Как можем да запълним свободното си време? С разходка? С книга в ръка? А, защо не с чаша кафе над книжка със судоку, върху бюрото ни?! Судоку е приятен начин за запълване на времето и спомага за развиване на нашата мисъл и логика. Судоку е интересна игра, която ще привлече вашето внимание и вниманието на вашите деца. С лекота, судоку успя да измести кръстословиците и пъзелите. Малките квадратчета ви прехвърлят в друг свят на математиката, а времето отлита незабелязано.

какво е судоку

Судоку е измислена от швейцарския математик Леонард Ойлер през 18 век. Първоначално се разпространява с наименованието „магически квадрати“. През 20 век е преработена от американецът Гарнс и е публикувана в сегашния си вид в печатно издание. През 1984 г. играта получава признание от компанията Nikoli в Япония. Получава названието судоку (су – цифра ; доку – единствен).
Судоку е логическа игра с цифри. Играе се върху мрежа от 81 квадратчета. Те съставят игрално поле от 9 квадрата. Всеки един от тях съдържа 9 по-малки квадратчета. Предварително се дават местата на няколко цифри в тях. Целта на играта е да се запълнят всички квадратчета с цифри от 1 до 9. Цифрите от 1 до 9 трябва да бъдат разположени само по веднъж на ред, на колона и на квадрат, като условието е те да не се повтарят. Предварително дадените цифри определят сложността на решаваното от вас судоку. Сложно или не, зависи от връзката и мястото на цифрите.
Судоку може да бъде за деца и възрастни. Разликата се изразява в броя на големите квадрати. Техниките за решаване са защриховане, маркиране и елиминиране на цифрите.Нашите родители си спомнят занимателното кубче на Рубик. За неговите почитатели ще е интересно да разберат, че судоку съществува под формата на куб. Разликата се състой в това, че цветовете на кубчето са заменени с цифри. Това, от което се нуждаем за решаване на судоку е доза търпение, свободно време и добра логическа и аналитична мисъл. Разбира се и практика.

Категории: Хоби и още нещо

Poltargaista

Ангел Порязов - Poltargaista Друго нямам какво да напиша, засега. ;-)

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *