Безвъздушната система за пръскане на бои дава гладък слой покритие върху повърхности, което практически е невъзможно да се постигне с помощта на четка или валяк.

Въведение в безвъздушното боядисване

През 1892 г. се смята, че Франсис Дейвис Милет е първият човек, който измисля устройство за боядисване с Едуард Сиймор, като превръща тази техника в аерозолна форма. В днешно време съществуват редица различни системи за боядисване чрез пръскане, но могат да бъдат разделени на два вида, въздушни пръскачки и безвъздушни пръскачки.
Въздушните пръскачки изтласкват сгъстен въздух в течната боя, за да го разбият на малки капчици. Това е известно като пулверизиране, което също може да се постигне чрез изпомпване под високо налягане на течността през малка дюза и този метод се използва при пръскане без въздух, така нареченият безвъздушен способ.

Има широко разнообразие от безвъздушни машини за пръскане на боя на пазара, но всички те имат общи черти. Основното понятие за безвъздушната пръскачка за боя е просто помпа, която засмуква флуида от съда с материал и под високо налягане изтласква боята към маркуча и пистолета за разпръскване. Безвъздушният пистолет е един от най-важните елементи в цялостната окомплектовка на такъв тип оборудване. В зависимост от видовете бои (латекс, фасаген, блажни и т.н.), съответно се работи с различен размер реверсивна дюза, която се характеризира с бързо самопочистваща функция в случаи на запушване само с едно завъртане. Дюзата създава струя под формата на „метла“ и пулверизира материала без въздух. От нея зависи формата на струята, а от размера на дюзата и налягането на машината се определя дебита на боята.

Как работи една машина за безвъздушно боядисване?

Принципът е на база вискозитет и повърхностно напрежение, които нагнетяват течностите и атомизацията ги разпръсква на мъгла от капчици под формата на струя, вместо да се получава изливане на течност. При системите за боядисване без въздух, енергията, произведена от високото налягане, която се акумулира в боята, е достатъчно голяма, за да се постигне пулверизиране.

Боята се изтласква през маркуч, а след това от малък отвор (дюза) в края на пистолета, където излиза в непрекъснат поток при изключително високо налягане. Въпреки това, когато дойде в контакт с въздуха, тя се разпръсква на много малки капчици.

Размерът на отвора в дюзата определя количеството на течността, която излиза от пистолета, както и формата на струята. Съществуват редица размери дюзи за контрол на пулверизирането, което води до различни струи и обем флуид на разпръскване.

Безвъздушен пистолет за боядисване и реверсивна (самопочистваща) дюза

Широка гама пистолети и дюзи обикновено могат да се използват с една безвъздушна система, но те са взаимозаменяеми и с голямо разнообразие на пазара. Класифицират се според размера на отвора им и ъгъла на пръскане. Важно е да изберете най-добрата за заданието дюза, в противен случай дебелината на нанесеното покритие може да бъде прекалено голяма или твърде малка. След като изберете най-подходящия размер за вашата работа, се уверете, че машината за пръскане на боя е съвместима с нея.

По принцип изборът на дюза се определя от използваното покритие. Малките размери се използват за леки покрития като грундове, блажни бои, антикорозионни покрития с нисък вискозитет, докато плътни покрития като латекс и фасадни бои изискват по-големи размери. Ако повърхностите са подготвени правилно и операторът е квалифициран, правилният спрей ще доведе до най-висококачествено покритие на боядисваната повърхност.

Всички реверсивни дюзи ще се износят с течение на времето. Основната причина за износването им е, че всички покрития се състоят както от течности, така и от твърди частици, а твърдите частици са абразивни. Нивото на абразия е частично определено от размера на тези твърди частици, суспендирани в покритието, но също така някои произведени бои са просто по-абразивни от други и латексът е един от тях. Добрият разпръскващ накрайник е направен от волфрамов карбид, който е силно устойчив на абразия.

Основното показание, че калибрираният отвор на накрайника е износен, е промяна в структурата на спрея. Ако дюзата е износена, струята става по-тясна, и съответно отвора става по-голям. Когато тази разлика възлиза на повече от 25%, накрайникът за пръскане трябва да се смени. Ако не бъде заменен, финалът няма да бъде с такъв добър резултат и значителна част от боята и труда ще бъдат изхабени.

За да осигурите възможно най-дълъг срок на дюзите:

 • Прецеждайте през фина мрежа, за да отстраните всички големи бучки и твърди частици, които водят до износване.
 • Уверете се, че филтрите са с правилния размер.
 • Използвайте възможно най-ниското работно налягане, за получаване на желаното покритие.
 • Почиствайте всички филтри на системата, след като приключите с боядисването.
 • Почиствайте дюзите с мека четка. Не използвайте остри предмети за почистването им.

Безвъздушни помпи за прискане на боя и видове двигатели

В зависимост от типа на двигателя тези машини за боядисване се категоризират в три основни типа: електрически, пневматични и бензинови. Безвъздушните помпи, които са с електрическо задвижване, обикновено имат електродвигател, свързан с бутална или мембранна помпа. Моторът генерира непрекъснато въртене чрез колянов вал или ексцентрик и свързващи бутала, където това движение се прехвърля към помпата. При буталните помпи датчик или сензор за налягане контролира активността на двигателя, който е адаптивен в цифрово контролираните безвъздушни агрегати. При мембранните помпи, хидравличен клапан контролира предварително зададеното налягане.

Безвъздушни машини за боядисване и видове помпи

Бояджийските машини са проектирани обикновено с мембранни, бутални или хидравлично-бутални помпи.
Основната цел е да се осигури равномерно протичане на течност под високо налягане през маркуч, прикрепен към пистолет. За да се постигне това, всички помпи са снабдени със смукателни и изпускателни клапани и бутало или мембрана подаващи боята през машината.

Безвъздушните машини за пръскане с боя могат също така да бъдат подпомогнати с въздух, така наречените air-assisted airless системи. Тъй като помпата доставя течност през системата при по-ниско налягане (100-120bar), отколкото чисто безвъздушните агрегати, боята е само частично атомизирана. Общото разпръскване се завършва чрез добавяне на малко количество въздух в дюзата. Този метод изисква специален пистолет air-mix airless (безвъздушно нанасяне с въздушна асистенция). Предимствата на този метод са, че структурата на разпръскване е по-фина, по-атомизитрана от безвъздушния способ и има по-добър коефициент на трансферираната боя върху детайла което води до по-малко разпрашаване, респективно до по-малки загуби на материал. Покритието е по-тънко и с по-високо качество. Този тип оборудване се използва най-вече в мебелната промисшленост за лакиране на мебели и прецизно боядисване на автомобилни и други детайли от дърво, метал и пластмаса.

Системите с въздушно и хидравлично задвижване имат линейни мотори, които са най-ефективни и изискват въздушен компресор или хидравлична помпа. Хидравличните машини за боя са електрически или бензинови. Тези два вида двигатели водят до по-равномерно регулиране на налягането, като буталото се движи с еднаква скорост.

Рейтинг – Airless машини за боя

Съществуват различни критерии, които се използват за класифициране на безвъздушните машини за пръскане. Те включват броя на пистолетите придружаващи системата и максималния размер на дюзата. Дебитът литри в минута (л/мин) измерва скоростта на потока по отношение както на производителността на помпата, така и на размера на разпръскващия отвор.

Измерването на налягането в (bar) или (psi) също може да се използва като начин за класифициране на машината за безвъздушно боядисване, където течността се изтласква при изключително високо налягане до 3300 psi. (227 bar). Повечето помпи използват 300 psi (20 bar) до 7500 psi (517 bar), което се изразява в налягане от 2 100-51 700 kPa (килопаскал). Това налягане е необходимо за разпръскване на течността. Струва си да се напомни, че работното налягане в дюзата е повлияно от размера и, дължината на маркуча и вискозитета на използваното покритие.

Конската мощност (к.с.) се отнася за работата на двигателя, задвижващ безвъздушната система като съществува гама от безвъздушни двигатели. Може би е изкушаващо да се избере най-големият мотор, допускайки, че това означава повече мощност на машината, която ще издържи по-дълго във времето, но това не винаги е така, когато говорим за машината за боядисване, освен ако тя не е предвидена да пръска и други по-тежки материали като фини шпакловки и хидроизолации. Когато говорим единствено за машина, която е проектирана да пръска само бои, е добре тя да бъде възможно най-лека, компактна и лесно преносима от един обект на друг.

За по-голяма гъвкавост повечето безвъздушни дюзи са взаимозаменяеми. Размерът на накрайника трябва да бъде избран в зависимост от това, дали машината е в състояние да поддържа необходимото налягане, за да се извърши пулверизирането.

На всяка дюза е обозначен размера и. По-малките са подходящи за пръскане на лакове и грундове, малко по-големи за емайл лак и по-големи за латексови и фасадни бои. За най-вискозните покрития за вътрешни и външни повърхности, се препоръчват най-големите дюзи предвидени за тази цел.

Защо е най-добре да използвате безвъздушна машина?

 1. Машините за безвъздушно боядисване са идеални за пръскане на боя на място, защото могат лесно да се транспортират. Моторите не са твърде тежки, тъй като те обикновено са по-малко от 1 к.с. Разбира се, има и такива, които са с по-голяма мощност до 2200W и са предвидени за по-тежки бои.
 2. Тази техника е много гъвкава, тъй като може да се използва в интериорa и екстериорa на разнообразни видове проекти за боядисване на стени и тавани в жилища и сгради, както и за боядисване на метални конструкции, облицовки, врати и др.
 3. Ако искате бързо да завършите проекта, тогава методът за избор е безвъздушно пръскане. Боята може да се нанася до четири пъти по-бързо, отколкото с четка и валяк. Това може да спести до 75% от работното време.
 4. С безвъздушната техника не сте зависими толкова много от метеорологичните условия тъй като големи повърхности могат да бъдат завършени изключително бързо. Мениджърите на проекти не трябва да чакат много поредни слънчеви дни, за да планират външни проекти като боядисване на покриви.
 5. Не само скоростта на боядисване е по-голяма, а и финалния завършек на повърхностите е значително по-качествен от боядисването с валяци или четки.
 6. Еднородният слой боя, произвеждан от безвъздушното боядисване, е идеален за груби, и текстурирани повърхности, като например минерална, силконова или варова мазилки.
 7. Понякога само с едно минаване с пистолета, покритието се получава достатъчно плътно, така че да не са нужни толкова много слоеве, както при други методи.
 8.  Пръскането без въздух дава безупречно покритие.
 9. За разлика от електростатичния метод, който не е подходящ за всички бои на водна основа, всеки тип течност може да бъде нанесен с помощта на безвъздушен пистолет.
 10. Тъй като безвъздушната пръскачка прилага много „мокро“ покритие, това води до добра адхезия и е по-малко вероятно покритието да се компроментира и е по-вероятно да продължи дълго време.

Какви са недостатъците на използването на машината за пръскане на латекс?

Не всички фини капки боя се придържат към повърхността при боядисване с безвъздушна пръскачка. Голяма част от покритието завършва с пръскане във въздуха. Всъщност около 20-40% от капчиците на боята не достигат до повърхността, за която са предназначени. Това е загуба на боя, която следователно е парична загуба, но времето, спестено в труд компенсира тази цена, ако боядисаната площ е достатъчно голяма.

Въпреки това, overspray (прекалено разпрашаване, отблъскване на боята от повърхността) означава, че когато боята се движи във въздуха, тя може да се прилепи към всички близки повърхности, които очевидно трябва да бъдат защитени. Това води до допълнително време и усилия, необходими за покриване и маскиране на съседни елементи и повърхности, за да се предотврати тяхното покритие с нежелана боя.

Отнема време и за почистване на безвъздушната система след употреба. Боята трябва да се измие от помпата, маркуча и филтрите. Освен това самата машина, пистолетът и неговите компоненти (дюза, дюзодържач) трябва да се почистят. Ако използваното покритие е базирано на солвентна основа, тогава са необходими разтворители за почистване на системата и те трябва да бъдат закупени и съхранени.

Машина за боядисване

Машина за безвъздушно боядисване

Машина за боядисване цена

В днешно време на пазара могат да бъдат закупени най-различни брандове и модели безвъздушни системи за пръскане на боя. Когато купувате бояджийска техника, винаги се интересувайте за стойността на резервните части и поддръжката на тази машина. Също така цената на оборудването зависи от това за какъв вид дейност (за малки, средни или за големи обекти) ще бъде използвано. Не винаги най-известната марка безвъздушни машини е най-добрата. Световните производители на такова оборудване обикновено поддържат добро качество в началото на производството и след това го понижават като разчитат единствено на името и добрия имидж на бранда в миналото. Купувайте машини за безвъздушно боядисване само от специализирани центрове и магазини, където можете да получите професионално мнение за работа, почистване и поддръжка на вашата техника. Не търсете най-евтиното и не мислете, че най-скъпото е най-доброто решение. Бояджийските машини като цяло не са евтини, те изискват поддържане, което може да струва пари, но общите разходи за притежаването на такава машина са нищо в сравнение с печалбата, която тя ще Ви донесе, не само в производство, но и в спестено време.

Как да пръскате боя с помощта на безвъздушна система?

Преди да използвате машината за боядисване, трябва да се уверите, че е чиста. Всяка безвъздушна система е снабдена със смукателен филтър (където течността влиза в системата) и почти всяка има сменяеми филтри към помпата и пистолета. Всички те трябва да са чисти. Филтрите лесно могат да бъдат запушени с покрития съдържащи твърди частици като пясък, затова най-добре е да ги прецедите добре с помощта на филтърна торба или фина мрежа преди употреба.

Помпата трябва да се обмокри преди да започне същинското боядисване. За да направите това, поставете по-малкия маркуч (байпасния) в контейнер за отпадъци, а смукателната тръба в кофа с вода или разтворител ( ако боята, която ще пръскате е на солвентна основа). Поставете клапана в позиция на обезвъздушаване. Увеличете налягането, докато промиващата течност започне да изтича през байпасния маркуч към кофата за отпадъци.

След това поставете кофа с боя на мястото на контейнера с промиваща течност и повторете по-горните действия. Важно е да се уверите, че в малкия маркуч няма въздушни мехурчета, така че оставете боята да тече, докато мехурчетата въздух изчезнат. Това трябва да отнеме около трийсет секунди.

Отстранете дюзата и дюзодържача от пистолета и го задръжте над контейнера за отпадъци, със предварително стиснат спусък. Завъртете клапана на позиция“спрей“. Веднага след като боята протече равномерно, пуснете спусъка и го заключете.

След това налягането трябва да бъде освободено. Изключете захранването и завъртете клапана за пръскане в положение „prime“. Задръжте пистолета върху контейнера за отпадъци, преди да издърпате спусъка, което ще освободи налягането. След това заключете спусъка.

За да монтирате дюзата, първо разхлабете дюзодържача на пистолета и след това поставете накрайника за пръскане и го затегнете. След това налягането трябва да бъде настроено, защото твърде малко налягане ще доведе до неправилна структура на разпръскване, а прекалено високото налягане ще увеличи количеството на боя и ще доведе до свръхразпръскване, както и по-бързо износване на дюзата. За да проверите налягането, уверете се, че вентилът за пръскане е завъртян на „спрей“, след което проверете качеството на струята. Налягането ще трябва да се увеличи, ако моделът на пръскане има неравности или одебеляване в двата края на ивицата върху боядисваната повърхност.

Техники за боядисване чрез безвъздушно пръскане

Безвъздушното боядисване създава известно количество свръхразпръскване, така че всички предмети и повърхности, които предпочитате да останат невредими, трябва да бъдат покрити с найлон, фолио и тиксо.

Винаги е добра идея да помислите как ще се справите с действителното преди да започнете. За първия ход на боята, насочете пистолета към стената или тавана, които ще боядисвате, започнете движение с ръката (хоризонтално или вертикално) и след това стиснете спусъка.Пускането на спусъка в двата края на маховете, ще предотврати натрупвания на дебели слоеве в началото и края на всеки ход.

По време на пръскането дръжте пистолета перпендикулярно към повърхността и не го накланяйте докато боядисвате. Дръжте пистолета на около 30 – 40 см от повърхността, освен ако не използвате изключително големи дюзи, в който случай ще трябва да се придвижите назад. По време на всяко преминаване, местете пистолета в прави хоризонтални линии по повърхността, а не в дъга, докато пистолетът е перпендикулярен на повърхността. Движете пистолета стабилно и равномерно и спирайте движението на ръката само след като освободите спусъка.

За равномерно гладко покритие експертите са съгласни, че техниката на припокриване е най-успешната. За всяка нова ивица насочете средата на дюзата към края на предишната и припокрийте всеки боядисан участък с около 50%.

Различните елементи изискват различни подходи. Когато пръскате големи пространства, включително окачени тавани, започнете да пръскате някой от външните ръбове и след това да се придвижите към средата. При боядисване на средни архитектурни особености като ролетни щори подобна ефикасна стратегия работи, затова започнете пръскане на ръбовете отгоре първо и след това се преместете към средата. С по-малки врати, започнете с пръскане на краищата, след което изпръскайте един слой нагоре и надолу вертикаално, а след това още един слой наляво надясно хоризонтално.

Каквото и да се боядисвате, ще се постигне превъзходно покритие чрез пръскане на няколко тънки слоя, вместо на един дебел, така че не боядисвайте твърде бавно.

Какво да правим и какво не при безвъздушното боядисване

 • Покрийте всички повърхности, които няма да бъдат боядисани, за да предпазите от пръски боя подовете, осветителните тела, превключвателите, вратите, пожароизвестителните аларми и т.н. При боядисване навън мъглата може да се разнесе от вятъра, затова е важно да защитите съседните повърхности.
 • Уверете се, че разполагате с подходящите ЛПС (лични предпазни средства), тъй като ще бъдете обвити с фина мъгла от боя. Носете работно облекло, предпазни очила и противопрахова защитна маска по време на пръскането.
 • Ако пръскате вътре, уверете се, че работната площ е добре вентилирана.
 • Винаги четете ръководството, което се доставя с машината.
 • Поставете масло за смазване в буталната помпа, преди да използвате машина за боядисване без въздух.
 • Освободете налягането, преди да поставите дюзата в пистолета, след като приключите с боядисването и преди да почистите безвъздушната система.
 • Разбъркайте добре материала преди пръскане и отстранете при необходимост твърдите частици с филтър или фина мрежа.
 • Не покривайте помпата с нищо, защото въздухът трябва да може да циркулира около нея.
 • Не поливайте машината с вода и/или разтворител
 • Спазвайте мерките за безопасност и внимавайте при работа с безвъздушна машина за боядисване. Безвъздушните пистолети могат да причинят сериозни наранявания при инжектиране, тъй като течността излиза от дюзата при изключително високо налягане.
 • За да се сведе до минимум свръхразпрашаването, използвайте възможно най-ниското налягане за пулверизиране.
 • Не накланяйте пистолета в различни посоки (както при боядисване с бояджийски пистолет в камера) когато пръскате безвъздушно боя, тъй като това ще доведе до неравномерно покритие на боята върху повърхностите и до прекалено голямо количество боя във въздуха.
 • Когато не пръскате, уверете се, че спусъка е заключен, а налягането освободено.
 • Редовното почистване и поддръжка на безвъздушното устройство за пръскане на боя ще предотврати проблемите, тъй като запушването е най-често срещаният проблем и засъхналата боя може да повреди помпата. Следователно, уверете се, че филтрите и дюзите се поддържат чисти и се използват правилните размери.

За повече информация и професионални съвети – обърнете се към специалистите от Серафимов Системс.

Категории: Полезни благинки

Poltargaista

Ангел Порязов - Poltargaista Друго нямам какво да напиша, засега. ;-)

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *