За да станете добри градинари ние ви съветваме, да си водите стриктно записки за дейностите, които извършвате във вашата градина. Е, не ви казваме да го правите на всеки час, но поне веднъж в седмицата си записвайте основните неща, които сте извършвали, както и обобщена информация за времето през конкретния сезон, кога цъфтят растенията и кога зреят техните плодове. Дори сега това да ви се струва несериозно, ще видите, че то ще ви помогне много във времето, когато преглеждате записките си и ще си спомните, например: Розовите или червените домати зреят по-рано, през коя седмица сте посели сортовите семена за червения пипер миналата година и дали лукът тази година да не го посеете по-рано.

Тъй като в градината си няма да засадите само едно растение, а ще са най-малко 20-30 различни вида, графикът ще ви е от голяма полза, но имайте предвид, че всяка година ще ви се налага да правите корекции по него, с цел да подобрите качеството на реколтата си. Ако сте объркани и се чудите, от къде да започнете ние ще ви предложим с няколко стъпки, които да следвате, за да направите свой собствен график за засяване на семената във вашата градина.

1. Стъпка: Сортирайте пакетчетата си със сортови семена

Преди да помислите за засяване на разсад вие трябва да разполагате с качествени семена. За целта ако не сте си купили трябва да го направите възможно най-скоро. Всеки добър земеделец държи на качеството, затова ние предпочитаме да купуваме нашите сортови семена от агроаптека Иван Чавдаров, където се предлага наистина голямо разнообразие от селектирани качествени семена.

След като сте закупили всичко необходимо, разделете пакетчетата със семена в зависимост от това дали ще ги посеете директно в градината или ще направите разсад от тях в закрито помещение.

В купчинката ви на открито ще бъдат повечето зеленчуци, като: грах, боб, царевица, репички, моркови, цвекло, маруля, спанак, пъпеши, краставици и тиква. Опаковайте тази купчинка от пакетчета с тиксо и я поставете настрани.

Повечето едногодишни цветя и билки също ще бъдат причислени към тази купчинка, но ако климатичните ви условия не позволяват това посейте някои от тях на закрито, за да се радвате на невероятните им цветове по-късно.

А сега е време да обърнем по-специално внимание на купчинката със сортови семена, които ще посеете на закрито. Започнете да четете внимателно етикетите на пакетчетата. За съжаление ще откриете, че инструкциите са доста неясни, а градинарите щяха да се справят много по-лесно, ако фирмите, които предлагат семената предоставят по-конкретна информация, но изречението, което трябва да откриете е:

„За най-ранно цъфтене или производство на плодове, започнете от 6 до 8 седмици преди датата на последната слана“.

Сортирайте пакетчетата в нови купчинки за 5, 7, 9 седмици.

Сортови семена

На някои от пакетчетата, особено за трайните насаждения ще липсва това изречение, а ще е оказано само времето, за което семената се очаква да покълнат. Ако това е всичко, което откривате към времето за поникване добавете 6 седмици и поставете пакетчето от сортови семена в съответната купчинка.

Ако на пакетчето не е посочена никаква информация посейте семената 6 седмици преди датата, на която сте решили да засадите растенията на открито. Тук идва на помощ и вашият график, в който да отбележите, кои растения са пораснали прекалено много или пък са твърде малки по време на засаждането, за да можете следващата година въз основа на тези ваши бележки да направите корекция за времето на засяване на сортовите семена.

2. стъпка: Създаване на графика

Започнете създаването на графика за засяване, като откриете кога е последната дата на слана във вашия район. Сега просто изчислете датите на засяване, като отброите датата на последната слана в едноседмични стъпки. Ако например последната дата на слана във вашия район е 15 май, връщате 4 седмици назад и датата е 15 април, още 11 седмици и датата е 26 февруари и така нататък.

След като изчислите точно всички дати вече е много лесно, просто напишете, на която седмица съответстват върху пакетчето със сортови семена. И когато дойде времето за засяване вземете правилното пакетче и посейте семената от него.

3. Стъпка: Извършване на корекции:

Вие вече имате един страхотен график, който стриктно да следвате, въпреки това обаче има няколко причини, поради които може да се наложи да направите корекции в него.

  • Засейте по-рано

На семената ще им отнеме по-дълго време да покълнат, а растенията ще растат по-бавно, ако температурата на въздуха и почвата са по-хладни. Ако планирате да засеете семената в по-хладно мазе или стая, най-добре е да смените датите на засяване със седмица или две по-рано.

Ако имате парник или оранжерия спокойно можете да посеете нежните сортови семена няколко седмици по-рано от последната слана, просто пребройте назад, за да получите точната дата и посейте семената.

  • Засейте по-късно

Ако планирате да отглеждате посетите семена в оранжерия или по-топла стая, е добре да съкратите със седмица или повече графика си. Топлината насърчава растежа на растенията и те могат да достигат гигантски размери много преди да е дошло времето им за засаждане в градината.

И не забравяйте да отбележите всички промени, които сте направили във вашия график, както по отношение на засяване на сортовите семена, така и за готовите растения, които ще засадите в градината си. Така ще знаете, какви корекции да направите през следващата година, за да се радвате на още по-богата реколта. Въпреки това не бива да забравяте, че всяка година времето си прави шеги с нас и никога нищо не се повтаря точно, но именно тази непредсказуемост на времето превръща градинарството в истинско забавление. Не сте ли съгласни?

Категории: Полезни благинки

Poltargaista

Ангел Порязов - Poltargaista Друго нямам какво да напиша, засега. ;-)

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *