Кристално синьо море, безкрайни плажни ивици, безлюдни заливчета, вечери под звездното небе, китни островчета… Плаването с яхта може да ви отведе до всичко това. За няколко дни тя може да бъде вашият идеален дом.

Яхтата е малка и комфортна, но побира всичко от което се нуждаете за едно невероятно пътуване. Каютите са напълно пригодени за живеене – оборудвани са с печка и хладилник, с шкафове и прибори, с маса, с уютни дивани и с легла. Палубата е достатъчно обширна, за да я споделите по време на плаването със семейството или приятелите си.

В Гърция с яхта

И ако все още не сте решили окончателно дали да прекарате почивката си от остров на остров, плавайки с вятъра, си струва да се замислите за възможността да посетите брегове, до които не достига ферибот. Да усетите свободата при всяко отплаване към следващия непознат остров. Да посрещнете следващия ден, който ще носи нови приключения.

В това отношение една от най-предпочитаните дестинации е Гърция – заради хилядите острови, разпръснати в Егейско и Йонийско море. Няколко са островните групи – Цикладски острови, Додеканезки, Саронически, Йонийски, Спорадски. Всяка от тях се отличава се с неповторима природна красота, типична флора и фауна и подчертан колорит.

Богатството на острови е голямо. Именно това усложнява избора за почивка. Но поради географската близост на България с Гърция, една от най-благоприятните дестинации е Спорадските острови или Спорадите, както още са наричани. Те представляват архипелаг в Егейско море. Островите общо наброяват 24 (варират в зависимост от дефиницията), но едва няколко от тях са населени. Бихте могли да достигнете до тях както от полуостров Халкидики, така и от пристанищния град Волос.

Ако предпочетете да започнете своето пътешествие от Волос, ще акустирате първо на остров Скиатос, намиращ се само на 30 км по вода. В сравнение с останалите заселени острови, той е най-малък, но туризмът тук е добре развит. В летния сезон, единственото градче Скиатос се оживява от хиляди туристи.

Неповторимата природа, съчетаваща в себе си десетките плажове, кристално чистите води на Егейско море и планинския релеф, създава усещане за едно райско кътче насред морето. Усещане, което се засилва от изобилието на борови гори в северната част и маслинови дръвчета в южната.

Сградите тук отразяват съвсем точно традиционния стил на гръцките острови – бели къщи с пъстри дървени первази и много цветя. Улиците през лятото кипят от живот. Всичко тук ви помага да се потопите в местната атмосфера, а главната улица „Пападиамантис“ дава много възможности да отнесете малък спомен от това средиземноморкo приключение у дома.

Това е един древен остров, съществуващ още от времето на траките. Въпреки богатата история, културното наследство е малко. На острова, но извън града, се намира манастирът „Света Богородица“. Тук е измислен първоначалният вариант на гръцкото знаме – бял кръст на син фон и тук е подготвяно гръцко въстание, решаващо за освобождението на Гърция.

С яхта в Гърция

Други забележителности на които трябва да отделите внимание, докато плавате с яхта в Гърция са: старото и новото пристанище, вятърната мелница – ресторант, двете църкви, разположени на два различни хълма, както и къщата-музей на писателя Пападиамантис, чието име носи главната улица на града.

Разбира се, очарованието на острова не приключва с това. Плажната ивица, разположена в подножието на хълмовете, разкрива цял един невероятен свят. Тук ще намерите всичко – от населени плажове, предлагащи удобство, обсипани с барове, таверни и хотели до безлюдни заливчета с чисти тюркоазени води и различни скални образувания.

Следващата дестинация е остров Скопелос. Той е най-зеленият остров сред Спорадите. Многобройните борови гори и милионите маслинови и смокинови дръвчета придават живот на хълмистия релеф. И тук оживените от туристи плажове предлагат множество атракции, а пустите и спокойни заливчета напомнят за изгубено райско кътче.

Двата главни града – Скопелос и Глоса, заслужават вашето внимание. Основното пристанище се намира в Скопелос. Тесните улички, виещи се из града и характерните бели гръцки къщи, изпълват атмосферата с типичната за островите красота. Заслужава да се спомене и фактът, че на тези 96 кв.км големина има построени 360 църкви. А манастирът „Агиос Йоанис“, разположен на върха на скала е известен още като сватбената църква от филма „Мама Миа“. Именно този филм разкрива красотата на острова пред света и го превръща в желана дестинация.

Един от най-красивите и впечатляващи плажове тук е Панормос. Това е естествено пристанище, което се намира в южната част на острова, бихте могли да го посетите на връщане по път за гр. Волос.

Този живописен залив е пристан за много туристи и това личи от множеството яхти, акустирали тук. И има защо. Макар плажът да е пясъчно-чакълест, пейзажът ще ви остави без дъх. Заслужава си да прекарате точно тук една незабравима вечер под лунната светлина.

Друг очарователен остров, част от Спорадите е Алонисос.

Той е по-голям от предходните, но е най-слабо обитаем. Мястото, на което можете да пуснете котва е живописното пристанище Патирити. И на този остров боровите гори и кристалните води не липсват, а белите къщи продължават да напомнят за неповторимата гръцка атмосфера. Освен флората, фауната също впечатлява и то най-вече със застрашения от изчезване Средиземноморски тюлен монах. Това очарованетелно животинче може да бъде видяно както тук, така и на остров Скопелос.

Въпреки голямата площ на Алонисос, само южната част е заселена. Северната е почти безлюдна. Туризмът е по-слабо развит, но не липсват типичните кафенета и таверни. Все пак мястото създава усещане за уединение, отчасти то се дължи на многото самотни плажове. За водите им са характерни едни от най-големите дълбини на Егейско море.

С яхта в Гърция

От историческа гледна точка местността също е интересна. Сред забележителностите са: запазената крепостна стена от времето на Византия, църквата, оцеляла след голямо земетресение от преди пет века, както у оръдията на труда, считани за най-старите останки от човек в Егейско море.

Ако и след всичко това ви се прииска да се отдалечите още малко от цивилизацията и да се полюбувате мълчаливо на чудната природа, то може да се отправите към остров Кира Панагия. Той е най-малко известен и най-слабо посещаван. Освен това е и най-северен. Почти безлюден, той има един единствен обитател, който е монахът от манастира „Кира Панагия“.

Това е мястото на което можете да се насладите на усещането да сте сами на пустинен остров.

Една седмица ще е напълно достатъчна за да посетите красивите Споради и да отнесете у дома неповторим спомен за цял живот, но и желание за завръщане отново.

Категории: Полезни благинки

Poltargaista

Ангел Порязов - Poltargaista Друго нямам какво да напиша, засега. ;-)

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *