Мокетите са една от най-популярните текстилни подови настилки не само в нашата страна, но и по света като цяло. Те обикновено се поставят в спални, детски стаи и холове, като умеят да създадат усещане за уют, мекота и удобство на обитателите.

Мокетите обаче си имат и своите специфики и особености, които ги правят едновременно с това и малко по-трудни за поддържане. Те в повечето случаи са прикрепени към ъглите на стаята и са затиснати с лайсни, които придават завършеност на подовата настилка.

Тази специфика обаче има един основен недостатък. Макар и мокетът да изглежда по-естетично и да се създава усещане за завършеност, това предполага и невъзможност той да се мести и премахва от мястото си.

Да не говорим и за това, че за разлика от килимите, върху които понякога има само една холна масичка и кресло, върху мокетите може да е подредена цялата ви покъщнина.

Всичко това идва за да ни напомни, че при прането на мокета ще срещнем затруднения, които не са типични за други типове настилки. Мокетите трябва да се перат на място, защото всички друго предполага големи неудобства.

Как да изперем килима в домашни условия?

Прането у дома значително свива възможните решения, които можем да направим, но все пак ни дава известна възможност за избор. При всички положения не сме ограничени само в една единствена възможност. Най-общо казано, имаме избор дали да изперем мокета си сами или да потърсим специализирана фирма.

Как да почистим мокета сами?

Първата възможност, която имаме е да почистим мокета с наши собствени сили и с това, с което разполагаме у дома. Един леген или кофа, четка или парцал, а за препарат може да се използва веро, прах за пране, сапун или специален препарат за миене на килими.

Добре е да изберем специализирания препарат, защото силата на верото е основно срещу мазните петна, а сапунът е в състояние да остави доста неприятни петна по тъканта след като изсъхна.

Добре е да използваме малко количество вода и малко препарат, като водата трябва да е възможно най-топла. Разбира се, температурата трябва да е достатъчно комфортна за да можем да си свършим работата спокойно и без да се изгорим.

Малкото количество вода и препарат ще ни помогне да сменяме водата многократно докато почистим цялата стая. Така няма да ползвате една и съща вода за целия мокет, което би могло по-скоро да го замърси, отколкото да го почисти.

Добре е да използвате някаква четка с изкуствен косъм, която след като изперете мокета да почистите старателно и да оставите някъде да изсъхне на въздух и на слънце. Също така, бихте могли да използвате парцали. Идеално е да се ползва някоя стара дреха, от която просто да режете парчета плат, а след това да и изхвърлите.

Прането на мокета у дома със собствени сили обаче си има и своите доста големи недостатъци. Така например, саморъчното пране обикновено не може да използва толкова много прясна чиста вода, толкова висока температура и толкова силни препарати, като в допълнение му липсва и скорост.

Това оставя възможност да се задържат някои от най-редните и устойчиви микроби в килима, докато ние спокойно си мислим, че всичко е чисто и безопасно и спокойно. Единствено акарите, които са доста голям враг на нашето здраве, могат да намалеят чувствително, но все пак не достатъчно.

Повечето фирми, които почистват килими ходят по домовете, което за мокетите е от много голямо значение. Както казахме преди миг, те не могат да се местя и да се носят на място в някоя почистваща фирма, нито пък в автомивка.

Обикновено фирмата идва в дома ви и за около час (може и повече или по-малко, в зависимост от площта, която трябва да се обработи), след което мокетът ще блести от чистота и ще ухае на свежест.

Това време е несравнимо по-кратко от времето, което се използва при саморъчното почистване. При него можете да прекарате целия следобед, търкайки килима, и то без особени резултати.

Почистващата фирма ще може да изпере мокета със специална техника, която дава по-добри резултати. Освен това, тя ще може да използва по-гореща вода, което ще унищожи допълнително много повече акари и микроби.

Да не забравяме и препаратите, които тези фирми използват. Те са много по-силни и ефективни от тези, които сме свикнали да използваме у дома до сега и които се продават навсякъде в търговската мрежа.

Особено добре е да се разчита на специалистите ако смятате, че килима ви е по-мръсен или ако мислите, че има петна по него, които няма да могат да се изперат. Това ще реши проблемите ви, защото след експертното почистване, вероятността да остане петно е почти несъществуваща.

И няколко думи за финал. Каквото и да изберете, постарайте се максимално. Ако искате да почистите сами, дайте всичко от себе си. Ако пък желаете да потърсите фирма, намерете сериозни специалисти, които са ви препоръчани от близки хора или които предлагат най-добрите условия за вас.

Категории: Полезни благинки

Poltargaista

Ангел Порязов - Poltargaista Друго нямам какво да напиша, засега. ;-)

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *