Всички знаете колко са важни гумите за безопасността при шофиране, затова изборът на правилните гуми съвсем не е лека задача. За това и много хора предпочитат да не се занимават с тази досадна работа и карат своя автомобил в сервиза и каквото майстора реши и избере. В случай обаче, че сте от другия тип хора, които искат да бъдат добре информирани и сами да избират…

Заедно с екипа специалисти в търговията и монтажа на автомобилни гуми – Ogi.bg сме ви подготвили кратко ръководство, което да ви улесни да вземете най-правилното решение. Всичко, което трябва да знаете за автомобилните гуми се свежда до определяне на точния им размер, техния тип и идентифицирането на качеството им.

Определете размера на гумите

Първото нещо, което е необходимо да направите е да определите точния размер или диаметър на гумите. Диаметрите, в които се предлагат гумите са от 13 до 22 инча.

Но как да разберете, кой е подходящият за вашия автомобил?

Единият от начините да определите точния диаметър на вашите гуми е да го потърсите на информационната табелка от вътрешната страна на шофьорската врата. Така ще знаете кой е диаметърът конкретно за вашето превозно средство указан от производителя.

Другият начин е да проверите какъв е диаметърът на настоящите ви гуми. Това става като потърсите съчетанието от букви и цифри на страничната стена на гумата. То изглежда ето така: 215 / 65 R15. Диаметърът на вашата гума в инчове е последното число в тази серия или 15. Виждате ли, че не е толкова трудно да разберете какъв размер гуми са ви необходими и така да стесните изборът си доста бързо.

Изберете типа на гумите

След като сте разбрали какъв е размерът, следващата стъпка е да разберете какъв е типът на гумите, от които се нуждаете.

Според типа си гумите биват: всесезонни, зимни, гуми за ефективност, летни и други. Ние ви предлагаме кратко описание на всеки тип, а вие сами решете кой е най-подходящият за вас в зависимост от вашето местоположение и начинът ви на живот. Повечето типове гуми са подходящи за различните превозни средства, като автомобили, камиони, минивани, ванове и кросоувъри.

  1. Всесезонни гуми

Те са създадени и са подходящи за всички сезони. Конструирани са за гладко и спокойно шофиране, за икономия на гориво и имат дълъг живот на протектора. Но тъй като са създадени да се справят с всички сезони, те не са подходящи за екстремно шофиране и време. Всесезонните гуми са предназначени за места с мека зима, тъй като не могат да се справят със сериозни температури под нулата, лед и сняг.

Наръчник за избор на гуми за вашият автомобил

  1. Зимни гуми

Зимните гуми са произведени от специална гума, която не се втвърдява при ниски температури и осигуряват значително сцепление при лед, киша и сняг. Ако живеете някъде, където има дълги и студени зими, то зимните гуми са идеалното решение за вас.

  1. Гуми за ефективност

Те са специално предназначени за шофьори, които обичат високите скорости и ефективността. Предпочитани са за състезания, но основният им недостатък е, че протекторът им се износва твърде бързо и не са толкова издръжливи както останалите видове гуми. Често ще ги видите на спортните автомобили.

  1. Летни гуми

По принцип летните гуми са тези, с които можете да шофирате три сезона, но не са за предпочитане в студено време и сняг. Те осигуряват отлично сцепление на мокра настилка и това ги прави идеални за пролетните дъждове и летните гръмотевични бури. Мекият им каучук обаче се втвърдява, когато температурите паднат под нулата и това ги прави неподходящи за шофиране през зимата.

  1. Гуми за всички терени

Ако обичате да шофирате извън града, гумите за всички терени са идеални за вас. Те са създадени да се справят с всякакви повърхности, като: кал, пясък, скали, а също така и изглеждат доста тежки. Тези гуми могат да се справят добре и с асфалтирания път. Качете се с тях на магистралата и се насладете на комфорта, който те ще ви предложат.

  1. Гуми за пътуване

Те са висококачествени и конструирани така, че да бъдат оценени от хората, които харесват гладкото и комфортно шофиране. Предлагат надеждност, дълъг живот на протектора и гарантират минимален шум. Повечето гуми за пътуване могат да се справят с типичните влажни и сухи условия, но не са подходящи за сняг, ниски температури и други екстремни метеорологични условия.

  1. Гуми за кални терени

Те са подходящи за шофиране на меки повърхности, като кал и пясък и са по-агресивният брат на гумите за всички терени. Дълбоката и здрава шарка на протектора им създава голямо сцепление дори и на най-меките терени. Интензивният им дизайн е идеален за офроуд, но не е подходящ за нормалните пътища.

  1. Резервни гуми

Те са тези, които винаги идват на помощ на шофьорите, когато се случи нещо неочаквано на пътя. Когато избирате резервна гума вие имате възможност да вземете такава, която е с размера на останалите ви гуми или с компактен размер.

Гумата с вашия размер е просто петата гума във вашия автомобил. Поставете я в колата си и я използвайте, когато някоя от останалите се увреди, така вие правите инвестиция в дългосрочен план.

Компактната гума е временно решение. Тя ще заема по-малко място в колата ви, но не може да се справи с високите скорости и неблагоприятните условия на пътя.

Изберете правилните гуми за вас

След като вече сте избрали размера и типа на вашите гуми остава да помислите и за специфичните качества, които предлагат гумите, като: цена, външен вид, марка и т.н. С други думи е време да направите избор на най-добрата гума сред най-добрите.

Много от шофьорите предпочитат да се придържат към гумите, с които са закупили колата си. В крайна сметка щом нещо работи, не го променяйте.

Категории: Полезни благинки

Poltargaista

Ангел Порязов - Poltargaista Друго нямам какво да напиша, засега. ;-)

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *