Решаването, че е време за детокс на организма, за да освободите тялото си от токсините, може да бъде голяма стъпка за вас. Процесът на детоксикация обаче може да бъде непосилен за много хора. Как да разберете какви храни да ядете? Какви симптоми можете да очаквате да изпитате? Колко ще продължи самия детокс?

Ако това е първият ви път, когато правите детоксикация, има вероятност да имате много въпроси и притеснения. Един от най-честите въпроси обикновено е свързан с витамините и минералите, които трябва да приемате чрез храна или хранителни добавки. Има толкова много, от които да избирате, че е трудно да разберете кои от тях ще бъдат от решаващо значение за успеха на вашето начинание.

Ролята на витамините и минералите при детокс на организма

По-долу подчертаваме най-разпространени и полезни витамини и минерали, както и храните и билките, в които се съдържат, които ще помогнат на тялото ви да премахне токсините по време на детоксикация.

Желязо и ролята му в детокс процесите

Желязото предлага много по отношение на подкрепата за детоксикация. Желязото помага на черния дроб да разгражда токсините.

Някои храни с високо съдържание на желязо включват месо, риба, леща, тофу, бадеми и мляко.

Витамини А и D

Витамините A и D помагат да поддържате тялото си по време на детоксикация, както и да поддържате тялото си ежедневно. Витамин А и D помагат за подхранване и подобряване на кожата. Това ще ви осигури допълнителна защита от вредните UV лъчи на слънцето.

Храните с високо съдържание на витамин А и D включват сладки картофи, зеле, спанак, моркови, яйца и риба с високо съдържание на здравословни мазнини.

Витамини Е и С

Витамините Е и С осигуряват антиоксидантна защита на тялото ви. Това означава, че помагат за неутрализирането на свободните радикали, които в крайна сметка могат да увредят здравите клетки и ДНК. Консумацията на тези витамини е от решаващо значение по време на фазата на детоксикация, а също и за вашето дългосрочно здраве.

Някои храни с високо съдържание на двата витамина включват портокали, ягоди, червени чушки, зехтин, бадеми и лешници.

Детокс и здраве за черния дроб

Черният дроб преработва много токсини. Мастноразтворимите токсини ще трябва да бъдат обработени от тялото, преди да могат да бъдат изхвърлени. Поради тази причина трябва да осигурите допълнителна подкрепа на черния си дроб с хранителни добавки и като ядете правилните храни.

Общите витамини и минерали, които подпомагат детоксикацията на черния дроб, включват витамини А, С, Е, К, В1 и В6. Бета-каротинът и биотинът също могат да бъдат полезни.

Допълнителна подкрепа за черния дроб можете да намерите чрез прием на следните билки: глухарче, шизандра, бял трън, чесън и розмарин.

Поддръжка на лимфната система

Лимфната система е отговорна за прочистването на клетките и детоксикацията на кръвта. Правилното функциониране на лимфната система е необходимо за здраво тяло. По време на детоксикация тази система ще се нуждае от допълнителна защита.

Витамините, които поддържат лимфната система, включват витамин А, С, Е и В-6. Обичайните билки, които също помагат, включват ехинацея.

Антиоксиданти

Приемът на антиоксидантна подкрепа на тялото е от решаващо значение по време и след процеса на детоксикация. Витамините A, E и D са антиоксиданти, заедно с минералите мед, цинк, селен и цинк.

Билка, която има антиоксидантни свойства, е гроздовото семе.

Добавки за детоксикация

Хранителните добавки на пазара вече са толкова много, че е много трудно човек да направи правилен избор. Именно поради тази причина е добре да се заложи на натурални съставки и да се търсят продукти от органични източници. Един такъв подходящ продукт би могъл да бъде Програма Лесно Начало на АкваСорс, която предлага едномесечна детокс терапия с помощта на 4 продукта, които се включват в нея.

Независимо дали ще изберете тази програма или ще се насочите към друг продукт, знайте че трябва да приемате много течности, като е добре да наблягате на водата и чайовете, а не на кафе, сокове с добавени захари или други безалкохолни напитки.

Категории: Полезни благинки

Poltargaista

Ангел Порязов - Poltargaista Друго нямам какво да напиша, засега. ;-)

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *