Днес ще си говорим за почистване на мокети вкъщи. Както всяка една подова настилка, така и мокетът непрестанно попива какви ли не микроби, прах и неразличими остатъци от храна.

Мокетът, подобно на всяка друга подова настилка от текстил, с времето започва бързо да се замърсява. Това постепенно води до неговото все по-голямо изтъркване и износване, което в края на краищата завършва с необходимостта да се закупи нов килим.

И не само това. Освен набиването на прах и замърсяването, подовите настилки често се стават жертва на петна, които са резултат от разливане на напитки (сок, чай, кафе) или пък на храна. Да не говорим за обувките, с които прекосяваме целия град, а в края на деня всяка мръсотия, която до момента е полепнала по тях, намира своето убежище по килима, на мокета, в спалнята или всекидневната.

И докато пълното предпазване от замърсявания и петна на практика е напълно невъзможно, то все пак има много неща, които можем да направим за да се отървем от петната, когато те вече са се образували. В следващите редове ще намерите 3 много полезни съвета, които могат да променят отношението ви към петната и начина, по който сте се справяли с тях до сега. Но нека караме по същество.

Почистване на мокети – попивайте вместо да търкате

На практика, винаги когато на мокета попадне някакъв замърсител, например разлели сме чаша вино, ние започваме да търкаме бързо мястото, надявайки се, че по този начин петното ще се премахне. Реалният резултат обаче е малко по-различен от това, на което сме се надявали. Търкането не само не помага да се справим с петната, но тъкмо обратното – разнася ги, така че те стават все по-големи и лесно видими.

Вместо това има една много по-добра тактика и тя е просто да попиваме. Ако сте разсипали чаша вино, то белята вече е сторена. Не се надявайте да заличите всичко напълно, защото това няма да стане. Вместо това, просто вземете парче кухненска хартия или някоя мека салфетка, след което се опитайте да попиете в нея колкото се може повече от течността. Именно тази техника е много по-ефикасна и гарантира минимални поражения и замърсяване върху мокета.

Има и още нещо, което може да ви бъде много полезно – винаги почиствайте петната отвън навътре в посока към техния център. По този начин ще спрете разпространението на петното на страни.

почистване на мокети

Не се отчайвате пред петната от вино

Ако по невнимание сте разсипали червено вино върху мокета, може би вече сте се примирили, че той е белязан за постоянно. Това обаче не е съвсем така. Има начини, с помощта на които мокетът може да се почисти дори и от подобни “агресивни” петна, като това. За целта както казахме не трябва да триете килима, а да попивате петното към центъра. Нужен ви е парцал, най-добре от мека памучна материя. Той трябва да е допре потопен в хлебна сода (сода за печене).

С внимателно попиващо движение нанесете содата за печене върху цялото петно и след това оставете да попие за около 15 минути. След това промийте мястото с вода и вижте до къде се простират щетите. След това сипете в една чаша оцет до средата, а останалата половина допълнете с чешмяна вода. Вземете и една чиста гъбичка. Потапяйте гъбичката в получената смес и търкайте виненото петно на килима.

След това може отново да използвате сода за печене, с която за пореден път да поизтъркате мястото и да оставите да постои за известно време, което отново трябва да бъде последвано от неколкократна промивка и почистване на мокети с вода и ябълков оцет. Тук умишлено подчертаваме думата ябълков, тъй като неговият цвят е най-неутрален и няма да има риск от това да станат други неприятни следи и петна по мокета.

Чудото на крема за бръснене

Със сигурност не сте чували това, защото тази практика е изключително непопулярна, но знаете ли, че с помощта на крем за бръснене можем успешно да почистим различни типове петна от мокета? Ако ви се иска да попитате какви точно петна, мога да ви кажа, че става дума за почти всеки тип лекета, стига разбира се петото да не е много старо и да не е оцветило настилката перманентно.

Най-ефективни са кремовете за бръснене, които са под формата на спрей, но и другите вършат работа за тази цел. Напръскайте обилно петното на мокета с крема, след което го оставете така. Необходимото време, за което не бива да закачате мястото е приблизително около 30 минути, след което можете да го почистите със суха кърпа. Ако след това мястото все още е в не добро състояние можете без проблем да приложите повторно по-горе описаната процедура с ябълков оцет и вода.

Ако все пак не вярвате, че ще се справите, то можете спокойно да поръчате професионални почистващи услуги по почистване на меки настилки и тъкан текстил.

Категории: Полезни благинки

Poltargaista

Ангел Порязов - Poltargaista Друго нямам какво да напиша, засега. ;-)

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *