Избор на вътрешни врати за дома. Техническите характеристики, които трябва да се знаят при избора на интериорни врати, обяснени на езика на купувача. Съвместно проучване с Борман Комерс, град София.

Съществуват редица въпроси, пред които рано или къснео се изправя всеки решил да подмени интериорните врати в дома си. Сред по-важните от тях са няколкото въпроса около материалите при изработката, дизайна, цените, качеството и надеждността.

Интериорни вратиВ избора на интериорни врати и с цел да улеснят всеки, хората от фирма Борман Комерс, град София, ни помогнаха да създадем настоящата тема.

Изборът на вътрешните врати никога не е бил прост, защото дори да става дума за вратите в дома ни, то вида и материалите при изработката не са за подценяване. Сред многообразието на пазара от интериорни решения, вратите вземат важна част. Нека разгледаме в детайли и качествата им като част от потребителското търсене.

Интериорни врати не само отделят помещенията едно от друго, но играят и главна, водеща роля за целия интериор. Те трябва да бъдат в съчетание с обзвеждането на дома, с подовата настилка, с дограмата. Не е задължително да бъдат в един цвят, но стиловете трябва да са в хармония. Изборът на интериорна врата е въпрос на стил, вкус и предпочитания, а с тях се нарежда и практичността и функционалността.

От гледна точка на материалите за изработка, интериорните врати бележат значително разнообразие на пазара. Могат да се намерят варианти от естествена дървесина, МДФ, ПДЧ, фазер, стъкло, ПВЦ, алуминий и т.н. От позиция на техническите изисквания, вратите за вътрешните помещения на дома се избират и спрямо дадена ситуация.

Едни от главните причини да бъдат монтирани вътрешни врати в помещенията на дома е тяхната роля да възпрепятстват свободното преминаване, но по-важната тяхна функция е в шумо и топлоизолацията на стаите – трябва да ограничават шума и регулират температурните разлики вън и вътре в помещението.

Звукоизолацията на интериорните врати зависи преди всичко от гуменото уплътнение на касата и от пълнежа на вратата. За звукоизолацията също има голямо значение от пълнежа на крилото – най-често той е от картон, така наречената пчелна пита, но пълнежа от перфорирано ПДЧ е с по-добри звукоизолационни свойства.

В някои моменти влияейки се от температурите разлики в две помещения, които са в съседство, важна се оказва и топлоизолиращата способност на интериорната врата. Ако вратата е от МДФ и крилото не е кухо, а има изолационен пълнеж, то вратите са качествени.

Някои врати за вътрешните помещения налагат да са устойчиви на удар. За всички случаи, важи изискването вътрешната врата да има по-твърда и устойчива на издраскване повърхност, както и да не се поддава на леки надрасквания при удар с остър предмет. Най-често, интериорните врати се покриват с фолио – то е най-нисък клас на устойчивост на надраскване – търсете покрити с ламинат врати, те са от по-високия клас на удароустойчивост, въпреки че са малко по-скъпи, заслужават си инвестицията.
Интериорни вратиНаред със споменатите изисквания, които са определящи в избора на интериорни врати, някой изискват те да са и стабилни, устойчиви на висока температура (например ако са постоянно и директно огрявани от слънцето) и колебания във влажността на въздуха (това се отнася за живущите на по-голяма надморска височина, или по крайбрежието на морето). Тези критерии определят и надеждността и дългогодишната експлоатация в пантите. Съветваме Ви, пантите на вратата да бъдат с титаниеви вложки – издържат над 20 години употреба. За последните от значение е и уплътнението между крило и каса. Всичко се постига чрез правилен подбор и комбинационно съчетание в различните материи и материали.

Забележете, тук в тази тема, ние не говорим за външния вид, за естетиката на вратата, ние говорим предимно за техническите качествени характеристики на вътрешната врата.

В предвиждане за големината на интериорните врати, се взема под внимание рамката на крилото. Тя може да е направена от масивна дървесина, облицована с двустранни плочи от MDF и с пълнеж от картон във вид на „пчелна пита“ или дървесни частици като ПДЧ с по-малка плътност. За MDF материала е характерно, че е по-лек, хигроскопичен и неустойчив на усукване и удар. За втория случай, типично е, че вратата издържа на влага, има по-добра звукоизолираща способност и издържа на усукване и при удар. Препоръчваме за крила над 80 см, да внимавате – задължително рамката на крилото да е от МДФ.

В избора на врата се обръща внимание дори на най-външното покритие, което е от безцветен полиуретанов лак, който запечатва дървото и притежава UV устойчивост и влагоустойчивост.
Някои от интериорните врати за дома изискват задължителна сигурност в бравата, която се определя от възможността за заключване. Такива врати се монтират за бани и тоалетни. Не е приятна ситуацията, когато се заключите в банята или тоалетната и да се развали бравата в този момент.
По отношение касата на вратата във вътрешността на дома, тя също трябва да е от МДФ или ПДЧ, с качествено покритие, което едновременно да обещава по-горе споменатите характеристики, а в същото време да се слива с останалата част от интериора.

Като завършек по темата, само ще вмъкнем, че в избора и преди покупката на интериорни врати се вземат точните размери. Сред тях ширина и височина на зидарския отвор, където ще се монтира, както и нивото на подово покритие, дебелина на стената, включително и облицовката оказват влияние. Не поръчвайте врати в магазини там, където Ви карат сами да си вземете и занесете размерите за вътрешните Ви врати! Задължително, от магазина в който сте решили да направите поръчка, трябва да изпратят монтажник, който още преди да поръчате вратите, да вземе размерите, и след това да ги коментирате с продавач-консултанта в магазина в зависимост от това, дали трябва или е необходимо да се правят корекции по отворите.

Категории: Полезни благинки

Poltargaista

Ангел Порязов - Poltargaista Друго нямам какво да напиша, засега. ;-)

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *