Спалнята е неделима част от всеки един дом. Тя трябва да бъде уютна и обзаведена така, че всичко в нея да ви доставя нужния комфорт и наслада. Това е мястото, където можете да си починете след  дълъг и изтощителен работен ден, където да се отдадете на романтика с любимия си човек или пък просто да разпуснете с приятно четиво. Всеки се нуждае от пълноценна почивка, както през нощта, така и през деня, а за това трябва да се погрижите сами, като направите вашата спалня максимално приятна и удобна.

Нощният комфорт на тялото зависи най-вече от леглото и по-точно от вида на матрака. Той трябва да бъде избран  така, че да бъде полезен за тялото ви. Колкото по-удобен е матракът, толкова по-здрав и пълноценен ще е сънят ви, а вие ще сте заредени с енергия и ще се чувствате достатъчно отпочинали през целия ден. Но как да изберете най-подходящия? Най-важните критерии, по които трябва да избирате са анатомичност, ортопедичност, антибактериалност и издържливост. Преди да пристъпите към покупката на матрак е добре да знаете кои са най-добрите характеристики, за да имате идея какво да търсите, когато отидете в магазина. Трябва да решите дали той да бъде еднолицев или двулицев,  от какъв материал да е изработен, какъв да е размерът и дебелината му. Разбира се, за да откриете идеалното ложе трябва да се съобразите с вашите лични предпочитания. Това става най-лесно, като  на място  в магазина изпробвате няколко различни вида матраци, като легнете за няколко секунди върху тях.

Матраци

Какви са предимствата и недостатъците на матраците?

Разликите между еднолицевите и двулицевите матраци са, че първите имат само една мека страна, а другата (дъното на матрака), представлява дървена конструкция, изработена най-често от иглолистен материал, докато двулицевите имат две страни, покрити с вата, като тези страни често се наричат от продавачите „лятна“ и „зимна“. Предимствата на двулицевия матрак обаче са повече. Те са по-дебели, обличат се в по-качествени дамаски и се изработват от по-качествени материали. Комфорта, който ни доставят е по-голям, а това означава, че и цената им ще бъде по-висока. На родния пазар цените на средния и висок клас двулицеви матраци варират между 120 и 350 лева за единичен размер, в зависимост от марката и материала.

Кои са предимствата и недостатъците на материалите?

Материалите за изработка също си имат предимства и недостатъци. За основа на матраците се използват пружини, дунапрен, пенолатекс, а вече се предлага и мемори пяна. Най-популярни у нас са пружинните модели от типа „Бонел“ – това е технология, при която се свързват в пакет двойноконусни пружини от закалена стомана. Пружината може да бъде „облечена“ с различни материали, като дунапрен, мебелин, вата, пенолатекс или мемори пяна, което от своя страна определя цената. Пружинният пакет е по-търсен, заради доброто съотношение между качество и цена. Единичните двойнолицевите матраци с дунапрен са удобни, със сравнително дълъг живот, дават добра опора на тялото, еластични са, не запарват, заради естествената вентилация на материала, и са на приемливи цени от около 150 лева.

Пенополиуретанът представлява пяна, известна още като дунапрен. Качествата му при матраците зависят от плътността на материала. Трудно бихте познали добрия матрак от дунапрен от пръв поглед. Хубаво е, когато избирате да проверите дебелината му – тя трябва да е поне 16 см.

Пенолатексът също е вид пяна. Той се получава след вулканизацията на продукта латекс. Естественият латекст е много скъп, затова производителите предпочитат да използват синтетичния му заместител. Пенолатексът има някои безспорни предимства – притежава отлична ортопедичност, има добри изолационни качества, като задържа хладината през лятото и топлината през зимата. Латексът също е подходящ за хора, страдащи от алергии, защото е естествен антиалерген-в него е невъзможно да се развият микроорганизми или бактерии. Именно заради тези свои предимства цената на пенолатексовите матраци е в пъти по-висока  от тази на дунапреновите и пружинните.

Мемори пяна

Другият споменат материал – мемори пяна (memory foam) е сравнително нов восококачествен продукт, който е специална разработка на НАСА за космонавтиката. Той представлява силно еластичен материал, който има способността да реагира на тежестта и температурата на човешкото тяло. Заради голямата си еластичност, продуктът създава чувството за обгръщане и уют на тялото, което го прави все по-търсен. Друго предимство е, че материята винаги възвръща първоначалната си форма, след като е била деформирана от тялото. Според специалисти, засега това е най-добрият материал върху който можем да спим, който осигурява най-добър комфорт, има най-дълъг живот и това го прави по-скъп от всички останали.

На пазара започнаха да се предлагат различни видове матраци от типа с мемори пяна. Например с двойно ядро, при което матракът е разделен на две половини (по-твърда и по-мека). Или пък Екосел – изработка от висококачествена пяна Екосел, която позволява на въздуха да циркулира, като по този начин не задържа прах и вредни микроорганизми, запазва формата си, независимо от натиска, който й се оказва, има добра еластичност и осигурява максимален комфорт по време на сън.

Размерът и дебелината на матрака също са от значение. Определящи са два фактора – рамка на леглото и човешки ръст. Добре е единичният матрак да не е по-тесен от 82 см. и да е с около 40-50 см. по-дълъг от ръста ви. Масово продаваните матраци са високи 16 см., но според специалисти най-добрата дебелина е 20-22 см.

Задължителни ли са подматрачните рамки?

При еднолицевите матраци тя не е необходима, защото дъното им е изработено от фазерна плоскост. При двулицевите обаче е наложително наличието на такава, за да подпомага вентилацията на матрака, за да има по-добра хигиена. Изборът на рамки трябва да се определя според еластичността и броя на ламелите. При дължина на рамката 190 см. те трябва да са най-малко 15 на брой. По-тесните ламели са с по-голяма еластичност. Има модели, които предлагат възможност за регулиране на височината за главата и краката. Специалните пластмасови колани за регулация на еластичността на ламелите е удобна екстра. Те се поставят в зоните, където има най-голям опън, мястото им лесно може да се променя и по този начин сами можете да коригирате ортопедичността на своето легло.

Как да подберем цветовете?

Цветът, който избирате за своята спалня също е от голямо значение. Идеята на спалното помещение е то да ни предоставя нужното пространство за почивка и да няма нещо, което допълнително да ни натоварва. За целта е нужно внимателно да подберете цвета, който да бъде максимално полезен за вас.

Цветове

Бледожълтият цвят е често предпочитан. Той създава усещане за спокойствие и топлина. Бялото пък е подходящо за по-малки помещения, защото оптически ги разширява, също така придава чувство за чистота, но пък не внася уют, което го прави по-неподходящ цвят за спалнята. Розовият нюанс е предпочитан от по-романтичните натури и е подходящ за спални помещения, но трябва да е внимателно подбран, за да не бъде повече натоварващ, отколкото приятен. Всеизвестно е, че зеленият цвят действа успокояващо, но също както розовият е нужно да бъде добре преценен, за да не внася напрежение. Цветове като лилаво и червено не са особено подходящ избор, защото могат да бъдат напрагящи и измарящи за съзнанието. Най-подходящи са нюансите на синьото и бежовото. Синият предразполага за една пълноценна почивка и спокоен сън. Според проучвания той успокоява, създава хармония, забавя сърдечната честота и намалява кръвното налягане. Бежовото от своя страна пък носи със себе си изключителен комфорт, освен това съчетаването му с останалите компоненти на спалнята е доста лесно.

Какви светлини са подходящи?

Светлините и мебелите в спалното помещение трябва да си съжителстват в хармония. Вградените лампички или голямата лампа с пряка силна светлина, поставени на тавана точно над леглото, не са особено добър вариант, защото ще дразнят зрението ви, когато се излежавате с някое четиво в ръка или гледате телевизия. Ако все пак сте решили да ги поставяте там, то по-удачният вариант е да бъдат с приглушена светлина. Може да поставите лампи за маса (лампи за четене) от двете страни на леглото, за да не се притеснявате нито вие, нито вашата половинка, когато искате да гледате телевизия или  да четете, без да си пречите един на друг. Важно е спалнята да бъде достатъчно осветена и яркостта на светлината да е добре преценена. Контактите също е добре да са разположени така, че да се достигат лесно.

Няколко думи за вратите…

Едни от главните причини да бъдат монтирани вътрешни врати между стаите е тяхната роля да предотвратят свободното преминаване, но по-важната им функция е в шумо и топлоизолацията на стаите – трябва да ограничават шума и регулират температурните разлики вън и вътре в помещението. Изборът на вътрешните врати никога не е бил прост, защото дори да става дума за вратите в дома ни, то вида и материалите при изработката не са за подценяване. Сред многообразието на пазара от интериорни решения, вратите вземат важна част. При избора на интериорни врати се вземат точните размери, материала за изработка и други фактори. Обърнете внимание дали всичко подхожда на вашата спалня и дали внася нужната сигурност, комфорт и уют. Евтини интериорни врати не винаги са най-добрия избор, но доста често можем да открием подходящите за нас на не особенно високи цени. По отношение касата на вратата във вътрешността на дома, тя също трябва да е от MDF или PDCh, с качествено покритие, което едновременно да обещава по-горе споменатите характеристики, а в същото време да се слива с останалата част от интериора.

Какви да бъдат мебелите и как да ги разположим практично?

Централни мебели в стаята са леглото и гардеробът, затова те трябва да са  добре подбрани. Ако спалното ви помещение не е много голямо можете да се замислите за легло с повдигащ механизъм и багажно отделение или такова с чекмедже в основата си. Фокусът в спалнята е именно върху леглото, затова трябва освен практичността му, да съобразите и стилът му, както и  да изберете подходящи спални гарнитури. Ако разполагате с повече пространство, то тогава може да си позволите по-голямо легло, което да разположите централно, а гардеробът може да бъде цяла композиция, вграден или дори да си направите отделно гардеробно помещение, скрито зад плъзгащи се врати. Много практични за малките спални са вграденият в ниша гардероб, както и гардеробната тясна колона. На вратата на гардероба може да се монтира и огледало, което ще придаде обем на стаята. Разгледайте тук евтини мебели от български производители.

Въпреки, че не са основни елементи, нощните шкафчета, скриновете и тоалетките са неделима част от всяка една спалня. Те са завършек и акцент в обзавеждането, както и декоративен и практичен елемент в него. Нощните шкафчета могат да бъдат с рафтове, чекмеджета, вратички, с пристройки и декоративни елементи, съчетани с общия дизайн на помещението. Добре е върху тях да има нощна лампа, която да придава допълнително уют. Скриновете от своя страна са изключително практични. Те побират много вещи, могат да се ползват и като нощни шкафчета, ако са по-ниски, а също могат и да променят функцията си в тоалетка, ако сложите над него стенно огледало. Ако искате да имате отделно тоалетка, тя може да бъде съчетание от рафтове, модули и чекмеджета, които да организират добре личните ви вещи.

В крайна сметка, ако не разчитате на своята креативност, може да се доверите на цялостното обзавеждане, което предлага добро съчетание между стил и изгодни цени. Ако разполагате с повече средства може да се възползвате и от услугите на интериорен дизайнер.

Как да подредим мебелите, според „Фън Шуй”?

Китайското учение напоследък стана доста популярно и по наши земи. Въпреки, че не много хора го използват в чистия му вид, то може да бъде полезно що се отнася до черпане на идеи за подредбата на мебелите и предметите във вашата спалня.

Спалня

Според Фън Шуй спалнята трябва да има само една врата, която да не е преходна. Леглото ви не трябва да е близо до нея или до прозорец, или пък срещу него да има огледало, което да го отразява. То трябва задължително да бъде до стена, но да може да се минава и от двете му страни, което създава пространство и чувство за сигурност и стабилност. Така и партньорът ви няма да се налага да ви прескача или пък вие него, когато си единият от вас вече си е легнал. Относно цветовете Фън Шуй предлага по-агресивните цветове като червеното и розовото да присъстват в някои от детайлите във вашето ложе-възглавниците например, за да внасят страст в отношенията с вашата половинка. Самата стая не бива да е натруфена и твърде разноцветна. Ключови са пространството, еднаквостта в цветовете и изчистените детайли. Не се препоръчва и присъствието на техника, която да нарушава спокойствието и добрата енергия в спалнята. Китайското учение съветва още да се избягват острите ръбове. Звучи логично, нали? По-добре е да заложите на извивките. Освен практични, те са новаторски и разнообразни.

„Седем пъти мери,веднъж режи” – въпреки всичко е по-добре да се придържате към тази поговорка. Потърсете още информация по темата, огледайте повече магазини и чак тогава пристъпете към закупуване на мебели и обзавеждане на вашата спалня. Все пак тя е тази, която ще ви приютява всяка нощ.

Категории: Хоби и още нещо

Poltargaista

Ангел Порязов - Poltargaista Друго нямам какво да напиша, засега. ;-)

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *