Има много начини да се класифицират видовете фитнес тренировки, но за повечето практически цели най-лесно e да се съсредоточите върху желания краен резултат. Бодибилдърските, или така наречените културистични тренировки се отличават с тренирането по седмичен сплит, като в един ден се тренират една или две мускулни групи с по няколко упражнения, при сравнително висок обем.

Мускулно изграждане се фокусира върху теглото. Ако сте прекалено слаб или чувствате, че ви трябва малко повече сила, това е вашият вид тренировка.
Сърдечно – съдовите упражнения и стречинг са за тези, които възнамеряват да живеят дълго. Те трябва да започнат с този вид тренировка.
Намаляване на теглото е за по-пълничките хора или тези с по-застоял начин на живот. Целта тук  е намаляване на калориите и забързване на метаболизма, който да гори поетите калории.

Особеност на бодибилдърските тренировки е целта, която се преследва, а именно мускулна хипертрофия и покачване на активно тегло. Поради спецификата на тренировките това става чрез саркоплазмена хипертрофия, при която мускулите нарастват за сметка на саркоплазмата, която съдържа големи количества гликозоми (гранули гликоген), вода, миоглобин и други хранителните вещества.

Кардио тренировките имат различна цел, съпоставено със силовите тренировки. Освен че се натоварват различни мускулни влакна, времето на натоварване и сърдечната функция се различават. В тази група тренировки спадат не само бяганията на дълги разстояния, но и колоездене, плуване, аеробика и други.

С цел увеличаване на издръжливостта, любителите на кардио тренировките могат да изберат сред голямо разнообразие от билки, изотонични напитки и аминокиселини. Въпреки увеличаването на аеробната издръжливост, не се препоръчва прием на високи дози стимуланти като кофеин, синефрин, йохимбин, поради отрицателното им влияние върху пулса при някои индивиди и въздействието им като вазоконстриктори (съдосвиващи).

ТренировкаХранителните добавки са вещества с изкуствен или естествен произход, които обикновено не се използват самостоятелно като храна или като преобладаваща съставка при производство на храни, независимо от това дали имат хранителни свойства. Добавят се по технологични съображения към храната при производството, обработката, опаковането, транспорта или съхранението и? и остават като нейна съставка, дори и в променена форма. Някои хранителни добавки се използват от векове, а с напредването на науката в областите на медицината и биологията страничните ефекти са сведени до абсолютния минимум. Хранителни добавки се използват често от спортистите за подобряване на тонуса и по–доброто усвояване на хранителните вещества погълнати чрез храната.
Най-общо казано, това са вещества, които допълват храненето на спортуващия човек. Разделят се на различни групи според това за какви цели са създадени да служат.

Аминокиселините подпомагат бързото възстановяване след тежка физическа и умствена умора. Регенерират мускулатурата. Регулират азотния баланс. Подпомагат работата на растежния хормон и подобряват съня. Аминокиселините са основните градивни елементи на белтъчините в човешкото тяло. Те играят важна роля и за развитието на мускулите. Главните аминокиселини са 20 и всяка от тях съдържа специфична аминогрупа и карбоксилна група, въглероден и водороден атом. На практика има още над 150 аминокиселини, но в състава на белтъчините съществуват само основните 20.
Няма еднакви аминокиселини. Всяка се различава от другата заради състава си, страничната група или заради въглеводородния скелет, верига, които съдържа.
В зависимост от вида на веригата, аминокиселините биват два вида – незаменими и заменими. Незаменимите и основни аминокиселини са осем на брой – метионин, треонин, триптофан, левцин, изолевцин, лизин, фенилаланин и валин. Те са незаменими, защото не се произвеждат в тялото, а се налага да се поемат чрез спортни и хранителни добавки или лекарства. Другите 12 са заменими, защото тялото може да си ги произвежда, ако има нужда от тях.

Белтъците са основни градивни единици в клетъчните структури на живите организми. Основното, което следва да запомните, е тяхната роля в храненето ни – да помагат на човешкото тяло да се обновява, расте и развива. Протеините са продукти от млечен, суроватъчен, яйчен и растителен протеин, самостоятелно и миксове. Подпомагат бързото възстановяване след тежки физически натоварвания. Внасят в организма необходимата суровина за изграждане на мускулите.

Гейнерите подпомагат натрупването на мускулна маса.

Бързите енергетици повишават силата и издръжливостта.

Липотропните формули са редназначени са за намаляване на теглото и изчистване на излишните мазнини от организма, вкл. сърдечно-съдовата система.
Например, основната функция на L-карнитина е да служи като „совалка“, която пренася мастните киселини с дълга верига през клетъчната мембрана, за да достигнат митохондриите, където служат като „гориво“ за енергия, нужна на тялото. Това е необходимо, тъй като мастните киселини трудно могат да преминат тази мембрана, понеже тя е непропусклива. Преминаването става лесно, когато молекула на мазнината се свърже с молекула на L-carnitine. Предимството на L-карнитина обаче не приключва дотук. След като молекулата мазнина бива изгорена, от нея се получават отпадъчни продукти. Тогава карнитинът се свързва с тях и ги прекарва обратно през клетъчната стена на клетката. Така действието на L-carnitine е двойно – вкарва мазнината в клетката и извежда ненужните продукти.

Антиоксидантите неутрализират свободните радикали в организма. Предпазват клетките от вредни изменения. Повишават имунната защита на тялото. Това означава само едно – трябва да се увеличи консумацията на храни, богати на витамин С и Е, бетакаротин и селен – или едни от най-добрите антиоксиданти, които не само ще дезактивират свободните радикали, но и ще подобрят физиологията на организма, като го предпазват от вируси, бактерии и токсични вещества.

Креатинът е една от най-известните и ефективни добавки в силовите спортове. Масово разпространен, той предоставя много плюсове – приемането на креатин дава допълнителна сила на трениращия атлет. Тя от своя страна ще допринесе за много по-интензивни тренировки, покачване на работните тежести и хипертрофия. Теглото също се покачва вследствие на изброените неща. Всички тези неща имат и психически мотивиращ ефект, което също никога не е излишно като награда за тежките тренировки. Ползите от креатина важат най-вече за силов и хипертрофичен стил на трениране. Креатин се съдържа и в естествен вид в някои храни – телешко, херинга и сьомга се отличават с висока концентрация. Например в 1 кг телешко месо се съдържат около 4 грама.

Човешкото тяло, независимо дали е подложено на стрес или не, има нужда от ключови макро- и микронутриенти, за да осъществява всички метаболитни процеси. Въпреки че са често пренебрегвани, микронутриентите като витамини, минерали, антиоксиданти и ензими играят ключова роля за определени реакции в тялото. Два от тези минерала – цинк и магнезий, са едни от най-важните кофактори за ензимните процеси, като участват в над 300 ензимни реакции.

Витамините регулират витаминния и енергиен баланс на организма. Ускоряват възстановяването след тежка умора. Минералите регенерират мускулите. Повишават нивото на тестостерона. Компенсират недостига на микроелементи като калций, цинк и магнезий.

Изотоничните продукти регулират водно-солевия баланс в организма.

Спортни добавкиВ по-добрите магазини за спортни добавки ще намерите суплементи и хранителни добавки, които обхващат всички области от натрупване на мускули чрез фитнес, хранене, сваляне на мазнини и контрол на телесната мазнина до поддържане на добро общо здравословно състояние. Защото те са идеални за бодибилдинг, спортове за издръжливост, както и за всякакъв вид тренировки за подобряване на физическата форма и здравословното състояние.

Приемането на добавки най-често се прави в комбинация от няколко продукта със сходни въздействия в „стакове“, за синергично увеличаване на въздействието или за допълване – при различни ефекти. Разбира се, встрани от фирмено създадените серии стакове, повечето потребители избират сами да си създадат суплементен план.

В тази връзка наред с протеини (яйчен белтък), въглехидрати, незаменими мастни киселини (омега 3 мазнини), креатин, витамини и минерали, както и аминокиселини като глутамин, BCAA и EAA аминокиселини, аргинин и карнитин е желателно да разгледате и останалите различни хранителни добавки за естествената синтеза на тестостерона, хормона на растежа, азотния оксид и други. Освен това можете да обърнете внимание и на специалните ергогеници (стимулатори на ефективността) за натрупване на мускули и сила, както и за диетично хранене и висока издръжливост. Към тези ергогеници спадат например Beta Ecdysteron, HMB, Pyruvat, Beta Alanin, Citrullin Malat и HCA. Не пропускайте хранителните добавки за проблемни области като ставите, съединителната тъкан и хрущялите, простатата и черния дроб. Разбира се продуктите за отслабване на трябва да остават на заден план. Говорим за Л-карнигин, фат бърнъри, зелено кафе и други.
Важно е всички суплементи, които използвате да са подложени на строг контрол и тестване, и гарантирано да не съдържат допинг, съответно стероиди.

Дали да ползвате или не хранителни добавки? И как да изберете най-подходящите? Работата е там, че има десетки вещества със сходен характер, използвани да се направят стотици крайни продукти за употреба от спортуващите. Трудно е да се дадат точни и обективни оценки за това кой продукт колко е добър.

Категории: Хоби и още нещо

Poltargaista

Ангел Порязов - Poltargaista Друго нямам какво да напиша, засега. ;-)

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *