Късно ли е за пролетно почистване? Всъщност, да, но можете да почерпите информация от сега и да се подготвени за предстоящото чистене. Колкото и прости да ви се струват нещата, то никога не бива да забравяме, че почистването би могло да повлияе изключително много на здравето ни сега или във времето.

Няма как да не се спомене целия онзи прах, намиращ си убежище на всяко едно местенце от дома ни, остатъците от насекоми или препарат. Възможно е всичко това да ви изглежда безопасно на пръв поглед, но истината е далеч по-коварна.

Не може да се отрече и факта, че препаратите, които една себеуважаваща се домакиня закупува за основното почистване на всяко едно от помещенията, са агресивни и опасни. Те се произвеждат с цел разрешаване на проблема, тоест ефикасно почистване на мръсотията, но всъщност е твърде вероятно самите те да възбудят друг проблем, свързан със здравето. Специалистите, в повечето от случаите, съветват хората да заменят онези продукти, рекламирани по телевизията, с такива, чиято марка не е толкова известна, а цената им – сравнително по-ниска.

Вижте още: Можем ли сами да почистим дома си перфектно?

В този текст ще откриете някои изключителни методи, изпитани от не една или две домакини, и даващи същия резултат като този след почистването с препарат на Mr. Proper, например. Заложете на здравословната грижа за вашия дом и подарете щастливи и спокойни дни на цялото си семейство.

1. Време е да се организирате, при извършване на мащабното пролетно почистване

Не са малко онези от вас, смятащи, че най-замърсената част от дома, е подът. Навярно това е така. И все пак, ако след това сте решили да забърсвате праха от мебелите, то какъв е смисъла да минавате коленичейки с гъба целия под, като след това ще го осеяте отново с онези малки и омразни прашинки, предизвикващи алергии и отключващи астматични пристъпи. Ако искате да премахнете възможно по-голямо количество микроби, то заложете на организираното почистване.

Какво значи това? Когато сте се захванали със сериозната част, а именно елиминиране на мръсотията, то правете така, че да не се налага след хигиенизиране на един участък да се връщате обратно към него. Защо ли? По този начин разнасяте мръсотията и крайният резултат никога няма да бъде перфектно почистен дом, приветстващ ви със своя уют. Важно правило при почистването е да се движите винаги в една и съща посока – отгоре – надолу и отляво – надясно. Нека крайната точка на това „домашно пътешествие“ бъде вашият под.

2. Почистете забравените мебели или предмети от дома си

Във всеки един дом живее домакиня, забравяща да почисти поне едно местенце, което не е пред очите ѝ. Винаги, когато пристъпваме към освежаване на спалнята ние започваме с обиране на прах, бърсане на прозорци, пускане на прахосмукачка, допълнително почистване с препарат, ако подовата настилка го позволява, смяна на спалното бельо и обилно разпръскване на ароматни нотки в помещението. Какъв е резултатът от всичко това? Нима смятаме, че сме постигнали онази брилянтна чистота, за която разказват по рекламите на почистващите препарати? Да, ама не.

Никога, никога не забравяйте, че в това помещение съществува един истински магнит за микроорганизмите, и това е вашият матрак. Не оставяйте тази част непочистена, тъй като бихте могли да си подсигурите сериозни алергии, които да лекувате месеци наред. Това, с което трябва да започнете, е да изпирате неговия калъф минимум 1-2 пъти в месеца на високи градуси и продължителна програма. Топла вода и кърпа са перфектното средство за почистването на самия матрак.

Пролетно хигиенизиране на дома

Разбира се, това не е единственото нещо, което грижовните домакини пропускат в своя дълъг списък. Ето и още няколко примера:

  • Завесите в банята – не всеки има завеси в банята, но ако сте един от хората притежаващи такава вещ, то не забравяйте, че плесените често предпочитат да си намират дом именно там. Осигурената влага играе ролята на перфектната среда за живот. Почиствайте ги редовно и се стремете към това никога да не ги изключвате от списъка си със задължения.
  • Съдомиялната машина – не знам дали някога сте се заглеждали съсредоточено, но по гуменото уплътнение на автоматичната съдомиялна често може да се наблюдава плесен и мухъл. Това отново е резултат от влагата. Ето защо трябва да се грижите за премахването им, ако искате да живеете в дом, в който цари 100-процентова чистота и хигиена.
  • Кошчето за отпадъци – малко са онези от нас, които отделят специално внимание на тази вещ. В повечето случаи ние я приемаме като място, спасяващо ни от отпадъчни вещества и съвсем забравяме, че и то се нуждае от грижи и системно хигиенизиране. Дори и да нямате под ръка подходящ препарат, то с четка и гореща вода бихте могли да се отървете от лошата миризма и остатъците, полепнали по него.

3. Използвайте вълнен парцал при пролетно почистване

Ако не можете да откриете в търговските вериги подходящ вълнен парцал, то бихте могли да използвате старите шушони, които баба ви е изплела или друго подходящо за целта, парче плат. Знаете ли защо експертите ни съветват да използваме вълнена материя, ако искаме прахът да изчезне мигновено? Вълната има свойството да създава статическо електричество при триене и това привлича мръсотията.

4. Използвайте паста за зъби за почистване на сребърни прибори и повърхности

Навярно вече сте срещали, или те първа ви предстои да се сблъскате, но на пазара съществуват и такива препарати за почистването на сребърни повърхности, съдържащи някой опасни вещества. Пастата за зъби е идеалният ви спътник, благодарение на който среброто заблестява с цялата си красота. Не подценявайте тези екологични методи за почистване, тъй като не са малко случаите, при които резултатът от тях е далеч по-добър в сравнение с този, от тубите препарати,  разпространени из веригите магазини.

5. Каналът се нуждае от отпушване – не купувайте препарат!

Всяка една жена, чувайки за запушен канал, изведнъж позволява безпомощността да я обземе до такава степен, че дори самата тя не е осъзнала кога се е втурнала до най-близкия магазин за закупуване на препарат. В зависимост от това каква е степента на запушване, то бихте могли вместо препарат да поръсите с шепа сода за хляб, след което да долеете оцет. Гарантираме ви, че резултатът ще ви остави с отворена уста. Ако ли пък страдате от лоши и неприятни миризми, то този метод отново е приложим.

Тези и още много други съвети можете да прилагате при почистването на дома си. Пролетното хигиенизиране няма как да премине в рамките на един единствен ден. Ако сте решили домът ви да блесне от чистота, то отделете си поне няколко уикенда. На забързаните и модерни граждани често не им остава време, което да вложат в тази цел. В такива случаи е добре да се обадите на фирма, занимаваща се с почистване на домове или пролетно почистване.

Категории: Полезни благинки

Poltargaista

Ангел Порязов - Poltargaista Друго нямам какво да напиша, засега. ;-)

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *