Искате да си купите лаптоп? Вашият вече е прекалено стар, не може да свърши задачите, които му поставяте? Дори не може да отвори един Фейсбук? Време е да вземете мерки и нов лаптоп. Да имаш стар лаптоп и да не можеш да работиш нормално на него, просто хаби излишни нерви.

Освен проблема с парите обаче, имате и друг основен проблем – конкуренцията.
Искали ли сте и преди да си купите, но да се питате на коя марка, от къде, колко да дадете? Вероятно да, защото това са най-задаваните въпроси, които можете да срещнете при покупката на лаптоп. Дори продавачите от магазина ви питат до колко пари си търсите лаптоп.

Избор на лаптоп 1

Лизинговите решения може да не са за вас, понеже е излишно облагане с пари, лихви и още допълнителни. Най-добре е да имате пари в кеш и да го платите веднага.

Какво наистина да изберете обаче и да нямате притеснения в следващите две години.
За под 1000лв, можете да си намерите изключително приличен лаптоп за всекидневни дейности, че дори и жената да го харесва.

Направете си сметка обаче, какво правите всеки ден на лаптопа си? Играете игри, филми, видео обработка и прочее. Това е много важно, защото много от лаптопите не могат да вършат голяма част от задачите и са направени само за сърфиране в интернет или писане на документи.
Наистина, това е най-важният аспект в избор на лаптоп, защото може да сте искали повече мощност, а да сте си купили най-евтиният.

Факторите, които ви интересуват са – процесор, рам, хард диск и видео карта.
Някой, ще каже екран, но това е само по лични предпочитания. Може да си вземете 15 инчов или 17, ваш избор.

Процесора:
Той трябва да е над 1.9GHz, защото всичко под това е нисък клас и няма да можете да играете толкова добре игри или да обработвате видео. Винаги гледайте да има поне две ядра, защото вече всичко с едно ядро е прекалено старо. Стандарта е около 4 до 8 ядра. Кеш паметта също е важна – минимум 2mb.

RAM:
Колкото повече, толкова по-добре. Минимум да е 4GB. Всичкослед 4GB е само във ваш плюс.
Не гледайте много DDR2-3-4, понеже не се знае какво ще излезе в следващите няколко години.

Хард диск:
Тук има много голямо значение технологията SSD или HDD. HDD е старата технология, но още много се ползва. За малко пари можете да си купите много място, няколко терабайта. Но в сравнение с SSD диска, те са напълно различни. SSD диска представлява хард диск изцяло от чипове и никакви движещи части. Това го прави веднага по-бърз от HDD. Лаптопи с такива дискове има, но са малко по-скъпи от тези с HDD диск. Има и с две гнезда, но това е вече над 1000лв. Винаги можете да замените HDD диска на лаптопа си с SSD, но се пригответе да оставите голяма сума в магазина. Минимум 120лв за 80гб.

Видео карта:
Финалният, най-важен аспект от всеки лаптоп! Тя трябва да има собствена памет, ако искате да играете игри на прилично ниво. Минимумът ви трябва да е 1GB, но колкото повече се покачва, толкова повече и цената на лаптопа скача.

Това са 4 основни фактора и ако ви интересува и теглото на лаптопа, ако ще го носите много с вас, тогава може и него да считате.
Ами марката? Това също е важно, защото всеки ваш приятел ви е казвал, че е доволен от различна марка и недоволен от друга. Това е толкова объркващо, че не се знае дали няма да се прецакате като вземете модела, които сте си харесали.

Как да изберем лаптоп

Няма обаче начин да угодиш на всички, затова изберете лаптопа, които на вас най-много ви харесва по външен вид, характеристики и дори по цвят. Ако сте жена, може да потърсите нещо по-интересно от стандартното черно. Има розови лаптопи, зелени, червени и прочее.

Външният цвят не е определящ за нищо, вие пак може да си гледате нови филми.

От къде да го купите?
Това вече е изпитание. Ако сте в реален магазин и сте си харесали нещо, взимайте го докато не е свършило! Това е много често явление и много хора са изгаряли по този начин – че не са си взели лаптопа още като са го видели.

Ако пък сте прекалено уверени, проверете в някой онлайн магазин (съответстващ на вашата държава). Много често се забелязва, че онлайн магазините са склонни да правят повече отстъпки и дори подаръци.
Ако сте видели вашият лаптоп в магазина с една цена, то в онлайн магазин може да го има поне с 10% по-малко. Често получавате и някоя мишка в комплекта, а ако има чанта – още по-добре.

Най-добрата комбинация за покупката на лаптоп, ще е ако намерите онлайн магазин, които има реално местонахождение, където може да отидете (до офиса) и да си го вземете. Така ще имате ниската цена на онлайн магазин и бързината да отидете и да си го вземете сами.

Да си купите нов лаптоп, не е голяма трудност, просто трябва да знаете какво искате да правите с него, къде ще ходите с него и какви са неговите характеристики.

Категории: Хоби и още нещо

Poltargaista

Ангел Порязов - Poltargaista Друго нямам какво да напиша, засега. ;-)

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *