Много отдавна се каня да хейтя на тази тема… всъщност от около 2016-та, а вероятно и по-отдавна.

Дори не знам дали „хейт“ е точната дума, по-скоро се каня да споделя моите „20 стотинки“ по въпроса с масовите мотивационни картинки, надписчета, клипчета и прочее.

Обичам баланса… не всичко е черно и бяло, даже по-скоро си е 50 Нюанса сиво. С идеята за баланса, съм длъжен да спомена, че в описаните по-долу неща ще има много на брой изключения и много на брой примери, които не се вписват в цялата ситуация. Всъщност, исках да напиша доста неща по темата… да е пълно ръководство. След като 5 години не се хванах да го напиша, реших че е по-добре малко и сега, отколкото много, ама никога. 🙂

Прикачвам една мотивационна картинка, която породи всичко това:

Jack Ma - AliBaba

И сега, след като я прочетохте по-добре ли се чувствате? Някакси по-мотивирани и надъхани? Супер!

Защо много от историите на „успешните хора по света“ си приличат по редица неща?

Всички са търпяли провали. Всички са опитвали по няколко пъти. Всички са били онеправдани по един или друг начин. Всички са давали всичко от себе си и са се проваляли… и т.н.

И накрая… О, чудо! Някоя реализирана идея сработва (по-добре малко и сега, отколкото много, ама никога!) и те стават богати. (ще използвам „богати“, вместо „успешни“ като мерна еденица, знам че не е единствената, просто за по-лесно).

А да ви кажа ли защо в България никога няма да се случи?

Защото, за жалост, не сме нито прости, нито гъзоръки. Да. Може да прозвучи доста нескромно или самохвално… така да е. Аз не познавам българин, който да не се е справил с това, с което се хване. Па фитнес инструктор, па художник, па музикант, па програмист, па автомонтьор, па бояджия… Наистина няма нещо, с което един средно-статистически българин да се хване и да не успее да се справи. Вие как си представяте да сте толкоува малоумен и гъзорък, че да не ви вземат на работа в заведение за бързо хранене? Или за разнос на килими? Ами… едва ли ще се затрудните. Да, като всяка работа, има си тънкости и в началото ще е малко трудно, но всяко начало е трудно.

Въпросът е там, че ще се справите! Вие ще успеете да си намерите работа! Ще успеете да я задържите! Ще станете даже доста добър/добра в работата си! Съвсем възможно е! Ще се случи бързо и лесно! (Е, лесно е относително, но вероятно на повечето ще ви е лесно.)

И когато теглите чертата… Никога няма да изпаднете до дъното на „нямам какво да губя“ и да станете мръсно богати, защото не сте гъзоръки и прости. Дарба и проклятие!

P.S. Ще ми е интересно да прочета вашето мнение по въпроса, долу в коментарите. 😉

Категории: Искрено и цинично

Poltargaista

Ангел Порязов - Poltargaista Друго нямам какво да напиша, засега. ;-)

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *