Далеч през 1600 година британски духовник изобретил нова техника за използване на атмосферното налягане, за да лекува пациентите. През 30-те години на 20-ти век, военните открили, че кислорода може да насища хемоглобина в кръвта, което прави зарастването на рани по-бързо. Няколко медицински изследвания разкриват, че има някои условия, при които 100% доставка на кислород може да действа като магия, която може да се постигне, когато пациента диша в хипербарна камера при високо атмосферно налягане.

Лечение с кислород

Какво представлява хипербарна камера

Осъществяването на лечение с кислород изисква специализирана барокамера, в която цялото тяло да бъде поставено в херметична среда под високо налягане. В нея пациентът вдишва 100% кислород. Камерата трябва да е достатъчно голяма, за да бъде удобна за пациента, когато му е предписано подобно лечение. Преди да влезете в барокамерата трябва да бъдете без грим, перуки, синтетични продукти, бижута и електроника. В нея можете да внесете книга или да гледате телевизия, а облеклото ви трябва да бъде памучно. Повече информация за барокамера и самата терапия ще откриете на https://hbo-center.com/дейности/хипербарна-оксигенация-барокамера.

Предимства на хипербарната камера

Има безброй предимства на хипербарната кислородна терапия, която се осъществява в барокамера. Ето и списък на някой медицински състояния, при които ползите от лечението в барокамера са доста големи:

Въздушна / Газова емболия

Въздушната или газова емболия се причинява от наличието на въздух в артериите. Такова състояние може да се получи при гмуркане или чрез инвазивна медицинска процедура, която дори може да пробие белия дроб. Повторното компресиране е това, от което пациента страда при въздушно/газово емболизиране. В такива случаи пациентът се нуждае от общо 6 АТА.

Отравяне с въглероден окис

Това може да бъде умишлено или случайно, като се случва, когато човек вдишва безцветен газов въглероден окис, който също няма миризма. Отравянето с въглероден окис може да доведе до смърт. Лечението на болестта зависи от теорията, че кислорода конкурентно може да измести въглеродния окис от хемоглобина. Когато пациента диша кислород в нормално помещение, процесът на вдишване може да отнеме почти 300 минути, но когато това се случва в барокамера времето се свежда до 32 минути.

Газова гангрена

Това е вид инфекция, причинена от бактериите Clostridium. Те замърсяват раните и позволяват на газа да се хване под кожата. Така се убива телесна тъкан. Лечението с кислород в барокамера помага да се предотврати разпространението на отока и бактериите в останалата част от тялото.

Декомпресия

Тази болест показва симптоми, които са причинени от блокиране на кръвоснабдяването, увреждане от механичните опследствия, биохимични действия от съмнителни мехурчета. Има три вида DCS или декомпресия. Първия тип включва муслкулно-скелетната и лимфна тъкан. Вторият тип – неврологичните, аудио-визуални, кардиовъзпалитени и шокови системи. Третият тип включва синдром, който показва тежки признаци на DCS. Хипербарните камери намаляват размера на мехурчетата чрез използване на кислороден градиент. Докато преминава през лечение с кислород в барокамера пациента може да диша 100% кислород и процеса обогатява с кислород кръвта и намалява количеството азот.

Извънредна загуба на кръв

Анемията е един вид изключителна загуба на кръв. При пациенти, които страдат от изключителна анемия се губи значително количество кислород в кръвта. В такива случаи на пациентите е предписано лечение със 100% чист кислород в барокамера.

Интракраниален абсцес

Този вътречерепен абсцес може да се разглежда като натрупване на заразени тъкани. Всички тези мозъчни абсцеси могат да се открият често при пациенти с нарушена имунна система. Лечението с кислород може ефективно да се справи с подобни проблеми. Тази терапия предизвиква високо насищане с кислород в тъканите, което помага да се спре растежа на анаеробните бактерии.

Невротизираща инфекция на меките тъкани

Тя се причинява от хирургични рани, травми или чужди тела, включително мускулни и подкожни инжекции. Терапията с кислород осигурява редица механизми на действие, за да се контролира инфекцията, намалявайки тъканта. Намаляването на смъртността и заболеваемостта е изключително забележително.

Остеомиелит

Това е бактериална инфекция, която включва и костите. Тези инфекции включват исхемия (недостатъчно кръвоснабдяване), а понякога това може да има хронични форми. Лечението с кислород в барокамера може да осигури оксигенация, която помага за борбата с остеомиелита по три начина.

  • Чрез укрепване на костните клетки, наречени остеокласни, които реабсорбират мъртвите кости и позволяват на тези кости да отстранят по-ефективно проблема.
  • Чрез повишаване на функцията на белите кръвни клетки на имунната система, които зависят от кислорода и именно за това терапията с кислород в барокамера става много ефективен процес, когато се използва с антибиотици.
  • Като помага на тялото да направи нови кръвоносни съдове, наречени капиляри.

Като резултат от тези три процеса, човешкото тяло може да бъде освободено от хватката на болните кости и може да замести увредените със здрави кости.

Радиационно нараняване

Има различни видове, включително радиационен цистит, нараняване на радиационна тъкан, зъбно увреждане и травма на червата. Няколко процеса се извършват в тялото, за да се лекуват нараняванията, като например производството на стволови клетки, генната експресия, усилването на белите кръвни клетки и растежа на кръвоносните съдове. Терапията с кислород в барокамера поддържа тези процеси и имунната система.

HBO център

Компрометирани кожни присадки и клапи

Хипоксията е основната патофизиология на всички компрометирани кожни присадки и клапи. Предимствата на хипербарната камера включват намаляване на дефицита на кислород при пациента. Терапията е предназначена да запази компрометираните клапи чрез затваряне на артериовенозни шунтове. Тази функция спомага и за подобряване на заздравяването на раните.

Увреждане от термични изгаряния

То се отнася до многофакторното увреждане на тъканите, което води до изразен възпалителен отговор с васкуларни нарушения. Няколко проучвания са установили предимствата на терапията с кислород при лечение на термични изгаряния.

Предимствата от прилагането на лечение с кислород се увеличават всеки ден. Хората започват да зависят от това лечение, за да се борят с показанията описани по-горе. Повече хора се запознават в детайли с барокамерата, а търсенето и желанието за посещение се увеличава.

Категории: Полезни благинки

Poltargaista

Ангел Порязов - Poltargaista Друго нямам какво да напиша, засега. ;-)

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *