Дървениците живеят както в затворени пространства, така и на открито. На вън те се хранят от птици и чифтокопитни животни. Попадайки в жилище или друг вид помещение, обитавано от хора, основната храна на дървениците се превръщат именно те. Унищожаването им изисква определен подход и трудно сами бихте могли да се справите с проблема.

Какво представляват дървениците?

Тези малки вредители са с плоско тяло не по-дълго от 8 мм. Нямат крила и се предвижват много бавно, което улеснява значително унищожението им. Хранят с кръвосмучене посредством хобот. Продължителността на кръвосмученето е около 15 минути, през които човек не усеща абсолютно нищо.

В последствие ухапаното място се възпалява. Образува се зачерняване на мястото съпроводено от сърбеж и парене. Има хора, при който ухапването от дървеници може да се прояви и по-късно, след няколко дена. Дървениците се нуждаят от храна поне веднъж дневно. Обикновено те излизат нощно време, но ако „огладнеят“ през деня, светлината няма да ги спре. Поглъщат огромно количество кръв, което позволява да увеличат размера си до 6 пъти.

Освен неприятното усещане след ухапване, дървениците могат да пренесат и различни зарази чрез слюнката си, което ги прави доста опасни за здравето на човека.

Дървеници

Къде живеят дървениците

Задължително са в близост до гостоприемника си. Най-често гнездата на дървениците са в леглата, по ръбчетата на матрака, или в дивани, кресла и дори картини. Тъй като се предвижват много бавно, те не могат да си позволят да се намират далеч от храната си.

Как да познаем, че в дома ни има дървеници?

Първия сигнал несъмнено са ухапванията, който най-често са по ръце, крака и около врата. Много често дървениците препиват с кръв и повръщат малко количество от нея. Ако забележите следи от кръв по чаршафите си, то най-вероятно имате нежелани гости в леглото си.

Друга характерна особеност е появата на черни точки. Това са фекалиите на дървениците. Струпването им е обикновено около гнездата. Има и една много особена миризма, която излъчват дървениците. Когато усетите в саята си нетипична миризма, то със сигурност имате дървеници.

Можем ли да ги унищожим трайно?

За да имате резултат е задължително да се доверите на ДДД фирма. Унищожаването на дървениците е една от най-трудните задачи. Те са изключително адаптивни и химично устойчиви. Много хора смятат, че е напълно невъзможно да се отървеш от присъствието им. Това е абсолютно вярно, ако човек сам се опита да се справи с проблема.

Професионалните фирми за борба с вредителите имат определен подход за унищожени на дървеници, който действа безотказно. Препаратите, които се използват са също много важен фактор. Запомнете, че третирането на дома ви трябва да бъде минимум 2 пъти. В противен случай ще сте обречени на неуспех.

Предварителна подготовка за унищожаване 

Когато искате да се справите с тези вредители дълготрайно, ще е необходимо да положите малко усилия и вие самите. Преди да извикате ДДД фирма трябва да предприемете следните действия:

  • Почистете добре всички помещения с прахосмукачка – подове, стени, мека мебел. Това се прави с цел да премахнете възможно най-голямо количество яйца на дървеници.
  • Задължително извадете всички дрехи от гардероби и шкафове. Трябва да осигурите достъп на професионалистите, да третират вътрешните плоскости. Дървениците обичат дървените повърхности и се крият точно в тях – рамки на легла, картини и гардероби, подови настилки и пр.
  • Не е желателно да оставяте дрехи, опаковани в найлонови торби. Това със сигурност ще затрудни унищожаването на дървеници, защото има огромна вероятност някои екземпляри от тях да се крият точно там.
  • Съберете и изхвърлете абсолютно всичкия боклук от жилището си.
  • След посещението на фирмата за борба с вредители изперете всичките си дрехи на поне 45° C.

Унищожаване на дървеници

Колко пъти трябва да се третира помещението

Ще започнем от там, че ключът към унищожението на дървениците е в откриването на техните гнезда. Това не представлява трудност за професионалните дезинсектори. Те отлично знаят къде са любимите места на дървениците и какви са белезите, по които да познаят местоположението им.

Много важен за премахването на цялата популация е първоначалният оглед на помещенията. От него ще се прецени какъв е мащабът на проблема и колко пъти ще се наложи да ви посети фирмата, за да унищожи дървениците.

Вече споменахме, че минимумът е 2 третирания. Колко пъти ще се третира жилището ви зависи изцяло то бързите ви реакции. Ако извикате ДДД фирма веднага след, като забележите първото ухапване 3-4 дни, то този минимум ще ви е напълно достатъчен.

Когато са изминали около 7 до 14 дни след първите ухапвания, то ще се увеличи броя на посещения на 3 пъти. Това се дължи на факта, че популацията на дървениците вече ще се е голяма и чак след третия път можете да сте спокойни, че няма и следа от тях. Ако се забавите още повече – над 20 дни, тогава третиранията на дома ви ще са минимум 4 пъти.

Обикновено времето между първото и второто пръскане е около 10 дни. Между второто и третото е до 20 дни. Трябва да запомните, че не е добре да отмивате препарата поне две седмици. Почиствайте дома си само с прахосмукачка и в никакъв случай с мокър парцал.

Категории: Полезни благинки

Poltargaista

Ангел Порязов - Poltargaista Друго нямам какво да напиша, засега. ;-)

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *