Искате да станете водолаз? Може да се уреди. От тази статия ще разберете как да подготвите екипировката си и какво да правите, когато влезете във водата. Има голяма вероятност прочетеното тук да ви откаже напълно от водолазния спорт, но ще ви бъде много полезно, ако наистина пробвате да бъдете водолаз.

При водолазния спорт се използват неопренови костюми. Обикновено този костюм се облича след като сте влезли във водата, защото гмуркачът и костюма трябва да бъдат намокрени. Възможно е неопренът да се е свил. Тогава трябва да го потопите под водата и да го оставите така за 7-8 минути преди да го облечете.
Не забивайте ноктите си в костюма, докато си го слагате и не го дърпайте силно. Бъдете подготвени да се превърнете в атракция за туристите на плажа, докато се борите отчаяно със своя неопренов костюм, така че, бъдете силни и не се отказвайте! Сложете колана си без да го стягате много или оставяте отпуснат.
Време да се погрижим да няма запотяване на стъклото на маската. Следва най-ужасното нещо във водолазния спорт – подготвянето и поставянето на маската! Трябва да се изплюете върху стъклото от вътрешната и страна, да размажете върху цялото стъкло и да изплакнете. Сега вече можете да поставите маската на красивото си лице, без да се притеснявате, че ще се запоти отвътре и ще ви пречи да виждате.
Маската не трябва да е нито прекалено отпусната, нито много стегната. Най-вече гледайте да не я стегнете прекалено много, защото ще ви боли, и защото след като я свалите, формата на маската ще остане върху лицето ви, което ще ви направи още по-забавен, по не особено желан начин.

След като сме сложили водолазния костюм и сме се уверили, че всичко по нашата екипировка е изрядно, вече дори голите жени и бирата не могат да ни задържат на брега. Можем да влезем във водата, но трябва да сме наясно, че в повечето случаи тя е студена, което е кофти. Трябва да избегнем евентуалния термичен шок и да навлизаме в студената вода бавно и драматично.
Ако навлезете по-дълбоко под водата и започнете да усещате как маската се притиска към лицето ви, изпуснете през носа малко въздух в нея и ще избегнете болезненото усещане. Сложете си плавниците след като влезете във водата. За цялото това приготовление са нужни най-малко 15 минути, а за начинаещите двойно повече.
ВодолазАко сте се въоръжили с харпун, ще можете да се пробвате и в подводния риболов. Недейте да изразходвате силите си още в началото. Започнете бавно и спокойно, защото не трябва да се изморявате още в началото. Преди да се отправите към дъното е добре да си починете, като се отпуснете във водата.
Ако една от целите на гмуркането ви е да хванете някоя риба без да се удавите, трябва да се постараете да не я уплашите. За да хванете риба, трябва да бъдете като подводна нинджа! Това значи никакви излишни шумове и никакво пляскане по водата, защото рибите ви възприемат като ужасяващо чудовище, от което те трябва непременно да се спасят, така че се опитайте да не приличате на нещо, което е опасно за тях. Също така не правете балончета под водата, защото така още повече ще ги уплашите. Просто напълнете шнорхела си вода, като се потопите с отворена уста и така под водата няма да има мехури.
Много е важно да не позволявате да изпитвате болка в ушите ви. Редовно трябва да изравнявате налягането, а ако не можете да го направите, трябва веднага да прекратите гмуркането и да видите дали причината не се крие в някакъв здравословен проблем, като например настинка.
Потърсете по дъното нещо, зад което да се скриете, за да направите засада на някоя невинна и безгрижна риба. В дълбокото ще потъвате надолу от само себе си. Бавно легнете на дъното без да размътвате, за да бъдете в чиста вода, в която да виждате добре. Недейте да почуквате по камъните с колана си.

Дотук обяснихме как става второто по важност нещо във водолазния спорт – гмуркането под водата. Нека сега обърнем внимание на най-важното нещо – изплуването на повърхността. Изплуването е по-лесно от гмуркането, но и за него трябва да сте подготвени. Трябва да изплувате бавно и без да издишвате всичкия си въздух преди да достигнете до повърхността, за да не глътнете вода, когато не сте жадни. За да махнете водата от шнорхела си, трябва да я издухате рязко. Успех с водолазния спорт и подводния риболов! Бъдете предпазливи и се наслаждавайте!

Категории: Хоби и още нещо

Poltargaista

Ангел Порязов - Poltargaista Друго нямам какво да напиша, засега. ;-)

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *