Да поговорим за осветление. Ако сте имали късмета да сте собственик на частна къща, тогава вероятно сте успели да се погрижите за района около сградите. В крайна сметка създаването на уютна градина, алеи и тревни площи е не по-малко важно от подреждането на вътрешната украса на къщата.

Неразделна част от дизайна на прилежащите към къщата територии е тяхното осветление. В крайна сметка отдихът на открито често се провежда вечер, а осветлението на градината и районите около къщата ще ви помогне да се възхищавате на живописните пейзажи дори след тъмно.

Уредите за улично осветление трябва да бъдат разположени в няколко зони.

Преди всичко се погрижете за външното осветление на самата къща. Това е много важно, защото именно тук често се прекарва свободното време. В допълнение, осветлението на двора на частна къща ще помогне да се защити от натрапници.

За целта могат да се използват различни видове фенери – стенни лампи с абажури, висящи модели, както и различни видове земни лампи. Струва си да се има предвид, че първите два вида насочват светлината към околността, а последните разпръскват светлината във всички посоки, включително самата къща.

Ако спалните ви са на първия етаж, тогава е по-добре да дадете предпочитание на първите опции, защото отдавна е доказано, че спането в пълна тъмнина е много по-ефективно.
Ако стаите за почивка са разположени по-високо, можете да използвате наземни конструкции. Обърнете специално внимание на осветлението на верандата – уверете се, че местоположението на фенерите не образува дълги сенки на стъпалата, в противен случай нощното спускане може да стане опасно.

Не забравяйте да осветите и стопанските постройки – в края на краищата, необходимостта от използване на този или онзи инструмент може да се появи по всяко време.

Вторият задължителен елемент е осветлението на пътеките в градината, както и пътеките, които водят до портата и стопанските постройки. Тук е препоръчително да използвате фенери на опори или стелажи с различни височини – от много ниски до 1,5-2 метра.

Можете да ги поставите или от едната страна на пътеката или от двете страни – огледални или редуващи се. В същото време се уверете, че разстоянието между съседните осветителни тела не надвишава 30 метра, в противен случай отделните участъци ще бъдат загубени в тъмното.

Особено внимание трябва да се обърне на градината, защото именно той е основната украса на вашия сайт. Декоративното осветление за градината дава неограничен простор за въображение. Например, можете да използвате LED осветление за разпръснати дървета или увивни растения или можете да осветите цялата морава с малки крушки.

Във всеки случай не забравяйте да инсталирате фенери около пейки и изкуствени езерца – това ще придаде на вашата градина специален уют и чар. Опитайте се също да осветите периметъра на територията, като инсталирате верига от фенери по протежение на оградата или като поставите лампи директно върху нея.

За тази цел са идеални ниски улични лампи със стъклен абажур с височина около 50 см. В същото време могат да се използват лампи с ниска мощност за целия периметър, но е по-добре да се създаде ярко осветление близо до самите порти.

Категории: Полезни благинки

Poltargaista

Ангел Порязов - Poltargaista Друго нямам какво да напиша, засега. ;-)

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *