Обмисляте ли за добавяне на щори в новия си дом или за замяна на сегашните? Ако е така, вероятно сте осъзнали, че избора на правилния модел може да е доста труден. С толкова много възможности, откъде да започнете?

Първо, важно е да знаете трите важни цели, за които ще служат щорите Ви:

  1. Контрол на светлината
  2. Създаване на уединение
  3. Добавяне на красота към Вашия дом

Освен тези ключови фактори, щорите също така трябва да бъдат лесни за поддръжка, безопасни за цялото семейство и да пасват на Вашия начин на живот.

В това ръководство, споделено от експертите в търговията с щори от Curtains.bg, ще се потопим в процеса на избор на щори за дома, като разгледаме по-отблизо важните неща, на които трябва да обърнете внимание.

Ръководство за избор на щори

Какви са нуждите на стаята?

След като сте определили за колко стаи в дома Ви са нужни щори, следващата стъпка е да отговорите на въпроса „защо“. Помислете за това, от което всяка стая се нуждае най-много.

Например, може да искате уединение в банята и висок контрол на светлината в спалнята. Вашите щори в тези помещения ще трябва да осигуряват пълно покритие и да сведат до минимум слънчевата светлина. За кухнята пък може би търсите нещо по-прозрачно.

След това вземете предвид количеството енергия, използвано във всяка стая. Най-малко 25% от загубата на енергия във всеки дом се случва през прозорците и вратите, независимо от това какъв вид са те. В стаите с големи прозорци, основното предназначение на щорите може да бъде намаляване на разходите за отопление или охлаждане.

Какъв тип функционалност искате?

Важно е да помислите за функционалността, която искате щорите да Ви предоставят. Да, те трябва да са лесни за отваряне и затваряне, но трябва да помислите и за други неща. Например, за плъзгащи стъклени врати, има ли смисъл щорите да се вдигат и спускат хоризонтално? Или вертикалните щори са по-добър вариант за тях?

Ако поставяте щора на труднодостъпен прозорец, моторизираните модели, контролирани от дистанционно, ще Ви улеснят. А ако имате много прозорци в дома си, ще е добре щорите да се отварят и затварят автоматично през деня.

Имате ли прозорец с нетипична форма?

Формата на прозореца също може да определи вида на щората, която да купите. Ако той е извит, кръгъл или с друга необичайна форма, ще се нуждаете от персонализирано решение.

Какъв е стилът на Вашия дом?

Вземането на решения за размер, материал и цвят може да бъде най-трудната част при избора на правилните щори. Затова често хората избират да работят с експерти. Така получават професионално мнение и гледна точка за това кое ще изглежда най-добре в техния дом.

Вашата цел е щорите да се слеят безпроблемно с останалата част от дома, без да привличат твърде много внимание. Някои неща, за които трябва да обмислите, включват:

  • Цветовата схема на стаята
  • Общият стил на Вашия дом
  • Дали един и същ дизайн ще изглежда добре във всички стаи

Какъв материал да изберете?

След като сте разгледали своето пространство и сте направили някои важни преценки, е време да разгледате опциите си. Както вероятно знаете, има голямо разнообразие от материали за щори, от които да избирате. Ето кои са най-популярните видове и важните неща за тях.

Изкуствено или естествено дърво

Ако искате класически вид, щората от естествен или изкуствен дървен материал е чудесна възможност. Те се предлагат в светли и тъмни цветове, и осигуряват земен, натурален стил на стаята. Изкуственото дърво е чудесно за пространства с висока влажност, като бани и кухни.

Вертикални щори

Вертикалните щори са идеалният вариант за големи и широки прозорци, както и за плъзгащи се стъклени врати. Те осигуряват значителен контрол над светлината и са на достъпни цени.

Алуминиеви щори

Те носят елегантен вид на помещението, осигурявайки високо ниво на издръжливост. Много хора ги използват във всекидневната и спалнята, тъй като предлагат максимално уединение.

Щори от плат

Осигуряват модерен и стилен външен вид, и се предлагат в различни материали, като памук и полиестер. Платът помага да запазите пространство меко и приканващо, като в същото време позволява навлизането на перфектното количество светлина. Подходящи са за дневни и трапезарии.

Какъв е Вашият бюджет?

Разбира се, всеки проект има заложен бюджет, така че преди да тръгнете на пазар, помислете колко сте готови да похарчите за щори. Ето няколко неща, които трябва да имате предвид:

  • Професионалните, висококачествени щори са създадени, за да издържат дълго време
  • С подходящата система няма да ви се налага да ги подменяте повече от 10-15 години
  • Самостоятелното измерване, избиране и монтиране на щори, често води до грешки, проблеми с безопасността и загуба на пари.

Ако обмисляте дали да вложите пари в специалист, който да свърши всичко това, не забравяйте, че той ще измери и постави щорите с точните им спецификации. Така няма да се получават пропуски от светлина и проблеми с механизмите.

Категории: Полезни благинки

Poltargaista

Ангел Порязов - Poltargaista Друго нямам какво да напиша, засега. ;-)

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *