Съществуват не малко на брой съвети, които биха ви били от полза при смяна на антифриза в колата. Това, както на повечето шофьори им е станало ясно, не е никак лесна задача. Но нека преди да се фокусираме върху съветите да разгледаме каква всъщност е основната цел на антифриза.

Същност на охлаждащата течност

Може би всеки от вас знае, че тази охлаждаща течност се намира в радиатора на автомобила. Нейната задължение се разделя на две. Едната й функция е свързана с това да предпазва самия двигател от прегряване, както и от корозия. Другата й функция е да осигурява контакт на смазочните части със самата водна помпа.

От който и ъгъл да погледнем нещата, то винаги се стига до един и същи извод – ако искате автомобилът ви да функционира по възможно най-правилния начин, то охлаждащата течност винаги трябва да бъде антифриз. Ако навън температурите са изключително ниски или непоносимо високи, то тази течност предпазва 100% от замръзване, както и от прегряване. Необходимата защита на охладителната система се получава единствено като се извърши правилно съотношение между вода и антифриз.

Видове антифриз

Ако не притежавате достатъчно умения и познания, относно спецификите при антифриза, то посещавайки професионален автосервиз, вие ще бъдете подробно информирани за всичко, от което се интересувате. Съветваме ви в никакъв случай да не се доверявате на кварталните майстори, тъй като тяхната единствена цел е да ви таксуват колкото се може повече, без да съществува основателна причина за това.

Антифризите са няколко основни вида: моно етилен гликолова основа и моно пропилен гликоло базирана основа. За да направите правилно съотношение между антифриз и вода, то нашият съвет е да извършите консултация с производителя на автомобила и от там да почерпите нужното количество данни. Ако не разполагате с тази възможност, то бихте могли най-спокойно да се доверите на автомонтьорите, практикуващи в оторизиран сервиз – един от най-утвърдените сервизи, намиращи се на територията на България.

Полезни съвети при смяна на антифриз в колата

Не забравяйте, че всеки един антифриз включва в своето съдържание специални съставки, предотвратяващи корозия. Ако един квартален монтьор ви препоръча да закупите по-скъпия продукт, представяйки ви го като по-добър, то това съвсем не означава, че трябва да му се доверите, тъй като това би могло да окаже нежелано въздействие върху производителността.

Ако продължавате да си задавате основния въпрос, а именно как и колко често да сменяме антифриза на автомобила, то правилният отговор е следният: задължително прегледайте ръководството на автомобила и там ще откриете информация за това през какъв период от време е нужно да извършвате подмяна на тази изключително важна течност.

Как се проверява антифриза?

Изключително бързо и лесно се извършва проверката на антифриза. Дори не е необходимо да отстранявате капачката на резервоара. При проверка течността трябва да достига до самата маркировка „full”. Ако не достига до маркировката, то това означава, че трябва да допълните с 50/50 вода и антифриз.

Надяваме се, че благодарение на тази статия всеки един от вас вече ще знае кога и колко често е необходима подмяна на охлаждащата течност. Разбира се, съветът, който можем да ви дадем, като заключение, е да не се доверявате на кварталните работилници, тъй като на тези места много често хората остават подведени или излъгани.

Категории: Полезни благинки

Poltargaista

Ангел Порязов - Poltargaista Друго нямам какво да напиша, засега. ;-)

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *