Слагате тенджера с вода, малко моркови и лук, ако няма може и без тях. И после сипвате едно пакетче суха супа на…

Момент…
Много от нас готвят точно така, поне докато нуждата от строга диета не ни ограничи в употребата на „бързите супички“. Ако в семейството ви има диабетик, то тогава пакетираните супи просто не са решение. За диабетиците доста от храните не са препоръчителни или са забранени, особено когато са с доста сол и захар. Да намерите добрия баланс от храни може да е трудна, но далеч не невъзможна задача. Всъщност има няколко простички правила, които ще ви помогнат да направите вкусна и питателна супа за диабетици.

Забравете за кубчето бульон
Първото нещо, което правех преди е да пусна в супата две три кубчета бульон. Така, за пикантност. Кубчетата бульон обаче имат доста сол и дори мононатриев глутамат. Забравете кубчетата! Вместо тях може да обогатите супата с пресни или сушени зеленчуци, в които няма добавени допълнителни консерванти. За всеки случай проверете опаковката за добавена захар и подсладители. Естествено за предпочитане са пресните зеленчуци, но ако сезонът е неподходящ спокойно можете да използвате сушени.

Супа за диабетици

Много зеленчуци
Освен зеленчуците, които създават неповторимия вкус и консистенция на бульона, за да стане супата за диабетици наистина вкусна, добавете и много по-едри зеленчуци. Зеленчуците и варивата правят супата наистина хранителна и калорична без да повишават нивото на захар. Все пак постарайте се да подберете микса така, че зеленчуците и варивата да си подхождат на вкус и аромат.

Чисто месо. Без мазнини.
Когато добавяте месо, избирайте само чисти, нетлъсти парчета. Например ако използвате пилешко, махнете кожата и използвайте само гърдите. Въпреки всичко не прекалявайте с месото, тъй като макар и чисто то има мастно съдържание и може да повиши холестерола. Избягвайте да смесвате видовете месо – дори да подберете леко и чисто месо, различната структура и мастно съдържание придават тежест на ястието.

Да направим супа за диабетици не е нито толкова сложно, нито времеемко. Освен това сами ще се убедите, че резултатът ще се хареса на всички – все пак какво по-хубаво от купичка топла, домашна супа.

Категории: Искрено и цинично

Poltargaista

Ангел Порязов - Poltargaista Друго нямам какво да напиша, засега. ;-)

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *