Испанската кухня е добре позната на европейците с морските дарове и разнообразните си зеленчукови комбинации. Повечето кулинарни рецепти, идващи от Испания, са част от известнатаСредиземноморска диета. Националната испанска кухня изобилства от ястия, повлияни от средиземноморските корени на Испания. Както в повечето страни, така и в тази менюто се различава в отделните райони, но все пак ги свързват общи черти.

Испанската кухня се отличава от средиземноморската с храни като боб, чушки, картофи и домати. Зехтинът е основна съставка в традиционната испанска кулинария и това не е никак странно, тъй като страната произвежда 44% от маслините в целия свят.

Испанска кухня 2

В заведенията за хранене се сервират мезета, наречени „тапас„, които на места се предлагат и безплатно с питието, което най-често е вино или бира.

Чурос е испанска поничка, която се приготвя от пържено тесто и в правоъгълна форма. Обикновено се яде на закуска и се потапя в чаша кафе или топъл шоколад.

Основата на повечето ястия е софрито, което е доматен сос, а мазнината задължително е зехтин. Испанците обожават чесъна и лука. Подправките също намират своето приложение в традиционните ястия.

Виното винаги присъства в менюто, а към повечето ястия се поднася задължително хляб. Испанците обожават салатите, а десертите обикновено са съставени от млечни продукти и плодове. При по-специални поводи се сервират сладкиши.

Испания е известна със своята шунка, както и с разнообразните видове кашкавал. Най-популярният е „кабралес„, който много прилича на френското сирене Рокфор. Във Валенсия най-хубавата шунка носи името „хамон„, а в Андалусия – „хабурго„.

Испанците предпочитат да натриват хляба с чесън, да го заливат със зехтин или масло и да го сервират с домати.

Едно от най-известните испански ястия е супата „гаспачо„, която се приготвя от домати, а те определено са на почит в страната.

Испанска кухня 1Пил-пил“ е традиционно ястие от риба треска и е емблема на северните испански части.

Култов специалитет от испанската национална кухня, познат в целия свят, е паелята. Тя се приготвя от морски дарове и ориз. Историята за паелята се ражда във Валенсия и разказва за беден рибар, който поканил любимата си на вечеря. Той събрал всичките си налични продукти и ги задушил заедно. Така била създадена популярната „para ella„, която в превод означава „за нея“.

Типични за испанската кулинария са и печеното „касуела„, сосът „аллиоли“ и колбасите „фует„. Тортилите са друг известен специалитет. Това са завити тънки питки с плънка от зеленчуци и месо.

Несъмнено в испанската кухня силно се усеща влиянието на различните култури, но пък ни предлага огромно разнообразие от кулинарни рецепти, които трябва да бъдат опитани.

Категории: Хоби и още нещо

Poltargaista

Ангел Порязов - Poltargaista Друго нямам какво да напиша, засега. ;-)

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *