Акумулаторът осигурява тока, който е нужен, за да се запали колата, светлините, стартера и други електронни допълнения. Това е възможно посредством специфични химични процеси, които се пораждат от взаимодействието на определени материали. Конструкцията на акумулаторът, позволява да бъде зареждан при различни операции, като едновременно с това осигурява постоянна мощност.

Презареждащите батерии на хибридните елекетромобили, отвеждат тази технология до нови начини за задвижване на автомобила, които се определят от специфични условия.

Основна конструкция
По-голяма част от акумулаторите са на оловно-киселинна основа.Това са първите произведени заредими батерии. Тяхната работа се основава на принцип, открит от френския инженер Гастон Планте през 1850 г. Този тип акумулатори, обикновено имат мощност от 12 волта. Батерията излъчва енергия, която се получава от химичен процес предизвикан от олово, оловен окис и течна електролитна субстанция. Електролитите предизвикат оловото да освобождава електрони, които се разпределят в серия от проводници, излъчващо мощност към електричната система на колата. Когато батерията е изтощена се образува оловен сулфат върху плочите. Когато зареждаме акумулаторът, оловния сулфат отново се разпада до олово и оловен окис.

Електролити
Електрилитната субстанция в акумулаторът е композиция на оловен сулфат премесен с вода. Нивата на оловния сулфат варират, но са приблизително около 35%. Свободните йони в субстанцията карат електролитите да станат проводници и да са в състояние да заредят плочите. Някои акумулатори изискват да им се добавя периодично вода. Това е така, защото по време на процесът електролиза, голяма част от водата изчезва. За тази цел трябва да се използва дистилирана вода, за да поддържа правилния химичен баланс в електролитната субстанция, за максимална проводимост. Така наречените „Свободни батерии“ използват съвсем друг тип конфигурации, които да предовратят загубата на вода по време на електролизата и не изискват допълнително доливане. Тези акумулатори имат нужда да бъдат периодично почиствани и тествани.

Наводнени клетки или абсорбираща стъклена вата
Обикновено акумулаторите са конструирани на основата на наводнени клетки, в които оловните плочки са потопени в електролитна течност. Съвсем скоро бяха представени акумулатори с абсорбиращата стъклена вата – АСВ. При тях електролитите се съдържат в пореста подложка от стъклени влакна. Този тип батерии са много по-скъпи от традиционните и могат да бъдат изработени в различни форми. Това ги прави по-полезни в специфични приложения. При определени конфигурации, плочките в АСВ могат да бъдат организирани така, че тяхната енергия да спада по-бавно, като позволяват на батерията да разчита повече на своята собствена енергия, което е по-ефикасно в продължителен план.

Акумулатори Berga 60Ah

Рециклиране
Автомобилните акумулатори са основен успех в историята на рециклирането. Когато са изхвърлени на правилното място, цялото им съдържание може да бъде използвано отново. Също така, пластмасовия им корпус и оловните контакти могат да се рециклират. Това е важна функция на оловно-киселинните батерии, тъй като те имат голям обем. Тяхното високо съдържание на олово прави автомобилните акумулатори ценни като скрап. В някои страни дори, за да насърчат рециклирането им, са приети закони, като се следи да се спазват стриктно.

Акумулаторите и хибридните превозни средства
В електромобилите има съвсем различен тип акумулатори. Те са презаредими (дали ще е от движението на автомобила или когато е включени в контакт) и получават своята енергия при определени ситуации, като при ниско оборотни круизи, например. Техните батерии обикновено са направени от никел и кадмий, които заемат мястото на оловните плочки в традиционните оловно-киселинни акумулатори. Химичния процес е почти същия, с изключение на това, че никелово базираните батерии имат висока енергийна плътност и освен електронната система, могат да задвижат целия автомобил. Недостатъците на този тип батерии е големия им харч и опасната токсичност на техните химични компоненти.

Рано или късно дори и най-добрите акумулатори имат нужда от подмяна.

Категории: Хоби и още нещо

Poltargaista

Ангел Порязов - Poltargaista Друго нямам какво да напиша, засега. ;-)

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *