Отговорът на този въпрос веднага изниква в съзнанието на повечето хора. Въпросът не е труден нали така. Повечето часовници, които познаваме са създадени от метал или силикон например. Но това далеч не изчерпва възможностите относно материалите на изработка. Множество часовници по света са съставени от елементи с интересен произход. Тези материали на изработка могат да бъдат наречени дори екзотични. Тук си говорим за керамика, кристали, дърво или пък дори слонова кост и бивни от мамут.

Да точно така, част от тези материали са предпочитани от някои марки производители дори пред традиционните такива като стомана или злато например. Като българин чуе за керамика, той най-често си спомня за сервиза на баба му от детството. Този за хранене разбира се, или пък за някоя тоалетна чиния. Но този материал е достатъчно добър и предпочитан и в производството на луксозни часовници. Постепенно редица успешни и известни марки производители въвеждат керамиката като съставна част от т.нар. часовникарска индустрия.

Така например марката Радо използва керамика не само в един от своите модели, но и в почти Westarвсички. Като тук обаче не става въпрос за каква да е керамика, а специфична смесена с други вещества, която позволява успешно да се образува корпусът на часовника. Това става по определена сложна технология и предварителна обработка на материала. Същата фирма производител прави и друго революционно открите с един от своите модели. Те решават да използват диамант. Всички сме свикнали да виждаме диаманти в бижутериите. Както знаем, това е едно изключително скъпо украшение, характерно със своя блясък. Но освен това димантът е много здрав. Така корпусът на определен часовник, който е покрит с диаманти след специална обработка се превръща в нещо изключително издръжливо. По този начин, нито високата температура, нито такова налягане могат да се отразят по някакъв начин на часовника. Той се превръща в нещо, което спокойно можем да кажем е напълно неуязвимо. Единственият проблем при такъв часовник ще бъде разбира се неговата цена.

Все още обаче най-много часовници се правят от метал. Безпорно номер едно в тази категория е стоманата, тя е най-предпочитана заради своята здравина. Все пак повечето хора искат здрави и издържащи на удари часовници. Друг метал първенец е и алуминият. Този метал няма такава здравина като стоманата, но благодарение на определени примеси може да се постигне подобно ниво. Характерното при него е , че той никак не е тежък, а напротив, това е изключително лек метал. Това му качество го прави изключително предпочитан от много производители на часовници, които искат да олекотят допълнително своито модели. Алуминият в комбинация с един здрав метал като титан например, който също не е много тежък, се превръща в много добра сплав за изработка на леки, но и здрави мъжки часовници.

G-Shock

Множество други метали също са популярни в часовникарството. Става въпрос за бронз, магнезий и паладий например. Последният е рядко чуван и използван материал, но има интересни характеристики. Така например това е металът с най-ниско тегло от всички елементи, които можем да наречем платинови. Освен това неговата температура на топене е изключително ниска. Друга важна особеност на този материал е, че той изобщо не потъмнява с времето, тоест не взаимодейства с кислорода.

За декорация и обличане на часовинци се ползват също седеф и дърво. Това определено не са традиционни материали за изработка на часовници. Но има някои които са още по-редки. Това са например определени кости от бивните на мамут, животно изчезнало преди десетки хиляди години.  Този материал е доста скъп и специфичен, най-вече защото хем е лек, хем е и твърд.

Top 10 world watches

Производителите на часовници търсят все нови и интересни начини да удовлетворяват и изненадват своите клиенти. Това включва иновативен дизайн на моделите, както и подобни екзотични материали за изработка. Докато всички потребители са доволни, часовникарската индустрия ще се развива все повече и повече.

Категории: Полезни благинки

Poltargaista

Ангел Порязов - Poltargaista Друго нямам какво да напиша, засега. ;-)

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *