С наближаването на зимния сезон е време да смените вашите летни гуми със зимни. Предимствата на тази промяна са добре известни на шофьорите, но често възникват някои трудности. Един от проблемите, който често се обмисля от водачите, е дали е възможно да се използват алуминиевите джанти и през зимата. Всъщност това е възможно и много собственици на коли предпочитат да карат с летите джанти, защото стоят много по-красиво, а каквото и да си говорим за господата това е изключително важно.

Все пак повечето шофьори предпочитат стоманени джанти през зимата, тъй като това е най-икономичното решение. И все пак, много от тях също се чудят дали това е единственото възможно решение за сезона.

Онези, които са против алуминиевите джанти за зимата, изтъкват, че металът корозира твърде бързо, когато влезе в контакт със сол, пясък и други химикали, използвани по заледени пътища. От друга страна, ръждата е много по-опасна за стоманените джанти. Този проблем възниква, тъй като при поставянето на тасовете се появяват драскотини, а това създава подходящи условия, за да започне да се формира корозия. Освен това, през зимата често попадат малки камъчета между тасовете и джантите, което води до допълнително надраскване.

Стоманени или алуминиеви джнати за зимата

Как да защитите джантите от ръжда

Преди всичко трябва да сте наясно, че стоманените джанти имат по-малко слоеве лак, като по този начин предлагат по-малка степен на защита от корозия. Стоманата също така е по-податлива, в сравнение с алуминия. Това е така, защото след леене алуминиевата джанта се покрива с антикорозионен слой, след това се боядисва с определен цвят и накрая се поставя безцветен слой. Това предпазва боята и прави джантата устойчива на ръжда.

Все пак, не забравяйте, че дори алуминиевите джанти ще бъдат повредени, ако не се пазят и поддържат правилно. Когато мръсотията остане по тях за дълъг период от време, тя може да надраска повърхността на джантата, което ще доведе до увреждане на защитния слой и до окисляване. Поради тези причини се препоръчва да се грижите за джантите, независимо дали са изработени от стомана или алуминий. Това важи както за лятно, така и за зимно шофиране.

Кои джанти да изберете

Въпреки че е скъпо, най-удобното решение е да имате два пълни комплекта, като използвате алуминиеви джанти за лятото и стоманени за зимата. Това ще ви улесни допълнително, тъй като сами ще можете да сменяте гумите си. Независимо от това, все пак трябва да посетите сервиз, за да сте сигурни, че колелата са балансирани след смяната. И все пак разходите за това ще са по-малко.

Независимо дали ще решите да инвестирате в един набор джанти или в два, не забравяйте винаги да избирате утвърдени марки. Евтините китайски продукти, подобно на китайските гуми, не разполагат с подходящи функции за безопасност. В резултат на това, те често могат да се повредят, което създава сериозен риск от злополука, и поставя вас и другите участници в пътното движение в опасност. Много по-добре е да инвестирате веднъж в добър набор от джанти от Ogi.bg, вместо да се налага да давате още пари по-късно, когато трябва да поправите части по превозното средство след произшествие, причинено от вашите нестабилни колела.

Стоманени срещу алуминиеви джанти

Друг често срещан аргумент срещу употребата на алуминиеви джанти през зимата, е, че те са най-податливи на механични повреди през по-студените месеци на годината. В действителност обаче структурата на алуминиевите джанти е по-устойчива от тази на стоманените.

Естествено, през зимата условията на пътя са по–екстремни и често се случват злополуки. Повредените алуминиеви джанти са скъпи за ремонт, ако въобще могат да се поправят. Ремонтът на стоманената джанта, от друга страна, със сигурност е много по-евтин и по-лесен. Същото важи и за закупуването на нов комплект – стоманените винаги са по-достъпни от алуминиевите варианти.

Има ли специални зимни джанти?

От гледна точка на техническите предимства, на пазара липсват джанти, предназначени специално за зимно ползване. Ако видите термина „зимна джанта“, това може да се отнася за алуминиеви джанти с прости конструкции, като например пет спици и сребрист цвят. Тези характеристики правят джантата много по-лесна за поддръжка, което е трудно през зимата. Най-добре е да се изберат джанти с по-разчупени, сложни форми за лятото, и да се купуват по-прости дизайни за зимата. И в двата случая правилното опазване е важно. Точно както при гумите, трябва да знаете как правилно да съхранявате джантите си между сезоните.

Важен ли е размера на джантите?

Да, размера в този случай е важен. Според специалистите най-добре е зимата да карате своя автомобил с по-малък размер джанти и гуми. Така например ако лятото залагане на 17″, 18″ или по-голям размер джанти, то зимата е най-добре да слезете на 15″ или 16″ ако вашия автомобил го позволява. По този начин ще си гарантирате оптимално представяне на вашия автомобил през зимата на сняг и лед. Освен това по-малкия размер джанти без значение лети или стоманени са по-евтини, а това ще ви спести малко от разхода. Да не забравяме, че и с по-малкия размер джанти ще ви трябва и по-малък размер гуми, което автоматично означава, че ще спестите още пари, защото по-големия размер гуми също е доста по-скъп от гуми размер 15″ например.

Съществува обаче определена подгрупа от алуминиеви джанти, които не се препоръчват за зимата. Високо полираните, както и хромирани модели, имат много по-тънък защитен слой и в резултат на това те са по-чувствителни към последиците от неблагоприятната зимна среда. За това оставете красивите и скъпи джанти за лятото, а зимата заложете на по-практични и здрави джанти, макар и не толкова красиви.

Категории: Полезни благинки

Poltargaista

Ангел Порязов - Poltargaista Друго нямам какво да напиша, засега. ;-)

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *