Вие сте новодомец и тепърва ви предстои да обзаведете и подредете дома си по ваш вкус, а това включва не само подреждане на мебели, и закачане на картини, закачалки и други неща, които ще трябва да поставите на стена. За целта обаче ще трябва да използвате специални крепежни елементи, които ще ви гарантират, че ще задържат вашата картина например на стената. Ако вашите стени нямат изолация от гипсокартон, то вие няма да имате никакъв проблем да забиете по един пирон и да си решите проблема. Но ако вашите стени са с гипсокартонена изолация, то ще имате някои затруднения, тъй като гипсокартона не е много добър материал.

Aко ще трябва да забивате пирон или да завиете винт в него, тъй като сцеплението е малко и възможността винта да се отвие е много голяма. За това в тази статия ще ви споделим някои тънкости с помощта, на които ще можете да бъдете сигурни, че вашите картини, закачалки и аксесоари са добре закрепени и няма да паднат.

Нещо много важно, което всеки домашен майстор трябва да знае е, че при монтаж, на каквито и да е крепежни елементи в гипсокартон ще е необходимо първо поставянето на дюбели. На пазара се предлага голямо разнообразие от различни видове дюбели, но най-добре е да използвате пластмасови или такива, които са предназначени за гипсокартон и не се налага предварително пробиване в стената с машина.

Правилното поставяне на дюбели в гипсокартона е от съществено значение за много проекти, така че ние ви препоръчваме внимателно да се запознаете с нашите техники, съвети и предупреждение, които ще споделим с вас и ще ви помогнат да свършите вашата работа правилно и безпроблемно.

Първото и най-важното нещо е да работите с нужното търпение, а не да прибързвате и накрая да се окаже, че сте направили повече и излишни дупки в гипсокартона, които ще се чудите как да прикриете.

Поставяне на дюбели в гипсокартон

Материалите, които ще са ви необходими са:

  • дюбели
  • свредла

Инструментите, които е добре да имате под ръка са:

  • Нивелир и молив за отбелязване
  • Чук
  • Бормашина и свредла
  • Електрически винтоверт с контрол на въртящия момент

Съвети

  • За висящи тежки предмети трябва да се използват дюбели за гипсокартон KHD KEW, които са специално проектирани, за да издържат на по-тежки предмети.
  • Дюбелите за гипсокартон (пластмасовите) се препоръчват само за средно натоварване и тегло до 10 кг.
  • Уверете се, че няма да поставите дюбели на електрически проводници, над отдушник или ключа за лампата.

Как да инсталираме дюбели в гипсокартон?

Обикновените дюбели, които са подходящи за гипсокартон са изключително ефективни, когато се налага да се използват за закачане на снимки, картини и други предмети, които не тежат повече от 4 кг.

И така нека преминем към същинската работа. Преди да инсталираме дюбела, ще трябва да маркираме мястото, където искате да се постави картината. За целта използвайте молив и отбележете с Х малко над желаното място. Използвайте нивелира, за да бъде сигурни, че съответните крепежни елементи ще са на една височина.

Дюбелите предвидени за гипсокартон могат да бъдат монтирани по два начина. При първия начин ще трябва да се направи дупка с бургия и след това да се постави дюбела с електрически винтоверт с кръстата глава. При втория вариант е да се постави резбования дюбел директно, без да се правят дупки като за целта се използва специално свредло или кръстата глава.

За монтирането на дюбелите ще ви трябва както вече казахме електрическа отвертка с променлива скорост. За да се извърши работата максимално прецизно ще трябва да използвате по-ниска скорост в началото и след това малко да я увеличите. Уверете се, че главата на дюбела е подходящ, за да пробие гипсокартона.

В никакъв случай не прилагайте прекалено много сила, защото може да увредите както дюбела, така и целостта на гипсокартона. Също така от съществено значение е да подберете и висококачествени дюбели, които ще ви гарантират сигурно и най-вече здраво скрепване.

Категории: Хоби и още нещо

Poltargaista

Ангел Порязов - Poltargaista Друго нямам какво да напиша, засега. ;-)

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *