Имате проблем с акумулатора? Автомобилът ви трудно пали дори и в топло време? Определено проверете дали акумулатора ви няма нужда от презареждане, ако и това не помогне тогава ще се наложи да го замените с нов. Ако до сега не ви се е налагало да проверявате или сменяте вашия акумулатор, то вероятно тази задача ще ви се стори адски трудна. Всъщност този процес не е никак сложен, нито трудоемък и вие спокойно ще можете да се справите, ако знаете стъпките, които трябва да следвате.

Ние ще ви помогнем като споделим с вас именно точните стъпки при смяна на акумулатор.

Избор на нов акумулатор

Първото и най-важно нещо е да изберете нов акумулатор, с който да замените стария и неработещ вече такъв. За целта ще ви е необходимо да знаете какъв модел трябва да бъде, с колко капацитет и пусков ток, така че да бъде подходящ за вашия автомобил. Можете да откриете голямо разнообразие от акумулатори в интернет. Има онлайн магазини като veber.bg, където, освен да изберете нов и с гарантирано немско качество акумулатор, можете да върнете стария за рециклиране и да получите отстъпка от цената на новия.

Смяна на акумулатор

Създаване на сигурна работна среда

Паркирайте автомобила си на равна повърхност и на безопасно разстояние от трафик, искри или открит пламък. Дръпнете ръчната спирачка. Не пушете, когато извършвате тази дейност и внимавайте около вас да не се пуши. Не забравяйте, че токовия удар не е единствената опасност. Акумулаторът съдържа сярна киселина във вид на електролитен разтвор, който е силно корозивен и произвежда запалим газ водород. За ваша безопасност сложете ръкавици и предпазни очила.

Извадете запалката и в нея поставете пазител на паметта

Ако разполагате с устройство наречено пазител на паметта е добре да го използвате и да го включите в запалката, за да запазите ПИН кодовете и настройките за радиото и навигационните ви системи от изтриване след изключване на акумулатора. Ако не разполагате с пазител на паметта уврете се, че знаете всички ПИН кодове на вашето електрооборудване, преди да започнете. Проверете ръчно вашия автомобил, кои устройства ще бъдат засегнати от изключването на акумулатора.

Отворете капака на автомобила

След отваряне на капака го подпрете, за да се запази отворен. Имайте предвид, че не на всички автомобили акумулатора се намира под предния капак, той може да бъде в багажника или под задната седалка.

Намерете акумулатора

Обикновено акумулатора се намира под предния капак на автомобила. Той представлява правоъгълна кутия с два кабела към нея. При някои автомобили като BMW акумулаторът е разположен в багажника, при други марки той може да бъде под задната седалка или във вътрешността на калника на отвора на колелата при някои модели Chrysler, от където е много трудно да се извади.

Идентифицирайте акумулатора

Намерете положителните и отрицателните му клеми. Положителната клема е в червен цвят и е отбелязана със знак плюс (+), а отрицателната е черна или синя и е отбелязана със знак минус (-).

Прекъснете отрицателната клема

Освободете отрицателната клема с гаечен ключ и поставете кабела далеч от нея. Ако кабелите не са обозначени надпишете ги, за да не се объркат и да съсипете електрическата система на автомобила си. Изключването на отрицателната клема преди положителната е важно, защото може да се предизвика късо съединение.

Прекъсване на положителната клема

По аналогичен начин изключете и положителната клема.

Премахване на акумулатора на автомобила

Развийте държача на акумулатора и премахнете всички болтове и скоби, които го държат. Внимателно го извадете от колата. Не забравяйте, че той може да тежи от 13.5 до 27 килограма.

Сложете новия акумулатор

  1. Почистете краищата на кабелите и мястото, на което лежи акумулатора. Може да използвате разтвор от сода за хляб и телена четка. Ако има някаква корозия на краищата на кабелите помислете за ремонта им или смяна от механик. Подсушете ги, преди да преминете към следващата стъпка.
  2. Поставете новия акумулатор, на мястото на стария и сложете клемите на правилните места, като първо включите положителната клема. Свържете всички винтове и скоби, които го държат на мястото му.
Категории: Полезни благинки

Poltargaista

Ангел Порязов - Poltargaista Друго нямам какво да напиша, засега. ;-)

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *