Лятото на 2012-та година беше доста напрегнато и свободно време рядко се намираше. Това е причината да не отразя по никакъв начин събитията около пълната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места. Изглежда през 2013-та този въпрос пак нашумя. Може би щях този път умишлено да го подмина, но се начетох и нагледах на лицемерни и нагли глупости лишени от всякаква логика.
Ще опитам да съм кратък и максимално изчерпателен, като естествено ще очаквам смислени и аргументирани коментари в подкрепа и на двете тези.

Малко предистория за събитието през 2012

Пълната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места беше приета и влезе в сила на 1-ви Юни 2012-та година. Пушенето беше забранено и в дворовете на училища, детски ясли и градини, специализирани институции за социални услуги за деца и ученически общежития. Тогава действаше смесен режим. В големите обществени сгради бяха обособени места за пушене, а в заведенията зоните за пушачи и непушачи се разделиха с плътна преграда. На по-малките (до 50 кв.м.) беше дадено правото да избират дали да пускат пушачи на цялата територия на заведението, но достъпът за лица под 18 годишна възраст да е забранен. Табела на входа трябваше ясно да казва кой режим важи.

Естествено, че имаше известно негодувание сред собствениците на заведения и пушачите. По-малките заведения решиха да не допускат непълнолетни, а по-големите инвестираха в зали за пушачи, климатични системи и т.н. Беше лято и всичко утихна бързо. Примирихме се за всеобщото благо.

Какво се случва през 2013

През тази година новото правителство, оглавено от Пламен Орешарски, реши да внесе промени в този закон и отново да пусне за преразглеждане въпросната забрана. Никъде не беше упоменато какво точно цели преразглеждането и какъв ще бъде режима за тютюнопушене, ако евентуално забраната отпадне.

Това даде началото на редица протести и глупави изказвания лишени от всякакви логични аргументи. Не вярвах, че българите могат да бъдат толкова фанатизиран народ. Не мога да повярвам и че не се обръща внимание на по-сериозните проблеми, които наистина застрашават държавата и бъдещите поколения. За това обаче след малко… В момента пълната забрана все още е валидна и тук можете да видите най-често задаваните въпроси относно нея.

ПушачкаПРОТЕСТИ, ГЛУПОСТИ, ЛИЦЕМЕРИЕ И НУЛЕВА ЛОГИКА

Ще отделя малко място за няколко подбрани цитата, като държа да подчертая, че нито едно от мненията не е подкрепено с факти и/или разумни аргументи!

Пушачите са най-гадното племе – целувката с пушеща жена е все едно целувка с пепелник!

Сигурно е така. Аз като пушач не намирам разлика в целувките с пушачки и непушачки. Въпреки това – какво отношение има твърдението с проблема? Девойката пак ще си пуши вкъщи и пак „ще мирише на пепелник“.

Ако върнат тютюнопушенето няма да влизам в заведение където се пуши!

Супер! Страхотно дори! Дано се даде избор на всички собственици на заведения сами да решават дали заведението им ще е САМО за пушачи. Малко дискриминация и към вас все пак да има. 😉

Когато някой иска да ме трови казвам – няма да стане – трови себе си, децата си, но не и МЕН!

Разбира се. Съгласен съм. Не желая да тровя никой друг, освен себе си. Оставете ми това право!

Пушач в колата е убиец на пътя!

WTF!?

Защо направо не ги ядат тези цигари, като са им толкова сладки?

Пробвал съм. Не е същото като да се пуши, честно. Е, на който му е мерак – да пробва, но предупреждавам, че е гадно. Виж, обаче да си седнеш в коженото кресло и да си запалиш цигара от първокласен тютюн с чаша водка – наслада за сетивата!

Толкова е грозно, долнопробно, отвратително!

Вероятно е така, нямам подобни наблюдения. И така да е – мой избор е дали да го правя или не. Повярвай ми, тези думи ще са по-подходящи за любовната ми игра.

Да има зона за пушене в заведение, е все едно да има ъгъл за пикаене в басейн…

За това да поговорим малко по-надолу, а? Когато стигнем до същинския проблем – на кого пречат залите за пушачи!? Това са ЗАЛИ, а не зони. Бъркате думите, драги.

На първо място съм съгласен с някои неща

ДА, никой не е длъжен да търпи МОЯ дим и миризма. Никой не бива да се трови от това, че аз съм избрал да се тровя. Съгласен съм, че майките и децата им трябва да са далеч от всичко вредно за здравето им. Разбирам ви, непушачи! Не оставяйте с впечатлението, че съм егоистично копеленце, което мисли само за собствения си кеф. Напротив. Уважавам и зачитам мнението ви. Карам всичките си познати пушачи да не сядаме в паркове и на пейки в близост до детски площадки. Правя и куп други неща, които целят да не вредя и да не дразня непушачите около мен.

ВтороТО вероятно ще е по-интересно, но и грубо

НО, всичко приключва до тук. Направо се чудя от къде да започна…

Първо, ДПС искат 4 часа задължително обучение по Турски език в училищата. Законът дори е приет на първо четене. ТОВА НЕ ВИ ЛИ ПРИТЕСНЯВА, БЕ? НА ТОВА ЛИ ИСКАТЕ ДА УЧИТЕ ДЕЦАТА СИ? СРЕЩУ ТАЗИ ВЪРХОВНА ГЛУПОСТ НИКОЙ ЛИ НЯМА ДА ПРОТЕСТИРА, А СЕ ХВАЩАТЕ ДА ОТНЕМАТЕ И МАЛКОТО ОСТАНАЛ КЕФ НА НАРОДА?

Като заговорихме за деца – какво по дяволите прави кърмачка или бременна жена в дискотека? Развява си телесата пред всички или се налива с алкохол? Ами да забраним и силната музика след 23 часа, за да може майките да ходят на дискотеки с едногодишните си деца? ОПОМНЕТЕ СЕ, ХОРА! Това са заведения за забавление. Там се пие алкохол, там се слуша силна музика, там се пуши, там хората разпускат и се забавляват, КОЙТО – КАКТО НАМЕРИ ЗА ДОБРЕ!

Пасивното пушене убивало… Това и друг път съм го чувал. Интересно. Можете ли да ми посочите къде, кога и от кого е правено последното научно проучване по този въпрос? Има ли всъщност някой от поддръжници на тезата, че пасивното пушене е вредно, който наистина да е чел такова проучване от достоверен източник? Нека го сподели, ако има такъв. Всички много обичат да говорят наизуст, но уви – без твърди факти зад думите им. Докато чакам някой да сподели проучване, то мисля да ви споделя един епизод от Penn & Teller. Накратко – няма такова проучване! (46:35)

Нека поставя и един цитат на Петър Бонев:

Моя милост отказа цигарите след 18-20 години „стаж“. Направих го по своя собствена воля, без някой да ме кара и не по здравословни причини. Просто реших, че ми стига толкова дим и това беше!
Всяка година
в работата ми ни правят изследвания и дробовете ми са по-чисти от никога не пушили хора… просто имам късмет, че не живея в центъра на града. В момента, в който наложиха тоталната забрана ми идваше да пропуша наново, само и само да не е тяхното. Съжалявам, но за мен е демократично сам да избера как да живея и какво да правя! И да не ми излизат с простотиите за здравните осигуровки, че пушачите трябва да плащат повече… и като пушач и като непушач плащам двойно за здраве. Плащам и за онези, които са непушачи, но не плащат. На този етап не ми се е налагало да ползвам здравни услуги (слава богу), но за сметка на това, някой ползва такива на мой гръб. Така че… който казва, че се умирисва в заведенията… сапуна и топлата вода са измислени преди много години! На всичко отгоре имало и автоматични перални.

Само колко добре е казано. Оставете хората, оставете и мен на мира. Всеки сам избира с какво и как да се трови. Ако скоро вегетарианците се надигнат на протест – ще забраним и месото ли? Да забраним и яйцата и маргарина, защото увеличават холестерола и повишават риска от сърдечни заболявания! Чудя защо обеснявам толкова елементарни неща. Всяко нещо, което не е противозаконно, е право на личен избор! Тютюнопушенето също е част от легалните неща. Тоест всеки пълнолетен сам има правото да прецени дали да употребява или не.

Трябвало да се плаща двойно, че и тройно… Сигурно. Нали 80% от цената на цигарите е акциз? Ами като са толкова вредни – защо не се забрани и спре производството и продажбата им? Защо не се спрат всички субсидии за тютюнопрозиводителите? Нали този акциз отива в държавната хазна? Нали от там идват вашите мизерни заплати, от него се строят пътища, болници и училища? Това, че тези 80% от акциза на тютюниевите изделия не отиват директно в здравеопазването и здравната система вече е друг въпрос. На него трябва да се обърне внимание!

Среден пръст - вече 50 години лидер на пазара за мигновенни съобщения!

И в крайна сметка на кого и по какъв начин пречиха залите за пушачи?

Кажете. Започнах да се чувствам малоумен покрай всички фанатици с IQ по-ниско от 70! Не, сериозно, обяснете ми! Това беше НАЙ-ДЕМОКРАТИЧНОТО и ПРАКТИЧНО решение на проблема! Никой на никой нямаше да пречи. Сравнението с басейна и ъгъла за пикаене по-горе… Няма нищо общо в случая! Залите са 100% отделени от останалта част от помещението. Цигарен дим не преминава от едната в другата зала. Ето, няма дискриминация, няма глупости, няма фанатици. Красивите покойници в едната зала, младите покойници в другата. Удобство, забавление и равенство за всички.

Тук може би трябва да се споменат и собствениците на заведения, които инвестираха големи суми пари за подобни зали, ограждения, вентилация и т.н. през 2012-та година. Но за съжаление за много кратък период от време техните усилия станаха безполезни и много малко от тях успяха да избият инвестицията си. И после няма работни места и заплатите са ниски. Ами хора, замислете си, сами си убиваме малкия и средния бизнес, гръбнака на всяка една икономика!

Като, че ли най-много държа на отговор на този въпрос… На кого ще пречат залите за пушачи? Не се ли крепи брака, живота, работата и всичко останало на взаимни компромиси… на баланс? С въпросните зали проблема ще се реши кардинално. Защо се противите толкова много на най-логичното и рационално решение?

На който не му харесва цигарения дим – да го духа… дима!

А може би ще е по-добре да завърша с цитат на Тиквеника? Мисля, че най-добре обобщава нещата, а е по-демократично:
Не гледайте в паничката на другите, както те не гледат във вашата, така всички ще бъдем по-щастливи. (из 6 неща, които подкрепях, но намразих заради фанатизма на привържениците им)

P.S. Изпуших 4 цигари, докато напиша този материал. Не в стаята, в която спя, а в съседната – банкетната стая!

Категории: Искрено и цинично

Poltargaista

Ангел Порязов - Poltargaista Друго нямам какво да напиша, засега. ;-)

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *