоварването е много деликатен процес и трябва да се ръководи от болката , която изпитвате по време на упражнението или на следващия ден. Появата на болка е сигнал, че натоварването е твърде високо и неговата интензивност трябва да бъде намалена. Препоръчително е да слушате тялото си и да следите неговите реакции по време на упражненията.

Принципи на рехабилитацията

Възстановяване на мускулната издръжливост и сила
Издръжливостта е способността на мускулите да работят многократно без да се изморяват. Тя е особено важна при спортове, като бягане на дълги разстояния или колоездене, но също така и при спортове, в които има повтарящи се циклични движения, наречени интервални, като футбол, ръгби и други.

Издръжливостта на мускулите е важна и за основните мускулни групи, които поддържат таза и гръбначния стълб, и както подсказва и името им те осигуряват основната сила необходима за извършването на различните упражнения.

Мускулната сила е способността да се произвежда сила бързо. Това е от голямо значение за експлозивните спортове, като спринт и дълъг скок. За да се подобри мускулната ви сила от съществено значение е да имате добра мускулна издръжливост.

Подобряване на гъвкавостта
Гъвкавостта е способността на мускулите да се разширяват или опъват без да се разкъсват. Терминът обикновено се отнася за тях, но може да се използва и за описание на движение включващо множество мускули, като например огъване напред.
Тъй като гъвкавостта е много важна, трябва предпазливо да се отнасяме към нейното подобряване, но не и към издръжливостта. Защото ако мускулът стане по-дълъг, но не и по-силен той ще бъде склонен към нараняване в допълнителния гъвкав диапазон, т.е. ако се развива по-голяма гъвкавост при опъване, а не се укрепват мускулите.

Проприоцепция и баланс
Проприоцепцията е способността на човешкото тяло да открива движенията и напрежението в меките тъкани и да предизвиква реакция за предотвратяване на нараняванията, например реакция за стъпване на бордюра, за да се предотврати изкълчването на глезена.
Това е незначителна, но от особена важност част от процеса на рехабилитацията по две причини. Първата е, че тази способност често е забавена или изгубена в следствие на нараняването и трябва да бъде възвърната и втората е, че някои хора имат по принцип лоша обща проприоцепция и са значително по-податливи на наранявания.
Като цяло начинът да се подобри проприоцепция е да се правят упражнения за подобряване на баланса и времето за реакция на мускулите около ставите.

Функционални упражнения
Функционалните упражнения са свързани със спорта или дейността, която извършвате във вашето ежедневие. Има някои общи упражнения, които се прилагат в различните видове спортове и трябва да се извършат в ранните етапи на рехабилитацията.

За да се върнете ефективно към конкретния вид спорт, при който сте получили нараняването е важно да правите упражнения, които възпроизвежда дейности или движения в него. Ако вашият спорт е ръгбито, то трябва да правите упражнения, които се използват в тренировките, за да могат мускулите и сухожилията ви да се адаптират към стреса и напрежението и да се приспособят към специфичните за този спорт дейности. Това е важно да се има предвид при извършване на късна рехабилитация.

Етапи на рехабилитацията
Има три етапа на рехабилитацията и те са:

  • Ранна фаза на рехабилитацията е леко упражнение, което позволява на увредената тъкан да се излекува.  При този етап често се прибързва и това довежда до лошо качество на лечението или към повторно нараняване.
  • Среден етап на рехабилитацията включва постепенно натоварване на мускулите, сухожилията, костите или лигаментите, за да се развие якост на опън на излекуваната тъкан и така тя да може да издържи на стреса и напрежението в ежедневието и упражненията.
  • Късен етап е последната фаза на рехабилитацията, в който тъканта се адаптира и се стреми с помощта на функционални упражнения и тренировки, да се гарантира, че тялото ви е готово да се върне в играта.
Категории: Полезни благинки

Poltargaista

Ангел Порязов - Poltargaista Друго нямам какво да напиша, засега. ;-)

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *