Чували сме, че породата струва скъпо и обикновено това коства средствата ни. Въпреки това избираме да имаме порода куче и започваме да се ровим из обяви за кучета.

Дали обаче породата куче е наистина така претенциозна, както си я представяме и обратно на всичко останали, склонни ли сме да я притежаваме?!

Многообразното семейство на кучетата – съществуват множество видове кучета по света. Тяхното разнообразие се дължи както на естествени, природни качества, така и на намеса от страна на човека. Днес разновидностите породи включват такова многообразие, че едва ли можем да си представим и една стотна от тях. Някои от промените в породи кучета са внасяни генетично, а други се дължат на начина им на развъждане. В противовес на притежателите скромното родословие на порода “помияр”  може да се равни на порода “маркови” и най-интересното е, че всички те притежават един и същи корен, въпреки, че се различават от съществени отличителни  опашки, учи, муцуна, глава, косъм и т.н.

Помияр или породисто куче – паспорта е това, което отличава породата куче от обяви за кучета, от останалите на улицата наричани помияри. В паспорта на кучето се отразява име, дата на раждане, родословно дърво, а този паспорт свидетелства, както на конкурси така и на много други изяви.

Кучето от сой не иска прекалено грижи – със или без паспорт и доказано родословие, кучето от улицата по нищо не отстъпва на домашния любимец в дома. Грижите, както за едното, така и за другото се определят от вниманието, което отделяме за тях, дори някои улични без порода са много по-интелигентни от останалите.

Какво значи породата куче

По-здрави ли са помиярите от породистите кучета – породата кучета, както и посочените при преглеждане на обява за кучета. Недопустимо е да се продава породисто куче в лошо здравословно състояние или болно от нелечима болест. За да се сдобиете със здраво и хубаво кутре трябва да проучите и стопанина. Важно е да се има предвид това дали той е отбил кутрето от рано от майката, дали малкото куче е ваксинирано и т.н. Всеки предлагащ обяви за кучета трябва да води стриктно здравословен дневник на кучето, което предлага. Важно е и за него да са полагани специални грижи, за да стане асоциирането му по-плавно. В противен случаи много вероятно е кутрето от обявата да е плашливо и диво.

По-крехко ли е породистото куче от уличното – много специалисти са на мнение, че кучетата изложени на сурови климатични влияния са много по-издръжливи на вируси и инфекции. Въпреки това трябва да се вземат под внимание и всички ваксини, които се правят.

По-качествена ли е породата от “улична превъзходна” – породистата порода далеч повече привлича вниманието от помиярчето. Въпреки тази теза съществуват много разновидности, които не бива да остават без внимание. Обявите за породисти кучета не значат единствено красота и екзотичност, те са и признак за много претенции и специфики, с които трябва да се съобразим, преди това. Всяка порода куче си иска нужното внимание, а когато то е подсилено и от необходимите документи всичко има значение. За много хора сантименталност и топли чувства може да събуди кутрето на улицата, вместо красивият “вълчак” на каишка и въпреки това тази тема и до днес си остава много дискутирана.

Категории: Хоби и още нещо

Poltargaista

Ангел Порязов - Poltargaista Друго нямам какво да напиша, засега. ;-)

1 Коментар

Сузана кирилова · 28.04.2018 на 8:41 AM

Лично аз си осинових кученце с неопределена порода и то е най-доброто същество, което може да съществува.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *