Сезонът на лятото е най-обичаният от всички нас. Той носи много приятни емоции, отпуски и забавления. Все пак не всички се справяме лесно с 35+ градусови температури извън басейна или морската вода. Вентилаторите и климатиците, които така добре познаваме са цел номер едно на занятието, но не винаги можем да разчитаме на тях. Има доста любопитни и интересни неща, които можем да направим, за да се чувстваме по-добре във горещините.

Лято 2014

1. Обличайте се умно.
Може би сте забелязали, че хората в пустинята, почти винаги са облечени в бели дрехи. Това е така с причина. Истината е, че колкото по-светъл е цвета, толкова по-малко той привлича слънцето. Носете дрехи с по-светли цветове. Избягвайте носенето на прилепнали дрехи. Колкото по свободно ви стои една дреха, толкова повече въздух ще циркулира между нея и тялото ви. Това подпомага охлаждането на тялото. Избирайте внимателно и материите на дрехите си. Памукът е номер едно в жежките дни, тъй като синтетичните материи дишат много трудно.

2. Водата – дар от природата.
Даа, водата е нещото, което може да свали температурата на тялото ви почти мигновено. Пийте много и често, но следете водата да не е ледено студена. Тялото е устроено така, че ако водата е прекалено студена, то ще има нужда от повече енергия, за да я усвои. Това покачва значително телесната температура. Ако нямате достъп до вода, може да изпиете чаша кокосова вода или друга течност богата на електролити. Избягвайте подсладени напитки и айран, защото захарта и солта не влияят добре на тялото ви в топлите дни.

3. Хранете се свежо.
Ако една храна е свежа, то тя е идеална за разхлаждане. Избягвайте да ядете по много, по-добре хапвайте по-малко, но често. Разчитайте главно на плодове и зеленчуци. Двете най-популярни храни са дините и краставиците. Те съдържат много вода, което ги прави лесни за храносмилане и страхотни за хидратация. Други сочни плодове са прасковите, сливите и нектарините. От зеленчуците може да изпробвате доматите и всички зелени листни растения.
Друг много интересен подход е яденето на люти храни. На пръв поглед, ако изядете една люта чушка ще се затоплите и ще се изпотите, но не е точно така. Влагата, която генерирате по този начин ще ви разхлади много в последствие. Замислете се защо в много от най-горещите страни, лютите чушлета са на голяма почест.

4. Почивайте си и мислете „хладно“.
Прекомерното движение ще направи усещането за жега още по-силно. По-добре свалете щорите, направете малко течение и легнете неподвижно на памучните чаршафи. Прочетете книга, гледайте филм или просто помислете за нещо студено. Хубави теми на размисъл с планините, представете си, че сте на Еверест. Изгледайте Ледена Епоха или друг филм в студена обстановка. Това може да не ви направи по-студени физически, но ако мислено не ви е горещо, това може да се отрази и на усещането за топлина.

Категории: Хоби и още нещо

Poltargaista

Ангел Порязов - Poltargaista Друго нямам какво да напиша, засега. ;-)

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *